2020. június 4., csütörtök - Bulcsú
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kövér: Budapest és Prága szerint fontos a V4-ek együttműködése
2011.06.03. 20:19  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Kövér László szerint Budapest és Prága egyaránt úgy véli, hogy a visegrádi csoport kiváló együttműködési fórum, s nagyon fontos szerepe van abban, hogy a négy közép-európai ország összehangoltan tudjon fellépni érdekeiért az Európai Unió keretében is.

"Tulajdonképpen arról beszélgettünk, hogy a visegrádi négyek koordinációs együttműködése nagyon fontos szerepet tölt be az európai uniós tevékenységünkben is, s egyben egy kiváló együttműködési lehetőség arra, hogy fellépéseinket összehangoljuk" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Prágában, amikor az MTI tudósítója arról érdeklődött, miről tárgyalt Petr Necas cseh miniszterelnökkel.
Konkrét példaként azt a segítséget említette, amit a csehek nyújtottak a magyaroknak a most záruló EU-elnökség idején, illetve amit a lengyeleknek is nyújtani fognak a lengyel EU-elnökség idején az év második felében. A visegrádi csoportot Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotja.
Cseh közlés szerint a megbeszélés témáit a cseh-magyar kétoldalú kapcsolatok, a V4-ek soron következő cseh elnökségének prioritásai és az időszerű európai kérdések jelentették.
A találkozón Kövér felvetette, hogy a magyar fél szeretne egy Esterházy János emléktáblát elhelyezni a Motoli köztemetőben, ahol a kommunizmus áldozatainak közös sírjában a mártírhalált halt egykori csehszlovákiai magyar  politikus hamvai is vannak. A magyar parlamenti elnök szerint van bizonyos előrelépés az ügyben. A témát Bohuslav Svoboda prágai főpolgármesternek is megemlítette, aki jelezte: támogatni tudná az ügyet.
Kövér László, aki az Országgyűlés küldöttsége élén kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban, pénteki programja végén megkoszorúzta a Motoli köztemetőben lévő emlékhelyet.
A látogatás első napján, csütörtökön az Országgyűlés elnöke részt vett a Magyarország új alaptörvénye című szemináriumon, amelyet a cseh képviselőház alkotmányügyi és jogi bizottsága rendezett. A szakszeminárium résztvevői jónak, demokratikusnak és az európai értékekkel teljes összhangban lévőnek minősítették az új magyar alkotmányt.
Kövér fontosnak és hasznosnak minősítette kétnapos prágai látogatását, egyebek között azért is, mert a két ország parlamenti elnökei legutóbb 2003-ban találkoztak hivatalosan. "Nagy szükség volt ennek a parlamenti kapcsolatnak a megerősítésére is, hiszen a két ország viszonya nagyon jó" - szögezte le a magyar házelnök.
Az Országgyűlés elnöke prágai tartózkodása idején rövid beszélgetést folytatott Rákóczi Annával, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége elnökével, valamint Kocsis Lászlóval, az Együttélés politikai mozgalom magyar tagozatának vezetőjével.
Kövér László kedvezően értékelte, hogy a csehországi magyarok fontosnak tartják a folyamatos kapcsolattartást Magyarországgal, holott döntően a Felvidékről származnak. Szerinte érdemes lenne átgondolni, hogy lehetne intenzívebbé tenni a személyes kapcsolatokat is.
"Nyilvánvaló, hogy ez is egy olyan veszélyeztetett közösség - már a lélekszámából fakadóan is (Csehországban mintegy 15 ezer magyar él) - amelyik nagyon könnyen eltűnhet. Erre a színfoltra azonban nemcsak nekünk, magyarországi magyaroknak van szükségünk, hanem talán a cseheknek is, úgyhogy támogatást kell nyújtani nekik" - szögezte le az Országgyűlés elnöke.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 1032 TV állvány
8 829 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista