2020. június 3., szerda - Klotild
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Louisiana Double - Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János közös lemezt készített
2014.11.25. 10:45  |  Szerző: MTI
Kultúra / Zene
 nyomtat  |   | 
A budapesti Muzikum Klubban mutatja be a Ferenczi György és a Rackajamből ismert két muzsikus, Apáti Ádám és Pintér Zsolt alkotta Louisiana Double az első lemezét, amely Magányos apák éneke címmel jelent meg a Gryllus Kiadónál; a bluegrass, country, gospel és blues ihletettségű album szövegeiben Lackfi János költő, író is közreműködött.

Pintér Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a 13 dalt tartalmazó lemezt 10 nap alatt vették fel a Phoenix Stúdióban Jánossy Béla vezetésével.
"Amikor elkezdtük ezekkel a dalokkal foglalkozni, kijelentettük: ez nem projekt, hanem hosszú távú együttmuzsikálás" - fogalmazott a hegedűn, gitáron, de főleg mandolinon játszó zenész, akinek nem a Magányos apák éneke az első bluegrass ihletettségű lemeze. Korábbi formációjával, az azóta feloszlott Acousticure-rel 2008-ban rangos hollandiai bluesgrass versenyt nyertek, lemezük 2009-ben jelent meg Bluegrass Van címmel szintén a Gryllus Kiadónál.
Pintér Zsolt felidézte, hogy tízéves korától érdekelte az amerikai zenekultúra, főleg a folkzene, másfél évet az Egyesült Államokban töltött tanulással. "Először a blues érdekelt, és ha mélyebbre ásod magad, eljutsz a delta bluesig, ahol már megjelenik a dobró, a bendzsó, ami a bluegrassben általános hangszer. Minél jobban megismered az amerikai népi zenét, annál nyilvánvalóbb, hogy mennyire szétválaszthatatlanok a műfajok. A rock 'n roll és bluegrass például 1945-ben még nem volt különálló, elnevezett műfaj" - fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy miként lehet időben és térben ennyire távoli zenét játszani ma Magyarországon, Pintér Zsolt azt felelte, hogy a barátok biztatása, főleg Apáti Ádám segítette ebben, akivel 8-10 éve kezdtek el közösen dalokat írni angolul.
Lackfi Jánossal a kapolcsi Kaláka udvarban találkoztak és hamar kiderült, hogy van közös kedvencük: Pete Seeger amerikai folkzenész, énekes, dalszerző, adatközlő. "Meséltem neki a dalokról, meg arról, mennyire sajnálom, hogy ezek sosem szólalhatnak meg magyarul" - idézte fel a találkozást, hozzátéve, hogy a költő, író, műfordító egyből felajánlotta, hogy ő szívesen megírja a magyar szövegeket.
"Érdekes munka volt, hiszen János műfordító is. Elvittem az angol szövegeket és a dalokat, és együtt csináltuk a fordításokat. Később csatlakozott Ádám, és meghangszereltük őket" - mesélt a munkafolyamatról.
A Magányos apák éneke, a lemez címadó dala az album végén található. Olyan apákról szól, akik akkor is magányosak, ha családosak, mert munkájuk miatt távol vannak a szeretteiktől - magyarázta Pintér Zsolt, hozzátéve, hogy a lemez nagyon személyes lett.
"A személyesség nem volt a koncepciónk része, mint ahogy az sem, hogy mininál hangszerekkel szólaljon meg a zene" - jegyezte meg, kiemelve, hogy sokkal több dal van még tarsolyukban, de nem akartak kétórás lemezt készíteni. A lemez érdekessége egy Petri György-vers, a Vakvilág. A legszebb pillanatok, amikor nem próbálni ülünk le, hanem zenélni. Ilyenkor időnként lekerülnek kötetek a polcról, akkordokat mutatunk egymásnak - így született a Petri György versének megzenésítése is - mesélte.
Arra a kérdésre, hogy miként fér meg egymással a Rackajam és a Louisiana Double, azt felelte, hogy nagyon jól, ami főleg annak köszönhető, hogy a Rackajamben mindig őszintén beszélnek egymással, szeretik és támogatják egymás munkáját.
A kedd esti lemezbemutatóról elmondta, hogy az album teljes anyagát eljátsszák, a duó előtt Várady László, a Colombre Band tagja lép fel szólóban. "Egy-két meglepetéssel azért készülünk, például eljátsszuk Gryllus Vilmos Bicikli című számát is" - jegyezte meg Pintér Zsolt.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista