2020. június 4., csütörtök - Bulcsú
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Hogyan állapítható meg egy a dinoszauruszok neme?
2011.06.03. 20:31  |  Szerző: MTI
Tudomány
 nyomtat  |   | 
Brit őslénykutatók olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a nőstény és hím dinoszauruszok megkülönböztetését.

A Londoni Természettudományi Múzeum tudósai, akik a Stegosaurida-dinoszauruszok egyik nemének, a Kentrosaurus aethiopicusnak a combcsontját vizsgálták meg, elképzeléseiket a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban ismertették - olvasható a tanulmányról beszámoló Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.
"A csontok alakját a hozzájuk kapcsolódó izmok határozzák meg. Így megtapadási helyeik alakjában és méretében megmutatkozó különbségek alapján az állat egykori izomtömegére is lehet következtetni" - magyarázta a szerzők egyike, Susannah Maidment, a múzeum paleontológiai osztályának kutatója.
A tudósok a Tanzániában talált Kentrosaurus aethiopicus maradványaira összpontosítottak. Míg más lelőhelyeken általában valamely ősgyík egy-két egyedének a fosszíliái kerülnek napvilágra, Tanzániában a 150 millió éve élt páncélos dinoszauruszok csontjainak sokaságát fedezték fel. A leletanyag például félszáz combcsontot tartalmazott.
A paleontológusok két csoportra osztották a combcsontokat a felső végük alakja szerint, ahol a csípőizomzat egy része megtapad.
"Két statisztikailag szignifikáns csoportot kaptunk, amelyekbe nem kerültek be a fiatal dinoszauruszok csontjai, amelyeknél nem mutatkozott meg ez a különbözőség. Így arra következtettünk, hogy az adott jellegzetesség a nemi érés, a másodlagos nemi jegyek kialakulása után formálódik" - hangsúlyozta Maidment.
Annak ellenére, hogy a kutatók már képesek a kentroszaurusz fosszíliákat nemük szerint megkülönböztetni, nem tudhatják, hogy melyek származhattak a nőstényektől, és melyek a hímektől. "Valószínűleg sohasem lehetünk biztosak a kentroszauruszok nemének meghatározásában mindaddig, míg elő nem kerül egy +kismama+ fosszilizálódott tojással egyetemben" - jegyezte meg Maidment.
A madármedencéjű dinoszauruszokhoz tartozó Stegosaurus (fedeles gyík) a késő jura korban, mintegy 150-145 millió évvel ezelőtt élt. A hátán két sorban, függőlegesen álló rombusz alakú lemezei, valamint a farka végén vízszintesen elhelyezkedő két pár hosszú tüskéje miatt az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz.
Nagy, nehéz felépítésű, négy lábon járó növényevő volt, testhossza 9 méter körüli, a magassága pedig elérte a 4 métert. Sajátos volt a sztegoszaurusz testtartása: a háta nagymértékben meghajlott a rövid mellső lábak miatt, testéhez képest kicsi fejét viszonylag alacsonyan, egy méterrel a talaj fölött tartotta.
A Kentrosaurus (hegyes gyík) a Stegosaurida-dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura korban élt Tanzániában, fosszíliáit a Tendaguru-formációban találták meg, amely 155,7-150,8 millió évvel ezelőtt keletkezett.
A sztegoszauruszokhoz képest a kentroszaurusz aprócskának számít: mindössze 4 méter hosszú volt, testtömege pedig 320 kilogramm lehetett. Gerince mentén két sor csontos lemez futott végig, amelyek az ősgyík háta közepe táján levő tüskékhez vezettek. A kentroszaurusz oldalain szintén tüskék helyezkedtek el.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
Vogels W52050 fali konzol
13 990 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista