2020. július 10., péntek - Amália
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Ígéretes együttműködés a müncheni Theaterakademie és a megújuló Zeneakadémia között
2008.03.04. 13:35  |  Szerző: hir3.hu
Kultúra
 nyomtat  |   | 
Újabb izgalmas nemzetközi együttműködés részesévé vált a Zeneakadémia: a müncheni Theaterakademie-vel létrejött megállapodás értelmében a többi között egy kortárs magyar opera kerül bemutatásra 2009-ben. További két neves európai intézménnyel együttműködve pedig új média-, és kommunikációs technikákat alkalmazva „zseboperák” születhetnek meg. A megújuló Zeneakadémia az együttműködésekkel újabb lépést tesz az oktatás megújítása irányába.

A müncheni Theaterakademie és a Zeneakadémia együttműködése

A müncheni Theaterakademie-t August Everding világhírű operarendező alapította 1993-ban. Az intézmény a müncheni Hochschule für Musik-hoz tartozik, elnöke 2006-tól Klaus Zehelein elismert rendező, aki korábban tíz évig a Stuttgarti Opera intendánsa volt, melyet öt év alatt négy alkalommal választottak az Év Operaházává Németországban. A három, többek között 1100 főt befogadó színházteremmel rendelkező intézményben 250 növendék előadásában évente 40 új produkció – köztük színdarab, opera, musical, operett – látható. A Zeneakadémia rektora több alkalommal – egy alkalommal Marton Éva, a magánének tanszék vezetője kíséretében – tett látogatást az elismert intézményben, melyek eredményeként ígéretes együttműködés kereteit fektették le.

A két intézmény közös produkciók létrehozását, valamint az oktatás területén megvalósuló együttműködést – például tanárcserék, növendékek közös fellépése – tűzi ki célul. A megállapodás keretében 2009-ben lesz látható Eötvös Péter A három nővér című operájának előadása a két intézmény növendékeinek közreműködésével, Kovalik Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója rendezésében.

„Zseboperák” – izgalmas kortárs zenei produkciók négy intézmény együttműködésében

A müncheni Theaterakademie-vel kötött megállapodás mellett további izgalmas nemzetközi projektben vállal szerepet a Zeneakadémia: a müncheni akadémia mellett két további neves európai intézménnyel együtt (a francia ArtZoyd és a holland V2 nemzetközi „média-laboratórium”) uniós pályázatot nyújtott be kortárs zenés színházi produkciók, úgynevezett „Zseboperák” létrehozására. A pályázatban résztvevő intézmények mindegyike más-más hagyományokkal és profillal rendelkezik, ez jelenti a különleges, interdiszciplináris – kutatási, oktatási és művészi tapasztalatot is magában foglaló – projekt kiindulópontját.  Az egyedülálló projekt megvalósításával az új média-, és kommunikációs technikák új perspektívát jelenthetnek a színházi narráció területén.

A projekt három szakasza során először a különféle know-how-k megosztására kerül sor a partnerek között szemináriumok, workshopok keretében, valamint új szoftver-könyvtárat fejlesztenek ki. A második szakaszban a projektben résztvevő négy intézmény mindegyike egy-egy zenés színházi előadást hoz létre meghatározott feltételek mellett, majd a harmadik szakaszban mindegyik előadás látható lesz a müncheni Theaterakademie-n egy kapcsolódó szimpózium keretében. A megszülető előadások segítségével folyamatosan bővülő hálózat jöhet létre kutató központok, alkotók és előadók között. Az előadások alkalmával megszülető tapasztalatokat, folyamatokat dokumentálják és az internet vagy további kommunikációs csatornák bevonásával teszik elérhetővé mindenki számára. Az együttműködés az egyre bővülő Európát is szimbolizálja. Az uniós pályázat eredményének kihirdetésére 2008. júniusában kerül sor.

„Az egyre bővülő nemzetközi együttműködések jelzik a Liszt Ferenc Zeneakadémia növekvő szakmai elismertségét. Úgy gondolom, a közös munka során intézményünk tanárai és hallgatói egyedülálló tapasztalatra tehetnek szert. A Zeneakadémia számára a megújulás nemcsak az épületek rekonstrukcióját jelenti, hanem az oktatásban történő előremutató változásokat is, melyek többek között ilyen projektek segítségével valósulhatnak meg.” – mondta el Batta András, a Zeneakadémia rektora.

Boczán Edina


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Pioneer X-HM72-s Mikro Hi-Fi, Ezüst II.osztály
119 992 Ft
PANASONIC TX-32DS600E 80 cm Smart Full HD LED TV
112 800 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Tanácsok a menstruáció előtti hétre
Sok kín oldható a jól kiválasztott táplálkozással is.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista