2020. július 4., szombat - Ulrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Az adósságkezelő határozatcsomag végrehajtását sürgetik az uniós pénzügyminiszterek
2011.11.08. 18:35  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Az euróövezeti adósságválság kezelésre a múlt havi állam- és kormányfői találkozón kidolgozott intézkedések mielőbbi gyakorlatba ültetését sürgették az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon.

Az október 27-én összeállított csomag sorsát illetően kétségek merültek fel azután, hogy a görögországi népszavazási terv bejelentését követően megváltozott a politikai helyzet az országban. A görög politikai erők azt követően kirajzolódott összefogása mindazonáltal a jelek szerint újra lökést adott a program részletes kidolgozásának.
Mint a keddi ülésen elnöklő lengyel pénzügyminiszter, Jacek Vincent-Rostowski a találkozót lezáró sajtótájékoztatón elmondta, ez utóbbi terén több fontos lépést tettek most Brüsszelben is.
Ezek között említette a bankok feltőkésítésének tervét, azon belül az adósságtejesítésre vonatkozó garanciák rendszerének kidolgozását. Az ülés előtt nyilatkozók kiemelten fontosnak tartották azt is, hogy az EU tartson ki a bankok tőkeerejének növeléséről hozott döntés mellett. Ennek értelmében 9 százalékra emelik az úgynevezett tőkemegfelelési mutatót, azaz a bankok az eddiginél nagyobb biztonságot garantálnak a kevésbé kockázatos befektetések vállalóinak, és növekszik tűrőképességük az adósságkockázatokkal szemben.
Az EU-, majd külön az euróövezeti országok vezetői október 27-én egy több elemből álló programcsomagot állítottak össze a válság kezelésre. Ennek legfontosabb elemei a bankok feltőkésítése mellett az euró stabilitását, illetve a rászoruló országok segítését garantálni hivatott eszköz (EFSF) erejének és rugalmasságának növelése, az EU-n belüli gazdasági együttműködés további fokozása, a görög államadósság részleges leírása és egy Görögországot segítő újabb hitelprogram.
Az euróövezeti pénzügyminiszterek a keddi 27-es, teljes körű ülést megelőzően hétfőn már külön találkoztak, és egyetértettek abban, hogy az adósságválság megfékezésében központi elemmé lépett elő a sérülékenyebb országok fokozottabb uniós ellenőrzése.
Diplomatikus nyilatkozataikban megemlítették, hogy ezt mindjárt gyakorolni is kívánják Olaszország esetében, amely Görögország mellett egyre inkább a pénzpiacok célkeresztjébe kerül.
Róma helyzetéről kedden eltérően nyilatkoztak a miniszteri találkozó résztvevői. A német Wolfgang Scha:uble például úgy vélekedett, a helyzet nem olyan súlyos, mint azt a piaci magatartás mutatja, Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse viszont aggasztónak minősítette a szituációt. Utóbbi jelezte, hogy sok területen a helyzet tisztázását várja az Európai Bizottság és mások most kezdődő olaszországi ellenőrző küldetésétől, és megerősítette, hogy részletes kérdőívet küldött az olasz hatóságokhoz a pénzügyi tervekre vonatkozó kérdésekkel.
Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter egyébként még reggel visszatért Rómába, hogy részt vegyen a kulcsfontosságú parlamenti szavazáson.
Olli Rehn a találkozó után azt is megerősítette, hogy az EU ragaszkodik ahhoz az előző nap megfogalmazott kéréséhez, miszerint Görögországtól írásos kötelezettségvállalást vár az októberben tett ígéretek teljesítésére. Előzőleg Athénból olyan hírek érkeztek Brüsszelbe, hogy a tervezett egységkormány pártjai készek a kötelezettségek vállalására, de nem kívánják ezt írásba foglalni.
Kedden ismét teret nyertek a görög adósságválság tovaterjedésének megakadályozását sürgető hangok is. David Osborne brit pénzügyminiszter például kijelentette: az EU most már elmondhatja, hogy létezik az a védőfal, amely a válság terjedését képes megakadályozni, ugyanakkor bizonyítani kell a világnak, hogy a fal erős is.
Hangoztatta, hogy gyorsan előre kell lépni a csúcsszintű döntések végrehajtásában, különben növekednek a válság európai gazdaságra tett káros hatásai.
Külön hallatták hangjukat az euróövezeten kívüli országok miniszterei. Az ő nevükben Vincent-Rostowski megismételte azt az álláspontot, hogy a közös pénzövezeten belüli integráció fokozása nem vezethet az Európai Unió megosztottá válásához. Megerősítette, hogy szükség esetén ez a tíz tagállam (köztük Magyarország) külön egyeztet az őket érintő témákban.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti miniszteri csoport, az Eurogroup elnöke kedden kijelentette, hogy reményei szerint az EFSF reformjának részletezésével már ebben a hónapban végeznek, és még idén meg is kezdődhet a változtatások gyakorlatba iktatása.
A reform értelmében az EFSF-et a jelenleginél rugalmasabbá teszik, annak befektetői közé az unión kívüli szereplőket is bevonnak, garanciaképességét, hatóerejét pedig megnövelik - számítások szerint - ezer milliárd euróra.
A keddi találkozó napirendjén szerepel a pénzügyi tranzakciókra kivetendő uniós adó lehetősége is. Az Európai Bizottság nemrégiben hivatalos javaslatot tett erre, ugyanakkor a pénzügyminiszterek keddi nyilatkozatai megoszló véleményeket tükröztek. Didier Reynders belga és Maria Fekter osztrák miniszter például egyértelmű támogatásáról biztosította a brüsszeli bizottság javaslatát, amelyet az uniós húzópárosnak tartozott Németország és Franciaország is pozitívan fogadott, míg mások az ellen foglaltak állást. Utóbbiak közé tartozott a svéd Anders Borg, aki szerint egy ilyen adó nem lenne hatékony az európai növekedés szempontjából, mert tovább növelné az eladósodott országok terheit.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
SONY KDL-43WD759B 108 cm Full HD LED TV
189 950 Ft
 
Divat
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
Szikrázó ezüst
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Feng Shui: A gyerekek báguá-zónája
A báguá közepétől jobbra található a gyerekek zónája, egyébként pontosan a családzónával szemközt.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
"Stílusos" mini apartman
Az adott tér legtökéletesebb kihasználását láthatjuk a képeken.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista