2020. április 7., kedd - Herman
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londoni elemzők a vártnál magasabb infláció után sem jósolnak MNB-kamatemelést
2011.11.11. 16:30  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
A vártnál magasabb októberi magyarországi inflációs adatok ellenére sem jósolnak egyelőre MNB-kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyar jegybank pénzügypolitikáját továbbra is elsősorban az euróválság és a forintárfolyam alakulása határozza meg.

A KSH pénteki tájékoztatása szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.
Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni befektetési és elemzőházak szakértői széles sávban mozgó, 3,4-3,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak az éves összevetésű októberi fogyasztói inflációra a pénteki adatismertetés előtt.     Szeptemberben 3,6 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.
Az októberi inflációs adatsor pénteki közzététele után a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a forint gyengülése "még nem látszik egyértelműen" a múlt havi számokban, különös tekintettel arra, hogy a maginfláció üteme éves szinten nem gyorsult az előző hóról.
A cég szakértői közölték: várakozásuk szerint novemberben a jövedéki adók emelése "nagyot lendít" főleg az üzemanyagárakon, és kisebb mértékben a szeszesitalok és a dohányáruk fogyasztói árán is. Az élelmiszerek és az üzemanyagok árában megjelenő visszahúzó éves bázishatások azonban valamelyes ellentételező hatást gyakorolnak majd, így a teljes kosárra számolt éves árinfláció az idei év végéig várhatóan nem gyorsul nagyon a jelenlegi szintekről - jósolták pénteki kommentárjukban a JP Morgan londoni elemzői.
A ház szerint ugyanakkor jövőre - az áfa-emelés hatására - az éves infláció 5 százalék közelébe szökhet fel, de a JP Morgan szakértői 2013-ban már 3-4 százalékra visszalassuló inflációs ütemet várnak.
A cég szerint valószínűtlen, hogy a pénteki inflációs adatsor komolyabb hatást gyakorolna a magyar jegybank pénzügypolitikájára, amelynek fő meghatározó tényezője változatlanul az euróövezeti válság és a forint árfolyammozgása. A forint gyengesége "egyértelműen" növelte egy vészkamatemelés kockázatát, a JP Morgan elemzői szerint azonban az MNB "még mindig vonakodik attól, hogy meghúzza a ravaszt", mivel a magyar gazdaságban recessziós kockázatok mutatkoznak.
A ház alapeseti előrejelzése továbbra is az, hogy az MNB a jövő év első felének végéig nem módosít 6,00 százalékos alapkamatán.
Az októberi inflációs számokat kommentálva a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is úgy vélekedtek pénteken, hogy az adatsor "nem lesz kulcsfontosságú tényező" az MNB monetáris tanácsának november 29-ei kamatdöntő ülésén. A ház szerint a monetáris testületet továbbra is elsősorban a forint gyengesége és a tőkekivonás kockázata aggasztja, és ez az a két fő tényező, amelyek miatt az MNB - a gyengülő növekedési kilátások ellenére - "egyhamar" nem fogja enyhíteni kamatpolitikáját.
A GS elemzői szerint a magasabb infláció - és a januári áfa-emelés miatt várható további gyorsulás kilátása - most "másodlagos" jelentőségű a magyar jegybank számára.
A Goldman Sachs londoni szakértői közölték: jelenlegi előrejelzésük az, hogy a monetáris tanács 2012 jelentős részében sem módosítja alapkamatát. Később a GS szakértői látnak "valamelyes mozgásteret" az enyhítésre, abban az esetben, ha a forint stabilizálódik, valamint ha "konstruktív, végleges megoldás" születik a devizaalapú hitelek problémájára.
A Goldman Sachs citybeli elemzői szerint az addig eltelő időszakban van valamennyi kockázata annak, hogy az MNB kamatemelésre kényszerül a forint védelmében, de a cég szerint ez csak akkor lenne valószínű, ha a forint gyorsabb ütemű gyengülésnek indulna, és ehhez "a küszöbönálló tőkemenekítés erőteljes jelei társulnának".
Az euró forintárfolyama más nagy londoni házak véleménye szerint sem érte még el azt a szintet, amely az MNB-t jelentősebb kamatemelésre ösztönözné.
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője - aki a minap átfogó előrejelzést állított össze befektetők számára a felzárkózó országcsoport jegybankjainak várható intervenciós és kamatpolitikájáról - közölte: az RBS korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta MNB-kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban a devizahitelesek törlesztési terheinek enyhítését célzó kormányintézkedések nyomán ez a küszöb most már közelebb lehet a 320-325 forintos árfolyamsávhoz. Az RBS vezető londoni felzárkózó piaci közgazdásza szerint ez ugyanakkor mozgásteret is jelenthet a piacnak ahhoz, hogy "próbára tegye az MNB elszántságát".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
SONY KD-49XD8099B 123 cm Ultra HD 4K LED TV
369 950 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kalóriaégetés hatékonyan
Az egyik legolcsóbb, legnagyobb kalóriaigényű sport a futás.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista