2020. május 29., péntek - Magdolna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Stoltenberg: a NATO minden szövetségesét megvédi
2014.10.06. 13:53  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A NATO minden szövetségesét megvédi - jelentette ki a szervezet főtitkára hétfőn Varsóban, miután tárgyalt Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel és Ewa Kopacz miniszterelnökkel.

A NATO-főtitkár az Észak-atlanti Szerződés és Oroszország további viszonyát attól tette függővé, hogy Moszkva betartja-e a nemzetközi megállapodásokat.
Jens Stoltenberg vasárnap este érkezett Varsóba. Az új NATO-főtitkárnak ez az első  hivatalos külföldi útja. A lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón közölte: fontos, hogy a NATO megvalósítsa a newporti csúcstalálkozóján kötött megállapodásokat.
„A newporti csúcstalálkozón elfogadott készenléti akciótervet meg fogjuk valósítani, fenntartjuk az állandó jelenlétünket a szövetség keleti részében” - jelentette ki Stoltenberg, hozzátéve ugyanakkor, hogy a NATO lépései kizárólag védelmi jellegűek, megegyeznek a szövetség "nemzetközi elkötelezettségeivel".   
A főtitkár elmondta azt is, hogy cél a keleti "szárny" megerősítése és a védelmi kiadások emelése a bruttó hazai termék két százalékára. Az utóbbival kapcsolatban példaadónak nevezte Lengyelország költségvetési terveit. Stoltenberg rámutatott arra is, hogy a varsói látogatása Lengyelország szövetségbeli szerepének  az elismerése, valamint "a NATO erőteljes szolidaritásának a jele".   
A NATO főtitkára kiemelte a német-dán-lengyel közös hadtest szczecini központjának a szerepét, amely létrehozása – mint mondta – "annak a bizonyítéka, hogy a NATO Lengyelországban van, Lengyelország mellett van".
Az Észak-atlanti Szerződés szeptemberi newporti csúcstalálkozóján határoztak arról, hogy a felállítandó gyorsreagálású erők parancsnoksága ebben a lengyelországi városban lesz.   
Ewa Kopacz a sajtótájékoztatón ugyancsak a newporti NATO-csúcstalálkozón kötött megállapodás mielőbbi megvalósítását szorgalmazta.   
A NATO-főtitkár tárgyalt Varsóban Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel is. Komorowski a találkozás után tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy  "az orosz-ukrán válság következtében beállt" változások Lengyelország szomszédságában "tartós jellegűek", ami azt jelenti, hogy keresni kell az utat az Oroszországgal való viszony javítása érdekében.
Komorowski ugyanakkor a NATO keleti szárnyának a megerősítését, a "független, demokratikus, a nyugati struktúrák irányában haladó Ukrajna" támogatását is hangsúlyozta.   
Stoltenberg hétfőn úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy a NATO "kiáll Lengyelország mellett", valamint más kelet-európai tagállamai mellett is, szavatolni fogja a newporti csúcstalálkozón vállalt biztonsági garanciák betartását. A főtitkár hangsúlyozta: a NATO-n belül senki nem vonja kétségbe a gyorsreagálású erők felállításának a fontosságát. A haderő összetételéről, nagyságáról és készenléti készültségük időpontjáról a szövetség nemzetvédelmi minisztereinek februári találkozóján döntenek.
Stoltenberg részletesen beszélt a NATO és Oroszország viszonyáról. "A NATO elítélte Oroszország agresszív politikáját a Krím félszigeten és Ukrajnában" - mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy a katonai szövetség továbbra is az Oroszországgal való együttműködésre, konstruktívabb viszonyra törekszik. Ezt azonban attól tette függővé Stoltenberg, hogy Oroszország betartja-e a nemzetközi megállapodásokat és a nemzetközi jogot.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
SONY KD-49XD8077S
279 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista