2020. március 31., kedd - Árpád
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Cannes - Mike Leigh filmjével és egy afrikai alkotással megkezdődött a verseny
2014.05.15. 19:09  |  Szerző: MTI
Kultúra / Film
 nyomtat  |   | 
Két súlyos történettel, a brit Mike Leigh-nek Mr. Turner címmel a világhírű angol festőről készített nagyszabású filmjével és az egyetlen afrikai művel, a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó Timbuktu című alkotásával csütörtökön kezdetét vette a hivatalos verseny a 67. cannes-i filmfesztiválon.

A Titkos és hazugságok (1996) Arany Pálma-díjas rendezőjének legújabb játékfilmjében a nézők az impresszionizmus előfutárának tekintett Joseph Mallord William Turner (1775-1851) életének utolsó szakaszával ismerkedhetnek meg.
Mike Leigh a lehető legközelebbről mutatja be a csúnya, durva és mogorva, de a művészet és a szépség által megszállott idős festő érzékenységét, aki képtelen az érzelmeit kifejezni. 
A történet kezdetén a Royal Academy of Arts elismert tagjaként Turner még mindig apjával él, aki asszisztensként dolgozik mellette, a két férfi minden kérését egy odaadó házvezetőnő teljesíti. A festő bejáratos az arisztokraták szalonjaiba, bordélyházakat látogat és európai utazásokból meríti inspirációit. Apja halálát követően azonban elmagányosodik. Élete akkor változik meg teljesen, amikor egy tengerparti családi panzió tulajdonosnőjénél rátalál a kései és nyugodt szerelemre.
Az állandóan feszült Turnert Timothy Spall alakítja, akit A király beszéde című filmben Churchill szerepében és a Harry Potter-filmekben is láthatott a közönség. A 71 éves brit rendező önarcképeként is értelmezhető alkotás sajtóvetítését követően sokan a legjobb férfialakítás díjára is esélyesnek tartják az összetett figurát megformáló Spallt.
"Nem egy művész szenvedéssel teli életéről van szó a filmben, hanem arról az állandó feszültségről, amely a halandó ember, a művészete, az inspiráltsága és az adott pillanat megragadása között feszül" - mondta Mike Leigh az újságírók által megtapsolt sajtóvetítést követően. Szerinte a festők többsége azt festi meg, amit lát. Turner viszont "festés közben az égen és a tengeren túl is ellátott".
A rendező megjegyezte, őt az a Turner érdekelte, akit az emberek nem értettek meg igazán, miközben már a 20. századi művészet, az absztrakció és az impresszionisták előfutára volt. 
A másik versenyfilm, a mauritániai Abderrahmane Sissako Timbuktu című alkotása abban az észak-mali városban játszódik, amelyet 2012-ben elfoglaltak a radikális iszlamisták. A dzsihadisták a terror alatt tartott városban betiltották a zenét és a nevetést, a dohányzást és a labdarúgást, miközben az iszlamista bíróságok naponta hoztak abszurd és tragikus ítéleteket. 
A film főhőse Kidane (Ibrahim Ahmed), aki feleségével és lányával, valamint egy pásztorfiúval él együtt Timbuktu közelében a dűnéken, ahol viszonylagos nyugalom honol a városban uralkodó káoszhoz képest. Amikor egy szomszéd halász véletlenül megöli a család kedvenc, GPS névre hallgató tehenét, a feldühödött Kidane véletlenül megöli a halászt, s emiatt a dzsihadisták bírósága elé kerül.
A filmet a francia sajtó pozitívan fogadta. A rendező cannes-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy akkor döntötte el, hogy a szomszédos Maliról szeretne filmet forgatni, amikor 2012-ben az iszlamisták megköveztek egy párt, amely nem házasságban élt együtt. Abderrahmane Sissako a sajtótájékoztatón nem tudta folytatni a történetet, hangja elakadt és a kezei közé temette az arcát.
"Azok helyett sírok, akik megélték ezeket a szenvedéseket. Az igazi bátorság azoké, akik végigélték ezt a csendes csatát. Timbuktut nem a francia csapatok szabadították fel. Az igazi felszabadulást azok hozták, akik a fejükben tovább énekelték mindennap azokat a dalokat, amelyeket megtiltottak nekik, és azok, akik labda nélkül is fociztak tovább" - mondta a rendező.      
A verseny pénteken a török Nuri Bilge Ceylan Téli álom című, több mint háromórás filmjével és a kanadai Atom Egoyan The Captive című drámájával folytatódik.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY SS-CS310CR Hangfalszett
99 990 Ft
SONY KD-49XD8077S
279 800 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista