2020. július 10., péntek - Amália
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kiállítás a Művészetek Magtárában Bódvaszilason
2011.08.07. 19:25  |  Szerző: MTI
Kultúra / Kiállítás
 nyomtat  |   | 
A MagtArt Természetművészeti Szimpózium zárásaként kiállítás nyílt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason, a Művészetek Magtárában vasárnap; a térség első természetművészeti központjában hazai és nemzetközi művészek helyezték el alkotásaikat.

A természetművészet ismeretlen lehet a magyar közönség számára, ám ez az egyik legdinamikusabban fejlődő művészeti irányzat. Az első tárlat kialakításához természetművészeti szimpóziumot szerveztek, amelyre az irányzat legjelentősebb képviselőit hívták meg. Ennek keretében születtek meg a Művészetek Magtára-gyűjtemény első darabjai.
A természetművészet olyan izgalmas és átfogó területe a vizuális művészetnek, amely az erősödő ökológiai problémák miatt nagyon aktuális és társadalmi értelemben is hasznos művészi kifejezés - ismertették a rendezvény szervezői. A természetművészek az ember és a természet közti harmónia újrateremtését tűzik ki célul, az urbánus környezettől távol, általában a természetben hozzák létre alkotásaikat, az adott környezetben fellelhető természetes anyagokat, tárgyakat, energiaforrásokat használva az alkotásban. Maga a művészeti irányzat a hatvanas években indult, a környezettudatos gondolkodás kialakulásával egy időben. A természetművészek általában kerülik a gépi megmunkálást, inkább a kézműves technikákat részesítik előnyben. Ezt bizonyítja a Művészetek Magtárának kiállítása is.
A MagtArt Természetművészeti Szimpóziumra - amely július 19. és augusztus 7-e között zajlott Bódvaszilason - a műfaj olyan "nagy klasszikusait" hívták meg, mint az amerikai Alan Sonfist, a koreai Ko Szjung Hjun (Ko Seung-hyun), az iráni Ahmed Nadaljan (Ahmad Nadalian), a német Anke Mellin vagy a magyar Bukta Imre. Meghívást kaptak szakmailag elismert, fiatalabb alkotók is, például Liu Po-csun (Liu Po-chun) Tajvanból, Pál Péter Romániából és Erőss István Magyarországról. Emellett a terület iránt érdeklődő, a hazai képzőművészeti mezőnyben már bizonyított fiatal művészek szintén jelen voltak: a magyar Balázs Péter, Szigeti Gábor Csongor, Takács Máté, illetve a Romániából érkezett Pokorny Attila, és a szlovák Tomas Gugyela.
A Művészetek Magtárának kialakítása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Értékőrző magtárak - Műemlékek a turizmus szolgálatában című pályázati programja keretében valósult meg, amelynek részeként az igazgatóság vállalta a szlovák határhoz közeli Bódvaszilason a volt uradalmi magtár épületének újrahasznosítását.
A rendezvényen Veres Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója tájékoztatást adott a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kialakított épületről. Mint mondta, a volt bódvaszilasi uradalmi magtár Művészetek Magtára néven, Közép- és Kelet-Európa első természetművészeti központjaként nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. A csaknem 1500 négyzetméternyi területen egy közönségfogadó teret, állandó és időszakos kiállítások rendezésére alkalmas kiállítórészeket, konferenciatermet, valamint a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére szolgáló apartmanokat alakítottak ki, a térség talán legnagyobb méretű közösségi terét hozva ezzel létre.
Erőss István a Magyar Természetművészek Szövetsége nevében a természetművészet lényegét ismertette, és bemutatta az állandó kiállítás első darabjait. A megnyitón részt vettek a MagtArt Szimpózium alkotói is.
Az új intézményt egyébként augusztus 17-én avatják majd fel ünnepélyes keretek között, amelyen Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár is részt vesz majd.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
Smart Tech LE-5566UDS 140 cm Smart Ultra HD 4K LED TV
199 900 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Miről mesél a szem?
A szemfenékvizsgálat az erek állapotából képet ad a szervezet érhálózatáról.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista