2020. július 10., péntek - Amália
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kiállítás francia módra: Művészek a zsarnok(ság)ok ellen
2011.08.06. 13:37  |  Szerző: MTI
Kultúra / Kiállítás
 nyomtat  |   | 
A La Manche-csatornánál lévő észak-franciaországi Dinard tengerpartján szürke zászlók lengedeznek, nem a tenger állapotát jelzik, hanem a bolygóét. Wilfredo Prieto kubai művész (1978) lobogói színüket vesztett nemzeti zászlók.

A szeptember 11-ig látható installáció címe Apolitico és részét képezi egy olyan kiállításnak, amelynek témája meglehetősen keménynek tűnik egy vidám nyári üdülőhelyen: a művészet és a politika, vagy inkább a politikák kapcsolatát vizsgálja.
Az érdekes meközelítésről a párizsi Le Monde számolt be, idézve Sylvie Mallet polgármestert, aki feltette a kérdést: "Vajon csak azért, mert nyár van, tiltani kellene azt, hogy egy kicsit eltöprengjünk a világ állapotán"?
Ashok Adicéam, a kiállítás kurátora 32 művészt kért fel arra, hogy elgondolkodtató munkákkal gazdagítsa a nyári szemlét, amelynek címe Big Brother: a művész a zsarnokokkal szemben. Az Apoloticótól néhány méterre Kendell Geers (1968) dél-afrikai művész nagy neoninstallációja látható: az angol believe (hinni) szó, amelynek három központi betűje - lie - más színben fénylik. Lie azt jelenti: hazudni.
A dinard-i művészeti palota falain belül látható kiállítási anyag is elgondolkodtató alkotással kezdődik: a kínai Csang Huan (Chang Huan), aki 1965-ben született és Sanghajban él, monumentális Buddha-kezet öntött olyan más bronzszobrok darabjaiból, amelyeket a kínai kulturális forradalom (1966-1976) idején törtek össze Tibetben.
A kiállítás több részre oszlik, a totalitarizmus különböző arculatait mutatja be. A múltba visszatekintve felidézi Ka:the Kollwitz (1867-1945) művészetét, a német festő- és szobrásznőt a nácik megfosztották tanári állásától és betiltották kiállításait. A dél-afrikai William Kentridge (1955) egyik videója Mussolini etiópiai hódító háborúját leplezi le.
Andrej Molodkin a 2009-es velencei biennále orosz pavilonjában bemutatott művével szerepel, amelyen katonák vérét vegyítette kőolajjal - a két anyagban az volt a közös, hogy mindkettőt a háború dúlta Csecsenföldön gyűjtötte össze. Dinard-ban Molodkin elmondta: a biennále alkalmával szervezett sajtóértekezleten azt kérték tőle küldöttségének vezetői, hogy ne feleljen az alkotásának politikai értelmét feszegető az újságírói kérdésekre, csak a metafizikai vonatkozásokról beszéljen.
Diktatúrává válhat a művészet is - sugallja Ziad Antar (1978) videója, amelyen felülről filmez egy zongoristát, aki Mozart Török indulóját adja elő, ám egy olyan zongorán, amelynek nincsenek húrjai. Így csak a billentyűkön futkározó ujjak okozta zörejt hallani. Ha a néző behunyja a szemét, a hang katonai indulóvá változik, a csizmák csattogására emlékeztet.
Abszurd helyzetet fejez ki az olasz Maurizio Cattelan alkotása, amelyen az ő saját műveit forgalmazó képkereskedő, Massimo De Carlo válik áldozatává: a De Carlót, vagyis a világ egyik vezető galeristáját megtestesítő figurát a művész ragasztószalaggal a falra tapasztotta. A frusztrált művész a következő címet adta alkotásának: Egy tökéletes nap. Lázadás a képkereskedő ellen? Vagy éppen annak helyzetét akarta érzékeltetni a művész diktatúrájához képest? Dinard-ban van min elgondolkodni a nyári vakáció idején.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY SS-CS310CR Hangfalszett
99 990 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Miről mesél a szem?
A szemfenékvizsgálat az erek állapotából képet ad a szervezet érhálózatáról.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista