2019. december 16., hétfő - Etelka
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Orosz választások - Szakértők: nem hoz jelentős belpolitikai változást az eredmény
2011.12.05. 12:50  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Szakértők szerint a vasárnapi oroszországi választások eredménye nem jelent nagyobb belpolitikai változást, a győztes Egységes Oroszország párt a szavazatveszteségei ellenére képes biztosan vezetni az országot.

A hétfő délelőtt kiadott előzetes eredmények alapján a választásokon Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország szerezte meg a szavazatok 49,54 százalékát, így a 450 fős dumában várhatóan 238 képviselői helye lesz. A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat a dumában.
A Magyar Külügyi Intézetben hétfőn a választásokról szólva Deák András Oroszország-szakértő kiemelte, az eredmény azt bizonyítja, hogy Putyinnak és pártjának támogatottsága "széles, de vékony", vagyis a társadalom jelentős része támogatja ugyan, de ez "könnyen beszakadó jég", az aktuális eseményektől függően könnyen változhat a népszerűsége. A jelenlegi választásokon főként a korábbi aktív támogatók pártoltak el Putyinéktól - fogalmazott. Hozzátette: összességében "a rendszer egyfajta elhasználódásáról", támogatottságának valamiféle "eróziójáról" van szó.
A 2007-es választásokon Putyin rendszere a "zenitjén" volt, magas volt a gazdasági növekedés, Dmitrij Medvegyev új arcként jelent meg, és a pártnak volt egy jó programja - emlékeztetett. Mint mondta, most azonban hiányzott az új arc, és azt sem magyarázták el jól a választóknak, hogy miért tér vissza Putyin.
Habár az Egységes Oroszország nem szerzett kétharmados többséget, a voksok többségének begyűjtése így is lehetővé teszi, hogy a párt önállóan alakítson kormányt, ad hoc koalíciókat pedig mindig lehet kötni - vélekedett. Példaként említette, hogy a Liberális Demokrata Párt "harcos retorikát" folytat ugyan, de csaknem mindig együtt szavaz a kormánnyal.
Úgy látja, az Egységes Oroszországnak az igazi kihívás a jövő márciusi elnökválasztás lesz: ezen olyan eredményt kell elérnie, amely azt bizonyítja, hogy Putyin visszatérése a társadalom által támogatott legitim lépés. A rosszabb gazdasági helyzet miatt mindenesetre Putyin nehezebb időszak elé néz, mint korábbi elnöksége idején - fűzte hozzá.
Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium FÁK-államokkal kapcsolatos külpolitikai stratégiáért felelős miniszteri biztosa, a tárca kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője kifejtette, az eredmény a várthoz hasonlóan alakult, nagyobb meglepetést csak az Igazságos Oroszország Párt jó szereplése okozott. Az Egységes Oroszország támogatottságának csökkenése a társadalomnak a jelenlegi vezetőkkel szembeni egyfajta elégedetlenségét fejezi ki - fogalmazott. Hozzátette, a részvételi arány három-négy százalékos csökkenést mutat az előző választáshoz képest, ami szintén a választók erősödő szkepticizmusát bizonyíthatja.
A korábbi moszkvai nagykövet az ellenzéki pártokkal kapcsolatban elmondta, a kommunistákra elsősorban az ország déli és keleti részein voksoltak, ahol népszerűségük annak ellenére nőtt, hogy a párt nem újult meg az elmúlt években, tehát ez ismét a jelenlegi vezetőkkel szembeni elégedetlenséget példázza. Keskeny Ernő szerint az Egységes Oroszország támogatottságát elsősorban az okozta, hogy a gazdasági válság miatt már nem lehetséges a korábbihoz hasonló növekedést biztosítani a fogyasztásban és a reáljövedelmekben.
Mint közölte, az eredmény vélhetően nem okoz nagy változást a magyar-orosz kapcsolatokban.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY CMT-SX7 Mikro HiFi rendszer
189 990 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Balmain
AnnaLynne McCord
Sima és elbűvölő
Prada
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Teremtse meg a hangulatot
A kikapcsolódáshoz szükséges hangulat megteremtésének alapkellékei: a világítás, zene, színek, illat, kényelmes és bizalmas környezet, valamint a finom érintés.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Otthon derékszögek nélkül
A Dwell épület legfőbb jellemzője, hogy egyetlen egy darab derékszög sem található sem az épület kialakításában, sem a berendezésében, bútorzatában.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista