2020. július 10., péntek - Amália
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londonban biztosra vették az amerikai leminősítést
2011.08.06. 12:17  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Londoni pénzügyi elemzők már az amerikai adósságlimit-emelésről létrejött kongresszusi egyezség óta gyakorlatilag biztosra vették, hogy az Egyesült Államokat valamelyik hitelminősítő megfosztja lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adósbesorolásától, mivel egybehangzó citybeli vélemények szerint a megállapodás nem irányítja fenntartható pályára az amerikai államháztartást.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég, a Capital Economics szakértői a washingtoni adósságplafon-emelés után adott kommentárjukban úgy vélekedtek: az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor's vagy a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".
Az S&P "nem várt egy kicsit", hanem a pénteki amerikai piaci zárások után New Yorkban bejelentette, hogy a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzatot egy fokozattal "AA plusz"-ra rontja az eddigi "AAA"-ról.
A nemzetközi hitelminősítők már az adósságlimit emeléséről kirobbant kongresszusi vita korai szakaszában egyértelmű jelzéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service július közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat.
Az S&P ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.
A Standard & Poor's a negatív megfigyelés bejelentésének indoklásában konkrétan közölte: számításai szerint négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs program szükséges az amerikai államadósság-ráta további emelkedésének elkerüléséhez.
A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja által minap összeállított elemzés szerint a kongresszusi megállapodás nem állítja rá az Egyesült Államokat fenntartható költségvetési pályára, és így a következő évtizedben nem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A ház londoni elemzői szerint emiatt az adósságplafon-emelési vita során kidolgozott deficitcsökkentő egyezség jócskán elmarad a befektetők és a hitelminősítők által elégségesnek tartott mértéktől.
A cég ennek alapján megjósolta, hogy ha a Standard & Poor's következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor "valószínű, hogy le is minősíti az Egyesült Államokat".
A londoni jóslatok "bejöttek"; a kérdés ezután az, hogy ennek milyen hatása lesz az egyébként is turbulens piacokra.
A Cityben vannak viszonylag derűlátó előrejelzések.
A Capital Economics minapi elemzése szerint az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve feltehetőleg már kidolgozta "a szükséghelyzeti terveket" annak biztosítására, hogy az amerikai piacok rendben működhessenek tovább az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának leminősítése után is.
A ház szerint az osztályzatrontást még akár piaci fellendülés is követheti, jelezve a piac megkönnyebbülését annak nyomán, hogy "vége a bizonytalanságnak", és a világ is "megszokja" majd, hogy az Egyesült Államok az "AAA" helyett az "AA" kategóriába került át, amely még mindig "igen magas" elsőrendű besorolás.
A cég kiemelte, hogy Japánnak és - a tagállamok besorolási átlagát tekintve - az euróövezetnek sincs "AAA" adósosztályzata.
A kilátásokat mindazonáltal borúsabbá teszi, hogy a világ legnagyobb gazdaságáról van szó, amelynek fizetőeszköze a legfőbb globális tartalékvaluta, és amelynek államadósságát hosszú évtizedek óta gyakorlatilag kockázatmentesnek és viharos piaci időkben biztos menedéknek tekintette a globális intézményi kötvénybefektetői kör.
Az elmúlt napok feszült leminősítési várakozásai során az elemzői körben azonban ez a globális kockázati alapmérce vált kérdőjelessé.
A JP Morgan bankcsoport elemzői minapi helyzetértékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a "menekülés a biztonságos amerikai kincstárjegybe" régi kereskedési taktikájának immár "nyilvánvalóan sokkal kevesebb értelme van", mint eddig, és máris megfigyelhető, hogy nagy pénzpiaci alapok jelentős mennyiségben csoportosítják át tőkéjüket amerikai kincstárjegyből bankbetétbe. Ez pontosan az ellenkezője annak a folyamatnak, amely a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni pánik idején lezajlott - hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.
A Standard & Poor's lépése nyomán ugyanakkor a nagy hitelminősítők között is jelentős véleménykülönbség alakult ki az Egyesült Államok szuverén adósminőségének megítélésében.
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás utáni londoni kommentárjában közölte: véleménye szerint az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek, emellett az amerikai dollár továbbra is "kihívó nélkül" tölti be a globális tartalékvaluta szerepét.
A Moody's néhány órával az adósságlimit-emelési döntés után negatív kilátással ugyan, de megerősítette az Egyesült Államok - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - kormánykötvény-besorolását, közölve: véleménye szerint az adósságlimit-emelésről született megállapodás az első lépés egy olyan hosszú távú költségvetési konszolidáció felé, amelynek révén távlatosan is meg lehet tartani az amerikai államadósság-mutatókat az "Aaa" besoroláshoz szükséges paraméterek között.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Miről mesél a szem?
A szemfenékvizsgálat az erek állapotából képet ad a szervezet érhálózatáról.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista