2020. május 26., kedd - Fülöp
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
KT: szükséges a 2012. évi költségvetési törvény-javaslat módosítása
2011.12.19. 11:39  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
A Költségvetési Tanács egyhangúlag egyetértett a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosításának szükségességével és a javasolt 320 milliárd forint összegű kiigazítással - közölte Járai Zsigmond elnök hétfőn azt követően, hogy a testület rendkívüli ülésen megtárgyalta a kormány módosító javaslatait.

A Költségvetési Tanács elnök felhívta a kormány és az országgyűlés figyelmét arra, hogy a nemzetközi környezet a vártnál is kedvezőtlenebbül alakulhat, ami 2012-ben esetleg további kiigazításokat is szükségessé tehet, különösen mivel a költségvetés szabadon felhasználható tartalékai a mostani módosítással jelentősen lecsökkentek.
A testület határozata szerint a KT egyetért a kormány által szeptemberben benyújtott 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosításának szükségességével, és reális esélyt lát, hogy a költségvetési törvényjavaslat elfogadása december 31-ig megtörténik.
Az ülésen elfogadott határozatban rögzítették, hogy a Költségvetési Tanács egyetért azzal, hogy a Parlament által már elfogadott GDP arányos államháztartási hiány tervezett 2,5 százalékos mértékét változatlanul hagyják.
A benyújtás óta eltelt csaknem három hónap alatt a Magyarország számára gazdaságilag meghatározó nemzetközi környezet olyan mértékben módosult, amely szükségessé tette a költségvetési javaslat módosítását - olvasható a tanács határozatában.
Romlottak Magyarország számára meghatározó Európai Unió, és elsősorban a német gazdaság növekedési kilátásai, növekedett az euró körüli bizonytalanság.
Ebben a környezetben a magyar gazdaság helyzete a magas külső-, és államadósság miatt különösen sérülékeny, így rendkívüli fontosságú a korábban kitűzött hiánycél teljesítése.
A határozat szerint a Költségvetési Tanács egyetért a korábbinál lassúbb gazdasági növekedési ütem feltételezésével, ugyanakkor a különösen bizonytalan külgazdasági környezet miatt kockázatosnak tartja még a tervezett, mintegy 0,5  százalékos növekedés elérését is.
A kormányzat tervei között szerepel ugyan a gazdasági növekedés felgyorsítását célzó intézkedés-csomag összeállítása, ennek részleteiről azonban a benyújtott költségvetési módosító indítvány alapján nem lehet tájékozódni, így a hatások figyelembevétele egyelőre nem lehetséges.
A külső körülmények további romlása esetén újabb intézkedésekre is szükség lehet, különösen azért, mert a költségvetés szabadon felhasználható tartalékai jelentősen lecsökkentek - olvasható a Költségvetési Tanács hétfői határozatában.
A Költségvetési Tanács reálisnak tartja a kormány azon számítását, amely szerint a gazdasági növekedés várható lassulása, és a forint árfolyamában  bekövetkezett változás összesen mintegy 320 milliárd  forint terhet jelent a költségvetésnek. Ezek jelentős részét a javaslat a korábban képzett tartalékok és előirányzatok zárolásával ellensúlyozza, ami viszont megnöveli a költségvetés teljesítési kockázatát - olvasható a határozatban.
A Költségvetési Tanács  azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a 200 milliárd forint összegű, 2012. szeptember 30-ig már zárolt tartalékok feloldására szeptembert követően is csak akkor kerülhessen sor, ha az nem veszélyezteti a 2,5 százalékos költségvetési hiánycél teljesülését.
Helyesnek tartja a Költségvetési Tanács a fejezeti egyensúlybiztosítási tartalékok képzését. Határozatában azonban a testület rámutat,  hogy a benyújtott módosító javaslaton nincsen átvezetve a kormány által elfogadott módosítások bevételi és kiadási előirányzatokra gyakorolt hatása, illetve nem tisztázott, hogy ezeket a módosításokat pontosan hogyan vették figyelembe.
A Költségvetési Tanács azt javasolja a kormánynak, hogy ezen módosítások megvalósítására intézkedéseket dolgozzon ki és hajtson végre.
A korábban tervezettnél gyengébb forint árfolyam hathat az infláció és a GDP arányos államadósság szintjére, amivel a javaslat nem számol - mutat rá a KT.
A Költségvetési Tanács szerint is szükséges a kamatkockázati tartalék 48 milliárd forintos növelése a többletbevételekből.
A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő évi 10 százalékos nyugdíjjárulék befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányításáról viszont a tanács megállapítja, hogy az csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.
Nem állnak pontos számítások rendelkezésre a jövedéki adó emelésből származó bevételek tervezéséhez, de helyesnek tartja a tanács az ebből származó - az előterjesztő által 20 milliárd forintra becsült - többletbevétellel az Országvédelmi Alap emelését.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
SAMSUNG UE55KU6400 138 cm Ultra HD LED TV
249 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista