2020. július 10., péntek - Amália
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londoni elemzők: több okból is bírálható Amerika leminősítése
2011.08.07. 12:56  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
Több okból is megkérdőjelezhető az Egyesült Államok leminősítése - vélekedtek vasárnapi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - a pénteki amerikai piaci zárások után közölte New Yorkban, hogy az Egyesült Államok eddigi lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontja, negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport makroelemzőinek vasárnapi kommentárja szerint azonban az Egyesült Államok leminősítésének legfőbb egyedi oka az volt, hogy a Standard & Poor's "magának szabott szűkített határidőt", és nem az, hogy az amerikai költségvetési helyzetben valamilyen hirtelen változás történt volna.
Amikor az S&P áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött elemzésében "legalább egyharmados esélyt" adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor's július közepén negatív megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat - ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítése -, és ehhez fűzött akkori elemzésében már "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.
A Barclays Capital londoni elemzőinek vasárnapi értékelése szerint azonban április közepe és július közepe között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány 2011 eddigi szakaszában elmaradt attól a szinttől, amelyet a cég az év elején várt.
Az amerikai politikai rendszer kétségtelenül "nem jól adta elő magát" az adósságlimit-emelésről folytatott vitában, ám a Standard & Poor's a jelek szerint ezt a viselkedést vetíti ki a jövőre is. Pedig "nagyon is lehetséges", hogy a politikai feszültség enyhülni fog a jövő évi elnökválasztás után, ami megkönnyítheti a reformok bevezetését - áll a Barclays Capital londoni elemzésében.
A ház szerint kizárólag a költségvetési mutatók alapján az Egyesült Államok már jó ideje nem "AAA" szintű szuverén adós, de - "és ez egy rendkívül fontos de" - egy ország adósminősége nem pusztán a költségvetési számoktól függ. A két másik fontos változó a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.
Jóllehet az amerikai politikai rendszer az elmúlt hónapokban működésképtelennek tűnt, a dollár tartalékvaluta-státusa azonban óriási előnyt jelent az Egyesült Államoknak - írták a Barclays Capital londoni elemzői.
A cég szakértői kommentárjukban közölték: nem értenek egyet az S&P-leminősítés indoklásából kiszűrődő azon véleménnyel, hogy az amerikai politikai rendszer akár éveken át is képtelen lesz kezelni az államháztartási bajokat.
Az amerikai politikai közbeszéd tónusa már két éve megváltozott, és a vita tárgya már nem az, hogy csökkenteni kell-e a hiányt, még csak az sem, hogy mennyivel, hanem az, hogy miképp - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői, akik szerint "valószínűtlen", hogy a befektetők számítottak e nagy kérdések megoldására a 2012-es elnökválasztás előtt.
A ház szerint az adósságlimit-emelésről szóló egyezség "igenis fontos első lépés" volt a költségvetési fenntarthatóság felé.
Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői közölték: nem számítanak arra, hogy a befektetők tömegesen menekülni kezdenének az amerikai államadósságból. A külföldi jegybankok devizatartalékaik jelentős részét amerikai kincstárjegyben tartják, mivel ez a világ legmélyebb és leglikvidebb kötvénypiaca, és nem valószínű, hogy ez egy leminősítéstől megváltozna.
Ráadásul alternatívából sincs sok: a két legnagyobb kötvénypiac az amerikain kívül a japán és az olasz, ám a japán hozamok messze alacsonyabbak, és Japán pénzügyi mérleghelyzete lényegesen rosszabb, mint az Egyesült Államoké, és Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája is sokkal magasabb, mint az amerikai.
Emellett az amerikai gazdaság növekedési kilátásai is jobbak, mint a másik két országéi.
A felzárkózó térség adósságpiacai sem kínálnak feltétlenül hiteles alternatívát, mivel ezek a kötvénypiacok jóval kisebbek, a fizetőeszközök sok esetben nem is teljesen konvertibilisek, emellett a politikai és a jogi intézményrendszer sem annyira stabil, mint az Egyesült Államokban - áll a Barclays Capital vasárnapi átfogó elemzésében.
A hétvégén más nagy londoni házak is hasonló véleményeket fogalmaztak meg az amerikai leminősítéssel kapcsolatban.
A Commerzbank londoni befektetési elemzőinek értékélése szerint a Standard & Poor's lépésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegy által a pénzügyi rendszerben betöltött szerepre. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag "AAA" besorolású adósságot tarthatnak portfolióikban, ám a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot.
A Commerzbank londoni szakértői kiemelték, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor's nem módosította.
A Commerzbank értékelése szerint viharos piaci időkben "továbbra is az amerikai kincstárjegy az a hely, ahová át kell vonulni", legyen szó akár a piac által érzékelt amerikai recessziós kockázatról, akár az európai adósságválságról.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
Vogels W50510 fali konzol
5 990 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Miről mesél a szem?
A szemfenékvizsgálat az erek állapotából képet ad a szervezet érhálózatáról.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista