2020. június 3., szerda - Klotild
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
EU-tisztújítás - Bratusek: nem magamat jelöltem az Európai Bizottságba
2014.10.06. 17:07  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Nem magát jelölte az Európai Bizottságba, egy három nevet tartalmazó listát küldött az általa vezetett kormány Brüsszelbe, amelyről Jean-Claude Juncker, a testület elnöke választotta ki őt - jelentette ki meghallgatása legelején hétfőn a liberális Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő, akit Juncker az energiaunióért felelős alelnöknek jelölt ki.

A politikust az elmúlt hetekben amiatt érte a legtöbb bírálat, hogy a választások elvesztése után, de még hivatalban lévő miniszterelnökként gyakorlatilag saját magát "buktatta felfelé" azáltal, hogy az általa vezetett kormány őt jelölte a brüsszeli testületbe.
Mint mondta: július vége volt a jelöltek megnevezésének határideje, így kormányának választania kellett aközött, hogy nem küld nevet Junckernek - ezzel potenciálisan azt kockáztatva, hogy nem tud felállni időben az új bizottság -, vagy több nevet küldenek, és Junckerre bízzák a döntést.
"Ezek a tények, és semmi más" - szögezte le Bratusek.
Egy képviselő kérdésére kifejtette, hogy Szlovénia nem várhatott szeptember végéig, hogy megnevezze jelöltjét, az új kormány pedig csak szeptember 18-án állt fel. Állítását némileg árnyalja, hogy Belgium is csak szeptemberben nevezte meg jelöltjét, ráadásul az a kormánykoalíció, amely hivatalosan még hivatalba sem lépett, csak tárgyal a koalíciókötésről.
Alenka Bratusek elismerte, hogy a szlovén korrupció-ellenes hatóság vizsgálatot indított a jelölés ügyében, de tagadta, hogy bármilyen formában késleltette volna az eljárás eredményének nyilvánosságra hozatalát.
"Jogász vagyok. Tisztelem a jogszabályokat. Sosem kerültem a törvény rossz oldalára" - hangsúlyozta Alenka Bratusek, közölve azt is: legfeljebb tilosban parkolásért vagy gyorshajtásért marasztalták el, az ügyben pedig minden törvényes kötelezettségének eleget tett.
A politikus arról beszélt, hogy a következő öt év az eddigi legnagyobb kihívásokat tartogatja, és ez az időszak abból a szempontból is kulcsfontosságú lesz, hogy sikerül-e helyreállítani az intézményekbe vetett bizalmat. Mint fogalmazott: számára egy megvalósult álom, hogy Szlovénia tíz éve csatlakozott az Európai Unióhoz.
"Ide tartozunk. Az Európai Unió a megoldás, és nem a probléma" - jelentette ki a szlovén politikus az Európai Parlament és a bizottság és az EP közötti majdani együttműködés hosszas méltatását követően.
A volt kormányfő közölte: miniszterelnöksége alatt teljesítette országa maradéktalanul az EU úgynevezett harmadik energiacsomagjának előírásait, valamint Szlovénia számára a legnehezebb időszakban, az ország legsúlyosabb gazdasági válságában vette át a kormányzást.
"Néha egy nő lágy érintésére van szükség, hogy lecsillapodjanak a dolgok" - vélekedett Alenka Bratusek.
A politikus szerint az energiauniónak minden esélye megvan arra, hogy a válságból kivezető út egyik építőköve lehessen. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy az energia terén jelentkező kihívásokat egyik ország sem tudja egyedül megoldani. Úgy vélte: három pillérre kell építeni az energiauniót; egyrészt a belső piac megerősítésére, a kínálat diverzifikációján keresztül az ellátás biztonságának erősítésére, másrészt a megújuló energiaforrások szerepének, valamint az ezekhez köthető kutatás-fejlesztés és figyelemfelhívó tájékoztatási kampányok erősítésére, harmadrészt pedig a fenntartható fejlődés, a zöld növekedés előmozdítására, és a klímaváltozás elleni fellépésre.
"Az importfüggőség önmagában is kockázatot jelent, de ha egyetlen beszállítóra támaszkodunk, akkor könnyen kicsúszhatnak a kezünkből a dolgok" - húzta alá a szlovén liberális politikus, emlékeztetve, hogy az EU 1 milliárd euró értékben importál energiát naponta, energiaellátásának 53 százalékát külföldről fedezi, ami a teljes export ötödének felel meg.
Több képviselő kérdezte Bratuseket arról, hogyan oszlik majd meg a munka az energia- és klímaügyekért felelős biztos és az energiaunióért felelős alelnök között. A munka- és felelősségmegosztás kérdése már több politikus vonatkozásában előkerült. Bratusek közölte: meggyőződése, hogy az új bizottság hatékonyabban fog működni, az alelnökök feladata a munka koordinációja. Emellett arról is beszélt, hogy a nagyratörő célok kitűzése és elérése fontosabb, mint az, hogy személy szerint ki hozza a döntést. Végső soron mi mindannyian, az Európai Bizottság testületileg felelős a döntésekért - szögezte le Alenka Bratusek.
A meghallgatáson a politikus viszonylag gyakran ismételte önmagát, és erre több alkalommal fel is hívta a figyelmet. Többször elmondta például, hogy a kibocsátási és energiahatékonysági célok terén az Európai Bizottság önmagában aligha tud bármit is elérni.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 2020 TV állvány
4 490 Ft
Meliconi Ghost Design 2000 Fali,Fehér II.osztály
56 242 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista