2020. május 26., kedd - Fülöp
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Orbán: a V4-ek az európai gazdasági fejlődés motorjává válhatnak
2011.10.14. 17:51  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
Orbán: a V4-ek az európai gazdasági fejlődés motorjává válhatnakOrbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a visegrádi országokban minden feltétel adva van ahhoz, hogy a válság utáni időszakban sikeresek legyenek, s az európai gazdasági fejlődés motorjává váljanak.

"A három legfőbb feltétel adva van. Ezek: a politikai stabilitás, a gazdasági növekedés és az Európai Unió (EU) bővítése melletti elkötelezettség" - jelentette ki Orbán Viktor a V4-ek miniszterelnöki csúcstalálkozója utáni sajtóértekezleten pénteken Prágában.
A kormányfő leszögezte: minden válság egyszer véget ér, itt az ideje felkészülni a válság utáni időszakra. Úgy vélte: a V4-ek olajozottan működnek, s hozzájárulnak az EU megerősítéséhez.
A csúcstalálkozó csonka volt, mert Iveta Radicová szlovák kormányfő belpolitikai problémák miatt nem vett részt a prágai tanácskozáson. "Három kevesebb, mint négy. Együtt erősebbek vagyunk" - jegyezte meg Orbán.
Petr Necas cseh kormányfő meghívására a találkozón a magyar és a lengyel miniszterelnök, Orbán Viktor és Donald Tusk vett részt. Szlovákiát prágai nagykövete képviselte.  
A három miniszterelnök a több mint két órás tanácskozáson az időszerű európai problémákkal, az euróövezet válságával, az energiabiztonsággal, a Nyugat-Balkánnal és a keleti partnerséggel foglalkozott.
Necas szerint a kormányfők kiemelt figyelmet fordítottak az EU következő, 2014-2020-as költségvetési időszakával összefüggő kérdésekre. "Ezen a téren szorosan együttműködünk" - hangsúlyozta Necas. Bejelentette: a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásával részletesebben a V4-ek külügyminiszterei foglalkoznak majd november 4-ére tervezett prágai tanácskozásukon.
A V4-ek nem tudják elképzelni, hogy simán jóvá lehet hagyni Ukrajna és az EU társulási szerződését egy olyan helyzetben, amikor Julija Timosenko volt ukrán kormányfő börtönben van.
"Az ukrajnai jogi helyzet az, hogy a jogrendszer nem működik" - fejtette ki a közös álláspontot a cseh kormányfő. "Kérdés, hogy Ukrajnában betartják-e az alapvető emberi és polgári jogokat" - jegyezte meg Necas. A lengyel kormányfő szerint nehéz az emberi jogok betartásáról beszélni, amikor Timosenko börtönben van. A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a V4-ek következetesek kívánnak lenni ebben az ügyben.
A V4-ek nyugtalanságuknak adtak hangot a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban, ahol szerintük a kormány "nyilvánvalóan semmibe veszi az emberi jogokat".
"Szolidaritásunkat fejeztük ki azokkal az emberekkel, akik azon dolgoznak, hogy Fehéroroszországban érvényesüljenek az emberi szabadságjogok" - jelentette ki Necas.
"Csehországnak érdeke az erős euróövezet fennmaradása, de az euró csehországi bevezetésére kormányom semmiféle időpontot nem kíván meghatározni" - válaszolta Necas egy kérdésre. Szerinte ennek két oka van: egyrészt Csehország nem teljesíti a maastrichti kritériumokat, másrészt pedig jelenleg "változik az euróövezet projektje", s Prága kivárja, mi lesz belőle.
Orbán azt mondta, hogy lényegében hasonló a magyar álláspont, a kormány jelenleg az euró bevezetésével nem foglalkozik.
"A négy visegrádi országnak közös érdeke, hogy az Európai Unió kibővüljön, s a nyugat-balkáni országok is csatlakozhassanak a szervezethez" - válaszolta az MTI tudósítójának kérdésre a cseh miniszterelnök. Emlékeztetett: a nyugat-balkáni térségben másfél évtizede még háború volt, a "biztonság övezetének kiterjesztése európai érdek is".
Orbán Viktor szintén az MTI-nek válaszolva azt mondta: bízik abban, hogy az utóbbi időben felmerült problémák, például a szerb kárpótlási törvény, megoldódnak. "De jottányit sem engedünk az európai értékekből" - húzta alá a miniszterelnök.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
ECG XMS 144 U Mikrohifi
17 489 Ft
SONY KD-49XD8077S
279 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista