2020. május 29., péntek - Magdolna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Egymilliárd eurós mentőöv az Euro Disneynek
2014.10.06. 16:32  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Egymilliárd euróval feltőkésíti a Párizs közelében található Euro Disney szórakoztató parkot az amerikai anyacég, a The Walt Disney Company - jelentette be hétfőn az Európa leglátogatottabb magánkézben lévő turisztikai célpontját üzemeltető Disneyland Paris.

A franciaországi park 1992-es megnyitása óta hatalmas adósságállományt görget maga előtt, az elmúlt években azonban a látogatottság fokozatos visszaesésével a bevételei is csökkentek.
A Párizs közeli Marne-la-Vallée-ban található intézmény szeptember 30-i adatai szerint 2014-ben 14,1 és 14,2 millió között lesz a látogatók száma, ami 7-800 ezerrel kevesebb, mint tavaly, amikor is már több 1 millióval kevesebben keresték fel az Euro Disneyt, mint 2012-ben, s így 15 millió alá esett a látogatók száma. 
"Tekintettel a főrészvényesünkre, a csőd soha nem jött szóba" - jelezte a párizsi park vezetősége.
Az amerikai mentőövvel az Euro Disney 250 millió euróval növelheti a tartalékait, 750 millió eurót pedig az adósságállománya csökkentésére fordíthat, s azt leviheti a jelenleg 1,7 milliárd euróról az egymilliárd eurós küszöb alá.   
A feltőkésítés valószínűleg egy nyilvános vételi ajánlat formájában fog megvalósulni, amelynek eredményeképp az Euro Disneyt kivonhatják a párizsi tőzsdéről.
"Ez egy eshetőség, de nem feltétlen szándéka vagy célja az akciónak. A részvényesek fognak róla dönteni" - közölte Marc Stead, a párizsi vállalat pénzügyi vezetője.
A befektetés két részletben fog lezajlani: az Euro Disney közvetlen tőkeemeléssel mintegy 420 millió készpénzhez jut az anyavállalattól, a kaliforniai Burbank csoport pedig 600 milliós adósságkövetelést új részvényekké alakít át, a fennmaradó adósság visszafizetésének határidejét pedig kitolják 2024-re. Ez a projekt hirtelen 43 százalékkal csökkenteni fogja a cég adósságát.  
A pénzügyi igazgató szerint az operáció egyik célja a jövőbeni fejlesztések biztosítása és újabb munkahelyek teremtése. A 15 ezer főt foglalkoztató Euro Disney még az idén 200 új munkahelyet kíván létrehozni.
Annak ellenére, hogy nem várható leépítés, a szakszervezetek a fizetések befagyasztásától tartanak. Ezt a vezetőség kizárta. "Nem célunk a fizetések befagyasztása, mert az alkalmazottak szerves részeit képezik annak, amit a látogatóinknak kínálunk" - fogalmazott Marc Stead a France Info hírrádióban.
A párizsi parkban jelenleg a Walt Disneynek 40 százalékos, a szaúdi hercegnek, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíznak pedig 10 százalékos tulajdonrésze van, a maradék 50 százalék magánbefektetők és intézmények kezében van. Hosszú távon a Disney 100 százalékos tulajdonossá válhat. A cég egyébként azt szeretné, ha az Euro Disney a tőzsdén maradna, ezért azt kéri a részvényesektől, hogy ők is járuljanak hozzá a tőkeemeléshez. A szaúdi herceg egy hét gondolkodási időt kért.
Huszonkét évvel ezelőtti megnyitása óta az Euro Disney többször is csőd közeli helyzetbe került: 1994-ben, 2004-ben és 2012-ben is fel kellett tőkésíteni annak ellenére, hogy Európa leglátogatottabb magánkézben lévő turisztikai célpontjaként kereskedelmileg inkább sikeresnek tekinthető a vállalkozás: Franciaország egyik legnagyobb szállodakomplexuma működik a parkban, amelynek kihasználtsága jobb az átlagosnál. Az elmúlt 22 évben azonban az álomgyár pénzügyileg valóságos rémálommá alakult át. Az első hét nyereséges év után, nettó 800 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A tőzsdén a cég nem ér többet 110 millió eurónál, öt év alatt 54 százalékot vesztett az értékéből, a részvényeket rekord alacsony áron cserélik.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Meliconi RC HOLDER Távirányító tartó
2 990 Ft
SAMSUNG UE55KU6400 138 cm Ultra HD LED TV
249 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista