2020. július 14., kedd - Őrs
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Andrzej Lepper meghalt - Az ügyészség megerősítette, hogy öngyilkosság történt
2011.08.07. 13:08  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Andrzej Lepper meghalt - Az ügyészség megerősítette, hogy öngyilkosság történtAz első vizsgálatok megerősítették, hogy Andrzej Lepper, a lengyel Önvédelem (Samoobrona) párt elnökének halálát nem idegenkezűség okozta, a pártvezető öngyilkos lett - közölte Dariusz Slepokura ügyész, a varsói körzeti ügyészség munkatársa.

Leppert pénteken holtan találták pártja varsói székházában. Veje bukkant rá  felakasztott holttestére a fürdőszobában. Andrzej Lepper 57 éves volt, nős, három gyermek, két lány és egy fiú maradt utána.
Az ügyész szombati közlése szerint valószínűleg pénzügyi gondok miatt vetett véget életének. Az ügyészségi vizsgálat és a holttest boncolása hétfőn kezdődik, s csak ezután lehet végleges véleményt mondani halálának okairól.
Környezete szerint Lepper az utóbbi időben rossz pszichés állapotban volt, nyomasztotta fia súlyos betegsége, és a saját korábbi szexbotránya kapcsán várt másodfokú ítélet. Leppert 2010 februárjában egy lengyel bíróság első fokon kétévi és három hónapi szabadságvesztésre ítélte szexuális zaklatás és kényszerítés címén. Bűnösnek találták abban, hogy 2001-ben és 2002-ben pártjának két női munkatársát pártbeli pozíciókért cserébe szexre kényszerítette. A fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet, és új eljárást rendelt el.
Lepper váratlan halála nagy megdöbbenést keltett Lengyelországban, függetlenül attól, hogy ellentmondásos személyiségét ki hogyan értékelte. Sokan nem hiszik el, hogy öngyilkos lett. Szerintük semmilyen jel nem utalt arra, hogy öngyilkosságra készült volna, és búcsúlevelet sem hagyott maga után.
Ismerősei szerint azonban számos magánéleti gondja volt, és minden bizonnyal depresszióval küzdött. Emellett egészsége sem volt rendben, szívproblémái voltak.
Andrzej Lepper, akit Nyugaton a "lengyel Le Pennek" szoktak nevezni, 1992-ben alakította meg a Földművesek Önvédelem (Samoobrona) Szakszervezetét, majd az Önvédelem pártot. Erőszakos akciókkal hívta fel magára a figyelmet, törvénytelen útelzárásokat és importgabona-kiszórási akciókat szervezett. Durván támadta a vezető lengyel politikusokat. Több mint 140 büntetőeljárás indult ellene.
Pártja 2001-ben jutott be a szejmbe. A szejm szószékéről folytatta a politikai vezetők elleni hadjáratát. Baloldali populista politikusként jellemezték, sokat bírálták orosz kapcsolatai és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő támogatása miatt.
Négyszer indult az elnökválasztáson, legjobb eredményét 2005-ben érte el, amikor több mint 2 millióan szavaztak rá, és 15 százalékkal harmadiknak futott be. Főként az ő támogatásának köszönhető, hogy Lech Kaczynski a második fordulóban győzött Donald Tuskkal szemben.
A 2005-ös elnökválasztás után érte el legnagyobb politikai sikereit, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Kaczynski fivérek pártja támogatásának köszönhetően a szejm alelnöke lett. Egy másik populista formációval, a jobboldali Lengyel Családok Ligájával együtt stabilizációs egyezményt kötött a kormánypárttal a PiS külső támogatásáról, majd amikor ez a két párt belépett a kormánykoalícióba, mezőgazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes lett Kazimierz Marcinkiewicz kormányában.
Szexbotránya és korrupciós vádak miatt menesztették a kormányból. Emiatt felbomlott a koalíció, és 2007 őszén előre hozott választásokat rendeztek. Ennek nyomán az Önvédelem, akárcsak a Lengyel Családok Ligája, kiesett a parlamentből.
Lepper és pártja ezt követően marginalizálódott. 2010-ben a pártvezető indult az elnökválasztáson, de csak 1,3 százalékos eredményt tudott elérni. Az idei októberi parlamenti választásokon is indulni akart pártjával, de ezeknek a reményeknek váratlan halála véget vetett.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-49XE8005B 123 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
379 900 Ft
Vogels W52050 fali konzol
13 990 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista