2020. július 14., kedd - Őrs
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Obama aggodalmát fejezte ki kínai vezetőknek Pekingnek a kibertérben és a tengereken tanúsított magatartása miatt
2015.06.25. 02:11  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki Kínának a kibertérben és a kelet-ázsiai tengereken tanúsított magatartása, valamint a távol-keleti nagyhatalom valuta-, technológia- és beruházási politikája miatt, amikor szerdán a Fehér Házban fogadta Vang Jang és Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyetteseket, valamint Jang Csie-cse államtanácsost.

A kínai vezetők a két ország között folytatott stratégiai és gazdasági párbeszéd, valamint a csereprogramokról folytatott konzultációk újabb éves fordulója alkalmából tartózkodtak Washingtonban.
"Az elnök felvetette az Egyesült Államok folyamatos aggályait Kína információtechnológiai és tengeri magatartásával kapcsolatban, és sürgette hogy Kína tegyen konkrét lépéseket a feszültség csökkentése érdekében" - hangzott a Fehér Háznak a találkozóról kiadott közleménye.
Az elnöki hivatal kommünikéje szerint Obama méltatta az éves, miniszteri szintű mechanizmusok fontosságát a regionális és globális kihívások ügyében történő gyakorlati együttműködés kiterjesztése és egyúttal a nézetkülönbségek csökkentése szempontjából. Az elnök és kínai vendégei egyetértettek a kétoldalú együttműködés folytatásában a klímavédelem és a tiszta energiaforrások területén.
Elismerve a gazdasági kapcsolatok fontosságát a kétoldalú kapcsolatrendszer egésze szempontjából, Barack Obama támogatásáról biztosította Kínának a gazdaság reformjára és kiegyensúlyozására irányuló erőfeszítéseit, valamint a kétoldalú befektetési egyezményről (BIT) folytatott tárgyalásokat. Ugyanakkor sürgette, hogy Kína lépjen fel a valuta-, technológia- és beruházás politikájában keletkező gazdasági kihívások ügyében.
Az elnök és a kínai különleges megbízottak szót ejtettek arról, milyen alapvető fontosságú demonstrálni Észak-Koreának, hogy a nukleáris fegyverek megszerzésére és a gazdaságának fejlesztésre irányuló párhuzamos erőfeszítései nem fognak sikerrel járni. Mindkét fél megismételte elkötelezettségét a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése iránt.
A két fél egyetértett abban, hogy Iránnak meg kell ragadnia azt a történelmi alkalmat, amelyet a nagyhatalmakkal a nukleáris programjával kapcsolatos nemzetközi aggályok kezeléséről folytatott tárgyalások jelentenek.
A fehér házi közlemény szerint a felek erős támogatásukról biztosították az amerikai és a kínai állampolgárok közötti kapcsolatok elmélyítését is.
Barack Obama a szerdai találkozón megerősítette, várakozással tekint az elé, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt a szeptemberi amerikai állami látogatása alkalmából a Fehér Házban üdvözölhesse.
Hszi 2013 óta először látogat majd az Egyesült Államokba, egy olyan időszakban, amikor a kibernetikai eszközökkel végrehajtott lopások és a kínai mesterséges szigetek kialakítása a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein megterheli a kétoldalú viszonyt.
A szerdán lezárult washingtoni megbeszéléseken, amelyeket mindkét fél részéről az őszi csúcstalálkozó előkészítéseként kezeltek, a két kormány képviselői megállapodtak, hogy fokozzák együttműködésüket az óceánok védelme és az orvhalászat elleni küzdelem terén. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ez annak a jele, hogy a két ország "keményen dolgozik a nézetkülönbségek rendezésén" és azon, hogy megtalálja az egyetértés területeit.
Jang államtanácsos szerint a két félnek "széleskörű közös érdekei vannak a globális tengeri kormányzásban", és közösen "békés és nyugodt" tengeri környezetet tudnának kialakítani.
Kerry elmondta, hogy a két ország ki szándékozik terjeszteni a parti őrségek és a bűnüldöző szervek közötti együttműködést a nemzetközi szabályok fenntartása érdekében. Az amerikai diplomácia vezetője ezzel kapcsolatban további részleteket nem közölt.
John Kerry aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ halászterületeinek egyharmadát túlhalásszák, és hogy a szennyezés riasztó mértéket öltött, a tenger élővilágát fenyegetve. Arra figyelmeztetett, hogy a hogy a klímaváltozás okozói egyúttal a tengerek elsavasodását is eredményezhetik, ami az "ökoszisztéma összeomlásához vezethet". Hangsúlyozta a két ország összefogásának sürgősségét a tengeri környezet védelme terén.
Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a kétnapos washingtoni tárgyalások befejezésekor közölte: a felek megállapodtak, hogy szeptemberben új javaslatokat terjesztenek elő a kétoldalú befektetési egyezményről folytatott tárgyalásokon.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 1100 TV állvány
3 290 Ft
SONY KDL49WE755BAEP 108 cm Smart Full HD HDR LED Televízió
269 999 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista