2020. május 26., kedd - Fülöp
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Pedagógustüntetés - A jövő évi költségvetés és a köznevelés átalakítása ellen demonstráltak
2014.11.22. 17:30  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Pedagógustüntetés - A jövő évi költségvetés és a köznevelés átalakítása ellen demonstráltakA jövő évi költségvetés és a köznevelés tervezett átalakítása ellen tüntettek pedagógusok szombaton délután a fővárosban.

A demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeztek, majd fúvószenekar felvezetésével, az ágazati zászlók után vonultak át a köznevelési államtitkárság elé, ahol Kulka János színművész felolvasta Heltai Jenő: Szabadság című versét. Többen táblákat emeltek a magasba, amelyen Kontár kormány, a Ti politikátok a mi nyomorúságunk, és Éljen a kormány közmunkán és segélyen feliratok voltak olvashatók.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tüntetők előtt, akik megtöltötték a köznevelési államtitkárság Szalay utca előtti részét, azt mondta: bár november 22-e a közoktatás napja, nincs okuk ünnepelni. Kiemelte, ha az Országgyűlés a jelen formájában fogadja el a költségvetést és a köznevelést szerintük hátrányosan érintő változtatásokat, visszafordíthatatlanul tönkreteszi a gyermekek és az ország jövőjét.
A szakszervezeti vezető - akinek beszédét többször a Nem hagyjuk, nem hagyjuk!, illetve Orbán, takarodj! skandálás szakította félbe - azt mondta: három éve azt látják, hogy a kormánynak az oktatás nem fontos. A szakképzés átalakítása, a gimnáziumi férőhelyek számának csökkentése, a magán- és alapítványi iskolák lehetőségeinek szűkítése mind a gyermekek tanuláshoz való jogát korlátozzák - jelentette ki. Hozzátette: a közoktatás államosításának az volt a célja, hogy az állam dönthessen arról, hol legyen iskola, ki és mit taníthasson és ki legyen az igazgató, valamint az állam dönthessen arról is, hogy kiből mi lehet, ki juthat el az érettségiig, a felsőoktatásba és kinek jut a közmunkás sorsa. Szavai szerint a köznevelés átalakításának utolsó állomásához érkeztek, és azért vannak itt, hogy ne hagyják, figyelmeztessék a kormányt, nem engedik a gyermekek és az ország jövőjét tönkre tenni.
Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára kiemelte, hogy 42 ország 135 tagszervezetének és 13 millió kollégának a szolidaritását hozta el. Azt mondta, a magyar kormány nem figyel a pedagógusokra és semmi jelét nem mutatja annak, hogy párbeszédet kívánna folytatni. Egy reform sem sikeres, ha tanárok nem érzik azt magukénak - jelentette ki, hozzátéve: a kormánynak meg kellene mutatnia, hogy elismeri a pedagógusok magas színvonalú munkáját, és magasabb bért kellene nekik adnia.
Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára arról beszélt, hogy az a kérdés, mikor fejezi be a kormány az "ámokfutást" a szakképzés ellen. A szakképző iskolák helyzete mára katasztrofálissá vált, eszközbeszerzés 2010 óta nincs, az intézmények felélték tartalékaikat, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pénztelen, működésképtelen és rugalmatlan - sorolta. Álláspontja szerint az nem megoldás, hogy a szakképző iskolákat egy másik központba, a gazdasági tárcához terelik be. Azt szorgalmazta, hogy az intézmények kapják vissza pedagógiai, szakmai és gazdasági önállóságukat.
Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének képviselője felidézte, hogy 25 éve fogadta el az ENSZ közgyűlése a gyermekek jogairól szóló egyezményt. Szerinte mindenkinek a közös felelőssége az ebben foglaltak védelme. Feltette a kérdést: az rendben van, hogy a diákok és szülők jogait gyakorlatilag megvonta a törvény, és nincs szándék a kulcskompetenciák fejlesztésére, hogy a szakképzés munkanélkülieket képez és rendőrök vannak az iskolákban?
Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetések egyik szervezője szerint "sötét és ostoba dolog" az oktatás kivéreztetése. Felszólalásában úgy vélekedett, az érettségi lehetőségét is elvennék sok fiataltól, és olyan szakiskolákba irányítanák őket, ahol "egyszer használatos szakmunkásokat gyártanak". Akárhová néznek, korrupciót és butaságot látnak - hangoztatta, majd az "Orbán-rendszer" két emblematikus figurájának nevezte Simicska Lajost, és a volt köznevelési államtitkárt Hoffmann Rózsát.
Az érdekvédők a demonstráció végén nyolcpontos petíciót adtak át a köznevelési államtitkárság képviselőjének. Ebben többek között követelik, hogy ne folytassák a köznevelés rendszerének további átalakítását előzetes hatástanulmányok és érdemi egyeztetések nélkül, valamint, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a szakképzés és a Klik átalakításának tervezetét.
Elvárásaik között fogalmazták meg, hogy a parlament jelen formájában ne fogadja el a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot, és kötelezze a kormányt annak részletes bemutatására, hogy a köznevelés intézményrendszerének zavartalan működéséhez mennyi pénz szükséges. Ezt az összeget építsék be a költségvetésbe - írták, egyúttal követelték, hogy kormány tegyen eleget a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel való érdekegyeztetési kötelezettségének. Elvárják azt is, hogy a költségvetés biztosítson fedezetet az adminisztratív és technikai dolgozók keresetnövekedéséhez, valamint, hogy a keresetek igazodjanak a végzettséghez és a munkában eltöltött évekhez.
A demonstráció, amely a Himnusz eléneklésével kezdődött, a Szózat felhangzása után békésen zárult, a tüntetők egy kisebb csoportja átment a Kossuth térre, majd szétszéledt.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 2020 TV állvány
4 490 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista