2019. december 10., kedd - Judit
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Francia-német kiútkeresés Berlinben a görög adósságválságból
2011.07.21. 08:27  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
Francia-német kiútkeresés Berlinben a görög adósságválságbólRendkívüli várakozások közepette, a görög adósságválságból kivezető út feltárása és a kompromisszum reményében kezdett tanácskozást szerda délután Berlinben a német kancellár és a francia elnök. Francia források szerint a tárgyalásokhoz késő este Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is csatlakozott, ami egy esetleges kompromisszumos megállapodás létrejöttét valószínűsítheti.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy közvetlenül az euróövezeti tagállamok csütörtöki brüsszeli csúcsértekezlete előtt ült tárgyalóasztalhoz. Előzőleg szakértők arra mutattak rá: a krízis további súlyosbodása várható, ha a válságmegoldást illetően nincs német-francia közös álláspont. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a találkozóval párhuzamosan a német és több más európai fővárosban drámai nyilatkozatok hangzottak el, továbbá az, hogy a német és a francia vezetőnek várhatóan az éjszakai órákig tartó tárgyalásai végére sajtóértekezletet, illetve tájékoztatást nem irányoztak elő. Merkel és Sarkozy az "utolsó pillanatig" tárgyalhat, a hírek szerint ugyanis csütörtök délelőtt Berlinből együtt utaznak Brüsszelbe. Francia delegációs források szerint a tárgyalásokhoz késő este az Európai Központi Bank elnöke is csatlakozott. Jean-Claude Trichet nem sokkal korábban érkezett Berlinbe. A hírt német forrásból nem erősítették meg.
A szerdai német nyilatkozatok arra utaltak, hogy Berlin és Párizs között - a korábbi nézeteltérések után - kompromisszum várható. Steffen Seibert kormányszóvivő - francia kollégájához hasonlóan - a tartós megoldás szükségességét hangoztatta, Westerwelle külügyminiszter pedig a kontinens sorsát eldöntő kérdésről beszélt. A miniszter szerint Franciaország és Németország nem hagyja sem Európát, sem az eurót veszni hagyni. "Minden más merő spekuláció" - állította a miniszter.
Spekulációból pedig akad bőven. Sokan bírálták Merkelt a hét elején elhangzott kijelentésért, miszerint a válság nem oldható meg egyetlen látványos lépéssel, hanem csakis egy folyamatról lehet szó. Ez a hírek szerint újabb feszültséget okozott a pénzpiacokon, és több fővárosban Berlinnek ismét a görög adósságválság megoldásának késleltetését rótták fel. Sarkozy érkezésével egy időben röppent fel a német fővárosban az a hír, miszerint a francia államfő bizalmasainak körében Németországot egoizmussal vádolta meg. Sarkozy állítólag azt mondta, hogy a görögök minden tőlük telhetőt megtesznek, már sokat el is értek, egyedül a németek részéről hiányzik a szolidaritás. A francia államfő szerint a "német egoizmus" az oka a válság elhúzódásának.
Merkel és Sarkozy találkozója előtt mindenesetre a német kormány szóvivője leszögezte: Berlin ragaszkodik ahhoz, hogy a görög adósságok finanszírozásában a magánbefektetők is részt vegyenek. Ezzel kapcsolatban állítólag már egyetértés van a német kancellár és a francia államfő között, annak jellegét és mértékét tekintve azonban erős a nézetkülönbség. A bankok és biztosítótársaságok részvételét a görög mentőcsomagban állítólag Németország mellett leginkább Hollandia és Finnország támogatja, az Európai Központi Bank azonban ellene van. Trichet részvétele arra utalhat, hogy ezen a téren kompromisszum van születőben.
A legtekintélyesebb német gazdasági szakemberek, az úgynevezett gazdasági bölcsek szerdán a görög államadósságok felének elengedését sürgették. Egy felmérés szerint ugyanakkor a német lakosság csaknem 90 százaléka a leghatározottabban ellenzi ezt.
Berlinben megerősítették, hogy a csütörtöki válságcsúcs előtt Merkel és Barack Obama amerikai elnök is telefonbeszélgetést folytatott egymással. Egyetértettek abban, hogy mielőbb megoldást kell találni az adósságkrízisre. A válság elhúzódása ugyanis veszélyeztetheti a gazdasági talpra állást Európában és az egész világon.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Balmain
AnnaLynne McCord
Sima és elbűvölő
Prada
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Nem nehéz eltévedni az egyirányú úton
A pszichológushoz fordulást még ma is inkább szégyenként élik meg az emberek.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Otthon derékszögek nélkül
A Dwell épület legfőbb jellemzője, hogy egyetlen egy darab derékszög sem található sem az épület kialakításában, sem a berendezésében, bútorzatában.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista