2019. november 21., csütörtök - Olivér
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
MSZP-kongresszus - Új szereposztást sürgetett pártjában Mesterházy
2011.11.12. 14:19  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
MSZP-kongresszus - Új szereposztást sürgetett pártjában MesterházyAz MSZP-n belüli új szereposztás kialakítását sürgette kongresszusi beszédében Mesterházy Attila szombaton.

A szocialista párt elnöke köszönetet mondott azoknak, akik a rendszerváltás óta az MSZP sikeréért dolgoztak. Majd úgy fogalmazott: most új politikára, sok új szereplőre és új szereposztásra van szükség. "Ezért arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítettétek a szocialista pártot, hogy most egy kicsit lépjetek hátrébb, és a nyilvánosság helyett a háttérből segítsétek munkátokkal ezt a közösséget" - mondta.
Mesterházy Attila azt javasolta, hogy hozzanak létre ügyvivői rendszert az MSZP-ben, így szélesítve a párt szakpolitikusi bázisát. Kezdeményezte, hogy az év végéig tartsanak tisztújítást a parlamenti frakcióban, majd januártól kezdjenek hozzá a párton belüli tisztújításhoz. Mindezt azért, hogy március végére megválasszák azt a csapatot, "amely elvezeti az MSZP-t a 2014-es győzelemig" - fogalmazott.
Indítványozta, hogy az MSZP kezdjen társadalmi egyeztetést szakpolitikai programjáról, és azt 2012. május 1-jén hozzák nyilvánosságra. Ezenkívül javasolta, indítsanak kampányt, amely korábbi ígéreteivel szembesíti a Fideszt.
Beszédében a pártelnök új társadalmi, gazdasági és politikai megegyezést sürgetett, hangsúlyozva, hogy az emberek többsége már érzi a változás szükségességét, de ez nem jelenthet visszatérést "a Fidesz-kormány előtti világhoz". Mint mondta, a többség azért bizalmatlan a politikával szemben, mert a pártok a rendszerváltás óta többször hazugsággal, szándékaik eltitkolásával vagy program nélkül szereztek választói felhatalmazást.
Szólt arról is, hogy ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, Magyarország "menthetetlenül a görög útra fog lépni". Véleménye szerint ennek jelei már láthatók: a magyar állampapírok eladhatatlanok, az országkockázat az egekbe szökött, a forint árfolyama romlik, az államadósság nő.
Mesterházy Attila szerint most minden, ellenzékből mondott szava visszahullik a Fideszre. "Ma tényleg rosszabbul élünk, mint másfél évvel ezelőtt. Ma tényleg a kormány miatt gyenge a forint, drága a benzin és magasak a törlesztőrészletek" - húzta alá. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben "gyerekek éheznek és fáznak az iskolákban", a hatalmon lévők "százmilliárdokat tőzsdéznek el, tízmilliárdokat költenek stadionokra (...), milliókat zongorára, szőnyegekre és idióta festményekre".
Gyurcsány Ferencék kilépéséről szólva azt mondta: elmentek az MSZP-ből azok, akik nem tudták jó szívvel képviselni a többségi döntéseket. "Sokat köszönhetnek a szocialista pártnak és a párt is sokat köszönhet nekik" - jegyezte meg, hozzáfűzve: ezzel lezártnak tekinti a kérdést. Korábban a küldötteknek kiosztották a volt miniszterelnök levelét, amelyben Gyurcsány Ferenc azt írta: arra fognak törekedni, hogy a két párt közötti eszmei, kulturális és politikai különbségek ellenére lehetséges szövetségesként tekintsenek egymásra.
A kongresszuson felszólaló Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy a szocialisták nemzetpolitikájuk újraértékelésére készülnek. A főtitkár szerint az MSZP-nek mindenekelőtt azon határon túli magyarok felé kell nyitnia, akik nem tudják elfelejteni a 2004. december 5-ei népszavazás eredményét. Az RMDSZ főtitkára úgy fogalmazott, egyetlen felelős politikai párt sem engedheti meg magának, hogy megsértődjön, elzárkózzon a párbeszédtől. Mint mondta, számukra sem az a legfontosabb, hogy valaki jobb vagy baloldali, hanem hogy miként közeledik az erdélyi magyarsághoz.
A határon túli magyaroknak elsősorban arra volna szükségük, hogy Magyarország olyan regionális hatalom legyen, amely képes megakadályozni egy szlovákiai nyelvtörvényt vagy a szerbiai kollektív bűnösségre vonatkozó kezdeményezést - fogalmazott az RMDSZ főtitkára, aki szerint ugyanakkor komoly eredmény a könnyített honosítás lehetősége, feltéve, hogy az a szülőföldön maradással párosul. A kettős állampolgárságnak magyar választójoggal kell társulnia, de oly módon, hogy az ne ossza meg a magyar társadalmat - mondta.
Előzőleg Mesterházy Attila úgy fogalmazott: fontos kimondani, hogy "a magyar kulturális nemzet részének és a politikai nemzet jelképes tagjainak" tekintik a határon túli magyarokat, és támogatják autonómiatörekvéseiket.
Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője videoüzenetében Gyurcsány Ferencék távozására utalva azt mondta: az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, és az is marad. A volt miniszterelnök kilépését megdöbbentőnek nevezte, és úgy értékelt: a volt miniszterelnök nem hajlandó szolidaritást vállalni a szocialistákkal a jelenlegi nehéz helyzetben, miközben ők a legkritikusabb időkben is kiálltak mellette. "Ő a saját céljaiért akart tenni, nekünk viszont közösen kell folytatnunk a küzdelmet a demokráciáért" - fogalmazott a német politikus.
A kongresszuson az MSZP fiatal aktivistái József Attila Országház melletti szobrának tervezett áthelyezése miatt tiltakoztak, eközben a szocialista párt budapesti elnökségének tagjai élőlánccal vették körbe az alkotást.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Technaxx TX-22 Lemezjátszó
21 990 Ft
SONY KDL-43WD759B 108 cm Full HD LED TV
189 950 Ft
 
Divat
Nagy kékség
Színes és natúr
Oscar de la Renta
Gőz és meleg a megoldás pattanásra
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Jennifer Lawrence egyéves szünet után visszatér a kamerák elé
Meglepő módon nem újabb szuperprodukcióban vállalt szerepet, hanem első filmes rendező kis költségvetésű, jelenleg még cím nélküli filmjéban áll kamerák elé.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Shirogane ház
Az alábbi csodálatos lakás Tokyo egyik külvárosában található meg.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista