2019. október 24., csütörtök - Salamon
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
IKSZ-tábor - Szászfalvi: ősszel további 8-10 egyház regisztrációs kérelme kerülhet az Országgyűlés elé
2011.08.06. 20:33  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
IKSZ-tábor - Szászfalvi: ősszel további 8-10 egyház regisztrációs kérelme kerülhet az Országgyűlés eléAz egyházügyekért felelős államtitkár arra számít, hogy a jelenlegi 14 egyház mellett ősszel további 8-10 egyház regisztrációs kérelme kerülhet az Országgyűlés elé.

Szászfalvi László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos nyári táborának somogyvári programján szombaton az MTI-nek azt is elmondta, hogy eddig az államtitkársághoz ilyen jelzés érkezett levélben vagy személyesen az anglikán, a metodista, a pünkösdi, a hetednapos adventista egyháztól, valamint két iszlám közösségtől, a buddhistáktól és néhány kisebb felekezettől.
Ezek az eddig egyházként működő felekezetek az elkövetkező hetekben adják be kérelmeiket - jelezte, hozzátéve: a következő hetekben több egyeztetés is lesz az országgyűlési regisztráció várható ütemezéséről. Mint emlékeztetett: a kérelmet minden esetben az igazságügyi tárcához kell beadni, amelyet az államtitkárság készít elő tárgyalásra. Ezt követően - ha a közösség megfelel a regisztrációs feltételeknek - a miniszter felterjeszti az Országgyűlés egyházügyi bizottsága elé, és ezután tárgyal róla a parlament.
Arra a kérdésre, hogy a regisztráció mennyi időt vehet igénybe, azt mondta, hogy az államtitkárság a lehető legkevesebb adminisztrációval és a lehető leggyorsabban fog eljárni. Úgy fogalmazott: Nem mi leszünk az akadályai ennek a regisztrációs folyamatnak.
Szászfalvi László azt mondta, a fenti közösségeknél lényeges, hogy ne kelljen civil szervezetté válniuk, és aztán később ismét egyházi regisztrációt kezdeményezniük.
Kitért arra is, hogy a szociális intézményeket fenntartó és a normatíva elmaradása miatt aggodalmakat megfogalmazó 12 egyház helyzete megoldódott. A kormány döntése értelmében 607 millió forintos támogatást kapnak egyházi kiegészítő támogatásként a második félévben. A megállapodások elő vannak készítve, reméli, hogy ezeket egy-másfél héten belül aláírják, és ezt követően folyamatosak lesznek az utalások.
Azokról a felekezetekről, amelyek közoktatási intézmények fenntartásában érintettek, és az egyházi körbe most nem kerültek be, azt mondta, hogy a közelmúltban elfogadott egyházügyi törvény gondoskodik arról: állami finanszírozásuk rendben legyen a 2011/2012-es tanévben. A technikai részleteket később rendezik - jelezte. 
Az államtitkár előadásában kiemelte: a következő hónapokban indulhat el egy összesen 1,9 milliárd forintos program, amelyben öt alprogramot, több mint ezer projektet támogatnak. Egyházi kulturális örökség támogatása címén 1,3 milliárd forint áll rendelkezése, a fennmaradó forrást egyházi kulturális programok támogatására, valamint a templom- és iskolaprogramra fordítják. Utóbbi keretében egyházak oktatási, nevelési és ifjúsági programjait és táborokat támogatnak. A fenti forrásból különítenek még el az egyházi szórványprogramra és az egyházak szociális karitatív programjaira.
Az államtitkár az elkövetkező időszak teendői között említette a második félévben az egyházfinanszírozási törvény felülvizsgálatát és az egyszázalékos rendszer újra gondolását.    
A közelmúltban elfogadott egyházügyi törvényt "közepesen szigorú" jogszabálynak nevezte, és "abszolút vállalhatónak", Európában példamutatónak tartotta.
A civil területről szólva kiemelte: várhatóan szeptemberben kerülhet a parlament elé az új civil törvény.
Elmondta, hogy nemzeti együttműködési alapot szeretnének létrehozni, a mostani regionális kollégiumi rendszert megszüntetnék, és szakmai kollégiumi rendszert hoznának létre, emellett a határon túli magyar civil szervezetek is pályázhatnak majd támogatásért.
Új regisztrációs rendszert is szeretnének a civil szervezetek világában, és meg kívánják szüntetni, hogy "a civileknek a civilek osztják a pénzt" - jelentette ki az államtitkár.
Úgy fogalmazott: az elmúlt egy évben új korszakot nyitottak az állam és egyházak kapcsolatrendszerében. Szászfalvi László szerint helyre kellett állítani a bizalmat az állam és egyházak között, és emellett a hétköznapokban is működő dialógust szerettek volna kialakítani. Azt mondta, úgy érzi, ezt egy évvel alatt sikerült megvalósítani.
Mint kiemelte, nem pusztán azt kívánják hangsúlyozni, hogy állam és egyházak különváltan működnek, hanem az új alaptörvényben óriási változás, hogy a közös célok érdekében együttműködnek. A XXI. század elején erre az együttműködésre kell a hangsúlyt helyezni - mondta Szászfalvi László.
Rámutatott: nem pusztán az egyházak materiális építkezését, az infrastruktúra fejlesztését, a felújításokat szeretné a kormány támogatni, hanem olyan új programokat is indítanának, amelyekkel a missziós tevékenységet lehet segíteni. Kitért arra is, hogy hosszú távú, kiszámítható finanszírozást szeretnének kialakítani, és az egyházi kártalanítást az idei évben tervezik lezárni.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Pioneer X-HM72-s Mikro Hi-Fi, Ezüst II.osztály
119 992 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Még fényesebben ragyoghatsz!
Rodarte
Csak határozottan
Házi hajpraktikák
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Partnerrel sokkal könnyebb diétázni
Hatékonyabb és kellemesebb a közös fogyókúrázás, mint egyedül éhezni.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Lakás az Upper East Side-on
A hagyományoktól jelentősen eltérő, szokatlanul magas belterekkel rendelkező otthont mutatunk be most kedves olvasóinknak.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista