2020. május 29., péntek - Magdolna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Európa-ügyi államtitkár lett a francia kormánypárt vezetője
2014.04.09. 20:16  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Európa-ügyi államtitkárnak nevezte ki Harlem Désirt, a kormányzó Szocialista Párt főtitkárát szerdán a francia köztársasági elnök.

Francois Hollande a baloldal jelentős vereségével végződő helyhatósági választásokat követően nemcsak a kormányát, hanem a pártja vezetőségét is le akarta cserélni. A kormányátalakítás keretében Désirnek elsősorban ezért kellett a külügyminisztériumba távoznia. Az államfő döntését az is motiválhatta, hogy a május 25-én esedékes európai parlamenti választásokon a szocialisták újabb kudarcot szenvedhetnek el, a felmérések szerint ugyanis a jobbközép ellenzék és a szélsőjobb mögött jelenleg csak a harmadik helyen állnak.
A martinique-i apától és elzászi anyától született 55 éves Désir a nyolcvanas években valóságos médiasztárnak számított Franciaországban, miután filozófia szakos hallgatóként 1984-ben megalapította és 1992-ig vezette a fiatalok ezreit vonzó SOS Racisme (Rasszizmus) nevű jogvédő szervezetet, amely rockkoncertek és tömegrendezvények keretében állt ki a sokszínű Franciaországért. 1999 óta európai parlamenti képviselő, a kormánypártot másfél éve vezette, utóda valószínűleg Jean-Christophe Cambadélis, a jelenlegi helyettese lesz.
A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap és a Le Monde című napilap szerint az államfő, aki maga 11 évig állt a PS élén, elégedetlen volt Désir tevékenységével, s úgy vélte, hogy a párt "nem dolgozik". Désirnek nem sikerült összefognia a szervezetet, a PS-nek az elmúlt két évben nem volt önálló hangja, a közéleti vitákat képtelen volt tematizálni.
Hollande elnökké választása óta Désir a harmadik politikus az Európa-ügyi államtitkárság élén, ami elemzők szerint jól mutatja, hogy a tárca nem számít igazán megbecsült területnek. 
A külügyi tárcánál - amelyet továbbra is Laurent Fabius irányít - "egy nagy nemzetközi pólus" jött létre három államtitkársággal, amelyek az európai ügyek mellett a fejlesztésért és a frankofóniáért, valamint a külkereskedelemért, az idegenforgalomért és a külföldön élő franciákért felelősek. Ez utóbbi áthelyezése a külügyminisztérium hatáskörébe - azzal a céllal, hogy hozzájáruljon Franciaország versenyképességének növeléséhez a nemzetközi szintéren - kisebb belpolitikai vihart kavart a gazdasági minisztérium "lebénítása" miatt.
"A diplomáciai testületünknek mindent tudnia kell csinálni. Nem gazdaság vagy kultúra, hanem minden együtt" - mondta Fabius, aki korábban már kormányfő és gazdasági miniszter is volt.
A szakmai szervezetek üdvözölték a döntést.
"Ez nagyon jó dolog. A külügyminisztériumi emberek nagyon jól állnak hozzá a globalizációhoz, a gazdasági minisztériumban viszont csak Franciaországra koncentrálnak" - mondta a 2 ezer vállalatot és 200 tanácsadó céget tömörítő, külkereskedelemmel foglalkozó szakértők szervezetének (OSCI) elnöke.
Az átszervezés értelmében a nagykövetségeken dolgozó gazdasági, pénzügyi vagy agrárügyekkel foglalkozó tanácsosok ezentúl a külügyminisztériumhoz fognak tartozni.
Manuel Valls új kormányfő kabinetje szerdán összesen 14 államtitkárral bővült, akik a 16 miniszter irányítása alatt dolgoznak. Szerdától az elnöki hivatalt is új ember vezeti: Jean-Pierre Jouyet az államfő egyik legközelebbi fiatalkori barátjának, politikustársának és személyes tanácsadójának számít. A két baloldali politikus között akkor sem szakadt meg a kapcsolat, amikor Jouyet az előző jobboldali köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy kormányának Európa-ügyi államtitkára volt.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 118610 Projektor mennyezeti konzol, 22 cm, Fehér
17 990 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista