2020. július 15., szerda - Henrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
EKF - Maribor és Guimaraes előprogramjai a EKF hivatalos nyitányára
2012.01.03. 10:16  |  Szerző: MTI
Kultúra / Fesztivál-Koncert
 nyomtat  |   | 
Az Európa Kulturális Fővárosa Maribor2012 program kiemelkedő eseményeként a II. világháborút követő szlovén zenésznemzedék egyik legmeghatározóbb alakja, Bojan Adamic (1912-1995) zeneszerző és karmester születése 100. évfordulóját ünneplik, a másik kulturális fővárosban, a portugál Guimaraesben "A Cidade da Muralha" címmel mintegy hatezer fotóból nyílt tárlat.

Ljubljanában bejelentették, hogy az egész EKF-évet Adamic munkássága bemutatásának szentelik, Mariborban több koncertet is rendeznek az emlékére. Adamic sokoldalú zenész volt, aki sok műfajban írt virtuóz muzsikát a klasszikustól a sanzonon át a népszerű zenéig, de szerzett színházi és filmzenét is. Tervezik, hogy kiadják kottáit és műveit CD-n.
A Bojan Adamic életét és munkásságát bemutató fotótárlatot először Ljubljanában nyitják meg februárban, majd később Mariborban, az Egyetemi Könyvtárban állítják ki.
Mariborban és Ljubljanában az újév első munkanapján megnyílt az EKF infópontja - mindkettő a belvárosban -, ahol pontos tájékoztatást adnak a programokról, köztük az EKF hivatalos megnyitójáról, ami január 14-én lesz.
A legkorszerűbb digitális eszközökön - okostelefon, táblagépek - is elérhetők lesznek a programok és helyszínek. A rendezvények között lesz a komputer művészet és kultúra fesztiválja, a nemzetközi modern tánc fesztiválja, a nemzetközi kortárs performansz fesztivál a Dráva folyó túlpartján újonnan épült bemutató központban, vagy az Élő terek elnevezésű utcafesztivál és színház júliusban.
Szlovénia második legnagyobb városában 2011 végén mutatták be Andrej Brvar Mariborska knjiga (Maribori könyv) című többnyelvű kötetét, amely mint történelmi és kulturális kalauz vezet végig a városon a 15. századtól napjainkig.
A maribori EKF-delegáció ismertette a város programját Belgrádban és meghívta Szerbiát a nemzetközi kulturális diplomácia nevű projektbe, hogy a szerb kultúrát és művészetet mutassa be az EKF keretében. A mariboriak meggyőződése, hogy a kultúra kreatív energia, megmozgatja a különböző civil szervezeteket, etnikai csoportokat és helyreállítja a kapcsolatokat közöttük.
Portugália északnyugati felének központja, Guimaraes a másik európai kulturális főváros 2012-ben. Az óvárosban, amely 2001-ben a Világörökség része lett, megnyílt az EKF információs irodája, az új találkozási pont a városban, amely lakosságát tekintve az egyik legfiatalabb Európában, ugyanis a 30 év alattiak aránya 50 százalék.
A portugáliai programok hivatalos megnyitója január 21-én lesz, de már látható - és január végéig tart nyitva - a mintegy hatezer fotóból álló Muralha-gyűjtemény kiállítása, amely a városról, a középkori falakról, házakról készült és bepillantást enged a mindennapokba, Guimaraes közösségi és félig magántereibe a 19. század végétől a 20. század közepéig.
Közvetlenül karácsony előtt jelent meg Portugáliában az Építészeti útikönyv, amely Guimaraes, az unikális város történelmi épületeit mutatja be. A település már 1128-ban állt, amikor a portugálok megalapították nemzetüket és elismerték első királyuknak Dom Afonso Henriquest.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY CMT-SX7 Mikro HiFi rendszer
189 990 Ft
Vogels W50510 fali konzol
5 990 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista