2019. december 16., hétfő - Etelka
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Balogh András: megújul az MSZP nemzetpolitikája
2011.07.21. 16:32  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Balogh András: megújul az MSZP nemzetpolitikájaAz MSZP elnökhelyettese szerint a szocialista pártnak is meg kell határoznia, esetenként újra kell gondolnia a nemzeti kérdéshez való viszonyát, és ez a folyamat már el is kezdődött. Balogh András csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP elfogadja a kettős állampolgárságot, de nem tekinti szerves részének a szavazati jog megadását.

A politikus kifejtette: az MSZP megújulásának fontos része a párt nemzetpolitikájának megújítása. Hangsúlyozta, hogy noha az MSZP nem most fedezi fel a nemzeti kérdés jelentőségét, a baloldal múlt évszázadbeli történetében volt, hogy rossz válaszokat adott rá és ezzel kárt okozott. Mint mondta, ezt szégyelli, hozzátette azonban, hogy a nemzeti érdekre hivatkozó diszkriminatív politikát a baloldal sosem folytatott.
Balogh András aláhúzta, hogy a szükséges nemzetegyesítésnek magában kell foglalnia a hazai társadalmi különbségek mérséklését is, Magyarország ugyanis mára a 3,5 millió koldus országává vált.
Az MSZP elnökhelyettese elmondta: a különböző államokban élő nemzetrészek közeledését, "kulturális és érzelmi egyesítését" a szocialista párt fontosnak tartja, elismerve, hogy a magyar kormánynak erkölcsi és politikai felelősséget kell vállalnia a határon túl élőkért. "A megújuló MSZP egyetért a kettős állampolgárság intézményével" - mondta.
Ezzel kapcsolatban közölte: a szocialisták elfogadhatatlannak tartják a határon túli magyarok politikai szervezetei közötti különbségtételt, valamint hogy azok bármelyikét a kormány privilegizálja. Szerinte az elmúlt egy év egyik keserű tapasztalata volt ez a kormányzati gyakorlat, ami ahhoz vezethet, hogy a szomszédos országok némelyikében a magyar pártok egyike sem éri el a parlamenti küszöböt.
Hangsúlyozta ugyanakkor, a kettős állampolgárság támogatása nem jelenti azt, hogy a szavazati jog kiterjesztésével is egyetértenek. A nem Magyarországon élő állampolgárok szavazati jogát a szocialisták azért ellenzik, mert szerintük a választójognak a lakóhelyhez és a közteherviselésben való részvételhez kell kapcsolódnia. Ráadásul - tette hozzá Balogh - a szavazati jog kiterjesztése feszültségekhez szülhet, így károkat okozhat a határon túli magyaroknak.
Ez az álláspont "nem azt jelenti, hogy mi nem szeretjük legalább annyira a határon túlra szorult véreinket, mint azok, akik a szavazati jogról beszélve szűk pártpolitikai megfontolásból visszaélnek a magyar kisebbség sérülékenységével, és csak pontokat akarnak szerezni náluk" - fogalmazott. Mint mondta, elismerik, hogy az állampolgárság érzelmi többletet jelent sok határon túli magyarnak, a szavazati jog azonban szerintük nem jár ezzel.
Szólt arról is, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tartja és elítéli bármely Magyarországon élő kisebbség hátrányos megkülönböztetését.
Az MTI kérdésére, hogy az MSZP-ben teljes-e az egyetértés a kettős állampolgárság támogatásáról - tekintve, hogy a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról szóló tavalyi törvénymódosítást három szocialista képviselő, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor ellenezte -, Balogh András úgy válaszolt: képviselőik nagy többsége a kettős állampolgárság mellett szavazott, és "a megújuló MSZP-nek is ez a határozott álláspontja".
Ezután szót kért a sajtótájékoztatón az addig a hallgatóság körében helyet foglaló Szanyi Tibor is, aki kifejtette: nem az addig is létező kettős állampolgárságra, hanem a kedvezményes honosítás szerinte hibás eljárására voksolt nemmel a parlamentben. Mint mondta, maradéktalanul egyetért mindazzal, amit Balogh András elmondott. "Ami pedig a múltat illeti (...) a célokkal igen, de az állampolgárság megadásának mikéntjével nem tudtunk egyetérteni néhányan a szocialista pártban" - fogalmazott, megjegyezve, mivel a törvénymódosítás "boldog-boldogtalan előtt kinyitotta a kaput", a frakcióban is folyamatosan változott a jogszabályt támogatók és az ellenzők száma.
Szanyi Tibor szerint a honosítási gyakorlat őket igazolta, a kormány ugyanis az állampolgársági kérelmek elbírálásakor "kemény ellenőrzést folytat", ami azonban a törvény szövegéből nem következik. "A figyelemfelkeltésnek tehát volt haszna, mégsem nyakló nélkül osztogatják az állampolgárságot, hanem rendeltek hozzá egy valódi adminisztratív kontrollt" - magyarázta.
Hozzátette: álláspontját azért tartotta fontosnak rögzíteni, mert a leegyszerűsítő értelmezések miatt párttársaival azóta is gyakran kapják azt a kritikát, hogy nemzetellenesek. "Amire a válaszom az, hogy egy frászt" - mondta.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
Első Előző [1] [2] Következő (2) Utolsó (2)
 14.  Neduddki | 2011.07.22 19:09:50 Moderálást kérek 
helló vizesek!
Ne is próbáljatok terelgetni, nem fog menni!!
Mi nem egy eltévedt birkanyáj vagyunk, akik úgy bégetnek, ahogy a Patás pásztor szeretné!
Mi önálló entitás vagyunk, gondolatokkal, amiket a papagájkommandó nem nagyon szeret!! De ez érdekel a legkevésbé!
Ami érdekel, arra meg nem tudtok válaszolni, ezért felteszem egészen leegyszerűsítve újra:
-miért nem jó nektek, hogy csak az szavazzon ithoni dolgainkról, aki utána viseli döntésének következményeit??Magyarán egy romániában lakó székely ne akarja nekem megmondani, mennyi adót fizessek jövőre!!!
-Ne bagatellizáljuk el: ki mellett kell majd kiálnia a külhono magyarnak egy 2 ország közötti fegyveresd konfliktusban??
Amíg ezekre nem tudtok elfogadható választ adni, nem tudlak komolyan venni benneteket, s ha még egybe is folytok, nem fogjátok elérni a tengert!!!
 13.  Lali | 2011.07.22 19:06:57 Moderálást kérek 
Patak!
Mindent lehet.Megnevezni az "eltévedt báránykákat",de vissza lehet nézni a kb másfél hónappal korábbi hozzászólásokat,amikor ttv-még más néven-megkezdte áldásos tevékenységét.Soha nem olvastam tőled semmit,nem tudom,mikor tévedtél ide.Itt korábban az volt a "szokás",hogy elmondtuk,mit gondolunk,vitáztunk,vélemények ütköztek,de ez a stílus-bár ez már nem nevezhető annak-,egyértelműen ttv-nek köszönhető.Javasolnám,hogy a helyes utat ttv-nek mutasd meg...
 12.  Patak | 2011.07.22 16:57:04 Moderálást kérek 
Tisza, végre egy ember, aki jól értelmezi a dolgokat! Kulturált vitát szeretnék. Próbáljuk ezt a sok eltévedt báránykát helyes útra terelni. LEHET?
 11.  Tisza | 2011.07.22 14:31:18 Moderálást kérek 
NemDudomki! :)
Mi félszavakból sem értjük egymást, szóval tényleg nem értem, miről beszélsz. BB, Patás, nemzetközi konfliktus, ukrán maffiózók, háború, lerohanás... hűha, kicsit összezavarsz. Azt hiszem én néztem kevés háborús filmet az elmúlt években.
A "nekünk egy Magyar Gárda ellen" stb sem értem. Ki az a nekünk? Te és a barátaid?
 10.  Neduddki | 2011.07.22 14:29:01 Moderálást kérek 
"**** bhü dös khomtsi ****:"

Most látom átmentél jiddisbe!
Apád c.i.g.á.ny, anyád zs.idó, te meg echte magyar, vamzerkém???
 9.  Neduddki | 2011.07.22 14:26:08 Moderálást kérek 
BB:hamár mégis beleütöd a mocs.kos pofádat a magyarok dolgába, te csirketolvaj ganyé, akkor válaszolj a Nagyfolyóhoz intézett kérdésemre!
vagy kussoljál, üregi-sügér!!!
 8.  ttv | 2011.07.22 14:23:02 Moderálást kérek 
Neduddki **** bhü dös khomtsi ****: Te leszel az, aki a legkevésbé dönti el, hogy mihez szólok hozzá és mihez nem, te nyálkás "baloldali" phondró.
 7.  Neduddki | 2011.07.22 13:42:06 Moderálást kérek 
Egy csirketolvaj c.igá.ny ehhez a kérdéshez ne szóljon hozzá! érted BB??

"hanem a történelmi igazságosság tükrében."

Miféle igazság az Nagyfolyó, hogy a Patás a külhoni magyarok lekenyerezésével akarja megtartani veszni látszó birodalmát?? Hee?
A felkoncolás meg miattatok válik reális veszéllyé, mert mindenáron nemzetközi konfliktust akartok kirobbantani!
Az ártatlanok vére rajtatok szárad majd, s ne feledd, egy ilyen helyzetben a nyugat soha nem áll mellénk, nekünk meg egy Magyar Gárda ellen sincs elég erőnk! Egy jól felszerelt ukrán maffiózó-sereg is le tudna bennünket rohanni!!!
Úgyhogy előbb gondolkodni kéne(ha van mivel, mert van miről)
 6.  ttv | 2011.07.22 13:33:11 Moderálást kérek 
A magyarországi ún. "baloldal" jellemzésére nemzetpolitikai szempontból nincs jobb leírás, mint az "idegenszívű". Ez a tömör jelző egyszerűen tökéletesen leírja őket.
 5.  Tisza | 2011.07.22 12:36:17 Moderálást kérek 

Az ott élő magyarokat HA háború lenne ígyis úgyis felkoncolnák, állampogárságtól függetlenül. De sok a HA...

Milyen szerencse, hogy ezt a kérdést nem abszurd fantazmagóriák alapján döntik el, hanem a történelmi igazságosság tükrében.

Ebben az esetben ez a történelmi igazságosság speciel jól jön egy pártnak, de attól még igazság marad.
Első Előző [1] [2] Következő (2) Utolsó (2)
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-49XE8005B 123 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
379 900 Ft
Vogels W52050 fali konzol
13 990 Ft
 
Divat
Balmain
AnnaLynne McCord
Sima és elbűvölő
Prada
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Teremtse meg a hangulatot
A kikapcsolódáshoz szükséges hangulat megteremtésének alapkellékei: a világítás, zene, színek, illat, kényelmes és bizalmas környezet, valamint a finom érintés.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Otthon derékszögek nélkül
A Dwell épület legfőbb jellemzője, hogy egyetlen egy darab derékszög sem található sem az épület kialakításában, sem a berendezésében, bútorzatában.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista