2020. július 15., szerda - Henrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Iszlám Állam - The Daily Beast: Washington nem hitt a brit hírszerzésnek, ezért elszalasztotta a túszszabadítás lehetőségét
2015.02.13. 01:27  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A Fehér Ház tavaly nem tartotta elég megalapozottnak a brit hírszerzés arról szerzett értesülését, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Szíriában hol őrzi a túszait, csaknem egy hónapot késlekedett a mentőakcióval, de addigra már késő volt - állította csütörtökön brit és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a The Daily Beast online magazin.

Mire 2014. július 4-én végül bevetették a kommandósokat, a foglyokat már új helyre vitték át a rejtekhelyről. Az Iszlám Állam a következő hónapban megkezdte az amerikai és a brit foglyok lefejezését, amiről a világhálóra is feltöltött videofelvételek készültek.
A The Daily Beast szerint május végére a brit kormánynak két-három olyan helyszínt sikerült azonosítania az Iszlám Állam de facto fővárosa, a szíriai Rakka város közelében, ahová a terroristák a megelőző hetekben-hónapokban túszokat szállítottak. Ám a britek ekkor még nem voltak teljesen biztosak abban, hogy a nyugatiakat - köztük James Foley és Steven Sotloff újságírót, valamint Kayla Mueller segélymunkást - pontosan hol is őrzik.
A szabadon bocsátott európai foglyok vallomása, műholdas és pilóta nélküli repülőgépekkel elvégzett megfigyelések, valamint elektronikus lehallgatások elemzése sokáig nem vezetett egyértelmű eredményre, ám június elején Londonnak sikerült "határozottan beazonosítania" a helyszínt, és ezt az információt megosztotta Washingtonnal.
Egy amerikai tisztségviselő azt állította a magazinnak, hogy a Fehér Házban Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadói nem bíztak meg a külföldi hírszerzési információban - csak azért mert az nem saját volt. Ez felbőszítette a briteket, az amerikaiak pedig ültek az információn, nem indítottak mentőakciót.
Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a The Daily Beastnek kijelentette: az amerikai erők akkor kezdtek bele a műveletbe, amikor az elnök és nemzetbiztonsági csapata biztosra vette, hogy azt sikeresen és az ilyen akciókra vonatkozó amerikai alapelvekkel összhangban végre lehet hajtani.
Diane Foley, az elsőként lefejezett amerikai túsz anyja viszont az állította a magazinnak, hogy francia hivatalos személyeknek már március közepén volt információjuk a túszok hollétéről, de az amerikai kormány, noha kapcsolatba lépett Párizzsal, ennek alapján még nem kívánt cselekedni.
Az amerikai kormány nevében elsőként Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó cáfolta az érintett családok által is igaznak tartott állítást, miszerint az amerikai kormány nem tett eleget az amerikai túszok kiszabadításáért. Rhodes tavaly augusztusban az elnöki vakáció helyszínén, Martha's Vinyard szigeten beszélt erről, miután a kormány felfedte a sikertelen mentőakció tényét.
Obama elnök a héten a BuzzFeed Newsnak nyilatkozva szintén elutasította ezt a vádat.
"Hatalmas erőforrásokat szenteltünk (... ), mindig hatalmas erőforrásokat szentelünk a foglyok vagy túszok kiszabadítására, bárhol is legyenek a világon" - hangoztatta.
Szavai szerint a kommandósok általa elrendelt, kockázatos észak-szíriai mentőakciója legfeljebb egy-két napot késett.
A The Daily Beast arról is beszámolt, hogy Muellert a barátja személyesen kísérelte meg kiszabadítani az iszlám harcosok fogságából. A szóban forgó férfi egy damaszkuszi születésű, szabadúszó fotós, aki a Facebookon az Omar Alkhani nevet használta. A párt 2013. augusztus 3-án Aleppo közelében, két másik emberrel együtt ejtették foglyul. "Alkhanit" a militánsok elengedték, ami felkeltette a gyanút, hogy neki is köze lehet a túszejtéshez. A férfi azonban elment Rakkába, hogy megpróbálja kialkudni kedvesének szabadságát. A fotós azt állította, hogy ő Mueller férje, a nő azonban elárulta fogva tartóinak, hogy nem az. Alkhanit ekkor a terroristák elfogták és két hónapig (2013 decemberében és 2014 januárjában) maguknál tartották.
Az Iszlám Állam azt állítja, hogy Muellert a múlt héten egy jordániai légicsapás ölte meg, amely része volt az élve megégetett Moaz al-Kaszaszbeh pilóta haláláért Amman által indított bosszúhadjáratnak. A jordániai kormány cáfolta és propagandának minősítette ezt az állítást, amerikai hivatalos személyek pedig azt mondták, hogy nincs információjuk a segélymunkás halálának körülményeiről.
Az IÁ egy fotót közölt arról a kibombázott épületről, amelyben Kayla Muellert állítólag tartották. A The Daily Beastnek európai forrásokból erről annyit sikerült megtudnia, hogy a ház közismert túsz-gyűjtőhely volt, és erről a jordániaiak is tudtak.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-49XE8005B 123 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
379 900 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Hanneli farmerban durvul
Tusvarázs
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
New York-i: fogyás szempillantás alatt
A filmiparban kötelező a karcsúság.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Modern ház Hollandiából
Ez az otthon valóban egy modern csoda.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista