2020. június 4., csütörtök - Bulcsú
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Londoni elemzők: "falnak ment az amerikai gazdaság"
2011.06.03. 20:10  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
A váratlanul rossz pénteki amerikai foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben "falnak ment" az amerikai gazdaság, és ez a monetáris enyhítés folytatásának lehetőségét veti fel - vélekedtek az új amerikai munkapiaci adatsort kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy májusban 54 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 160 ezres növekedésre számítottak az áprilisi 232 ezres növekedés után.
A Capital Economics, az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemző csoport az adatsor ismertetése utáni kommentárjában "nagyon kiábrándítónak" nevezte a múlt havi amerikai foglalkoztatási számokat, amelyek a cég szerint "bebetonozták" azokat a várakozásokat, hogy az amerikai központi kamatszint belátható ideig nem mozdul el a jelenlegi mélységekből.
A Capital Economics szerint "kétségtelen" az is, hogy a friss adatok után nyomás nehezedik majd az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-re a mennyiségi enyhítés folytatása végett. A Fed likviditásinjekciójának jelenlegi, második adagja a tervek szerint június végén fut ki.
A ház szerint most már meglehetősen egyértelmű, hogy az amerikai gazdaság "téglafalnak ütközött" a múlt hónapban. Valószínűsíthető, hogy az idei második félévben újból gyorsulni kezd az amerikai növekedés a nyersanyagárak várható csökkenése és a japán földrengés-katasztrófához köthető fennakadások enyhülése nyomán, így a Fed jó eséllyel nem lép azonnal. A jelenlegi lassulás mértéke azonban immár komoly aggodalom forrása, különös tekintettel arra, hogy még jöhet egy nagyarányú költségvetési konszolidációs intézkedéscsomag is - áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.
A ház szerint a Fed illetékeseit különösen aggaszthatja, hogy a munkanélküliség a "rossz irányba" - vagyis nem lefelé, hanem felfelé tart: a márciusi 8,8 és az április 9,0 százalék után májusban 9,1 százalék volt.
A Capital Economics szerint ráadásul nem sok bizonyíték van arra, hogy a munkahelyteremtés ütemének lassulása összefüggésben lenne a japán természeti csapással, vagyis belső eredetű gyengeségről van szó.
Egy másik nagy londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) pénteki kommentárja szerint az új amerikai foglalkoztatási adatsor várható következménye az lesz, hogy a monetáris politika a fejlett ipari térség nagy részében laza marad. A ház előrejelzése szerint a Fed az idén nem mozdítja alapkamatát, és a pénteki munkapiaci számok feléleszthetik a vitát arról is, hogy nincs-e szükség újabb mennyiségi enyhítésre az amerikai gazdaság növekedésének élénkítése végett.
A Moody's Analytics - a hitelminősítőt is birtokló Moody's Corporation gazdaságelemző részlege - pénteki kommentárjában úgy fogalmazott, hogy az 1930-as évek nagy depressziója óta nem látott súlyosságú amerikai recessziót a nagy depresszió óta nem tapasztalt gyengeségű kilábalás követi. A Moody's Analytics szerint az amerikai gazdaságnak meglehetősen rövid időn belül havonta legalább 300 ezer új munkahelyet kell teremtenie ahhoz, hogy a jelenlegi kilábalás ne bizonyuljon a legkiábrándítóbbnak az 1930-as évek nagy válsága óta.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - júniusra szóló legfrissebb globális előrejelzésében az eddigi 2,9 százalékról 2,7 százalékra rontotta az amerikai gazdaságra érvényes idei egész évi növekedési prognózisát.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Pioneer X-HM72-s Mikro Hi-Fi, Ezüst II.osztály
119 992 Ft
PANASONIC TX-55DX603E
262 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista