2020. március 31., kedd - Árpád
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Külföldi sajtó Magyarországról - a Lidové Noviny Orbánról, osztrák lapok a határnyitásról és a romákról
2014.08.25. 15:10  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A tusnádfürdői beszéd Orbán Viktor "politikai nézetei alakulásának logikus folytatása" - állítja Eva Irmanová, a magyar múlttal és politikával foglalkozó cseh történész a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap hétfői kiadásában "Orbán ingerel, de a fasizmus felé nem tart" címmel megjelent interjúban. Leszögezi: Orbán liberális demokrataként alapította meg a Fideszt 1988-ban, de 1998-tól már konzervatív politikusnak lehet nevezni.

"Általában elmondható, hogy bár Orbán Viktor politikájában fellelhetők bizonyos autoriter vonások, Orbánisztánról vagy fasiszta rendszerről (Magyarországon) semmiképpen sem lehet beszélni" - válaszolta Irmanová arra a kérdésre, demokráciaellenes-e Orbán.
A történész felhívja a figyelmet arra, hogy "Orbán illiberális, nem pedig antiliberális államról" beszél, ami inkább azt jelzi, hogy a magyar politika más irányba akar elmozdulni, mint eddig. Irmanová szerint Orbán látja, hogy a nyugati liberális demokrácia nem képes tartani a lépést olyan országokkal, mint Kína, Oroszország vagy Törökország, de úgy véli, hogy a magyar kormányfő nem az ő útjukon kíván továbbhaladni. "Kialakítja az új magyar nemzetállam saját politikáját" - jegyzi meg.
"Meggyőződésem, hogy Orbán politikája nem irányul a történelem felülvizsgálatára, mert a két háború közötti revizionista politika csak újabb katasztrófához vezetett. Bírálható (Orbán) azonban azért, hogy túl nagy hangsúlyt fektet a nemzeti elvekre" - jelentette ki Irmanová. Úgy látja: Orbán külföldi képét leginkább "az antiszemitizmus elemei rontják, amelyeket sajnos soha egyértelműen nem ítélt el".
Orbán és az EU viszonyának megítélése Irmanová szerint szemlélet kérdése: liberális szemszögből nézve Orbán politikája hibás, konzervatív szemszögből nézve pedig elmondható, hogy a Nyugat és az EU valóban válságban vannak, Orbán új nemzeti politikája helyes, és mások is követni fogják.
A Der Standard című osztrák liberális lap hétfői kommentárjában bírálta az osztrák pártokat, politikusokat mert nem tartottak egy rendes megemlékezést a Páneurópai piknik évfordulóján. Ezzel szembeállította a magyar oldalon tartott ünnepségeket. Felidézte, hogy a magyar miniszterelnök kísérettel, kamerák kereszttüzében érkezett a megemlékezésre. Megszólalását úgy értékelte: Orbán Viktor, aki Recep Tayyip Erdogan török vezetőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt választotta példaképéül, most arra formált igényt, hogy a történelmi órában Magyarország vágott lyukat a szögesdróton. Mintha se német, se osztrák részvétel nem lett volna - jegyzi meg a szerző. Az Orbán Viktort ért kritikák és a történelmet átíró  arcátlanság ellenére, azt azonban meg kell jegyezni, hogy a magyar miniszterelnök fantáziával, jelenléttel és retorikával vág oda osztrák partnereinek - írja a lap kommentátora.
A romák magyarországi és az ausztriai helyzetéről ír a Die Presse című konzervatív napilap. Balog Zoltán miniszternek a roma holokauszt kapcsán tett kijelentésével kapcsolatban a cikk szerzője, Erich Hackl osztrák író megjegyzi: Balog, egy tanult teológus történelemi hazugsága teszi egyértelművé, hogy nemcsak a romák jelenlegi életkörülményei, hanem a történelmi tapasztalataik is veszélyben vannak. Ha ezeket elveszik tőlük, akkor elvesztik utolsó erőforrásukat, elveszítik büszkeségüket és méltóságukat, ellentmondva identitásuknak szétszóródnak.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-65ZD9B 164 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
1 449 950 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista