2020. május 29., péntek - Magdolna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Ukrán válság - Brenzovics: egy európai szellemiségű nyelvtörvény segítené a stabilizációt
2014.04.09. 20:37  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Egy jó, a kisebbségek elvárásainak megfelelő és európai szellemiségű nyelvtörvény elő tudná segíteni Ukrajna stabilizálását - jelentette ki egy, az ukrajnai kisebbségeknek szentelt brüsszeli konferencián Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Az ukrajnai magyar politikus arra az álláspontra helyezkedett, hogy a posztszovjet térségben az átalakulási folyamat még nem fejeződött be, az ukrán nép pedig azért lázadt fel, és sokan közülük azért adták az életüket, hogy az ország Európa irányába induljon el. A KMKSZ vezetője szerint ez Európa számára is nagy felelősséget jelent, mert az ukránok egyértelművé tették, hogy hova akarnak tartozni. Mint mondta: az a sovinizmus és nacionalizmus, amelyet egyes ukrán pártok képviselnek, semmiképpen sem jelenthet megoldást a mostani helyzetre.
"A kisebbségek abban érdekeltek, hogy Ukrajna demokratikus, európai jogállam legyen, amelyben tiszteletben tartják a jogaikat" - húzta alá Brenzovics, aki szerint ez Európát és az általa képviselt értékrendet is erősítené.
Niccolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice nevű emberi jogvédő szervezet főtitkára arra figyelmeztetett, hogy semmilyen ürügyet nem szabad szolgáltatni Oroszországnak. A kisebbségek hivatalos nyelvhasználatát szabályozó törvény eltörlésére tett indítványt egyenesen ostobaságnak nevezte, mondván, az volt az egyetlen logikus lépés, hogy az államfő megvétózza a kezdeményezést.
Felszólalt a konferencián Vytautas Landsbergis egykori litván államfő is, aki arra tett javaslatot, hogy ha Oroszország nem hajlandó tiszteletben tartani a nemzetközi közösség legalapvetőbb normáit, akkor ki kell tenni az ENSZ-ből. Ugyanis - bár rámutatott, hogy az ENSZ korántsem csak demokratikus országokból álló szervezet - az alapvető játékszabályokat szerinte a nem demokratikus országok is betartják. Landsbergis főleg a krími tatárok helyzetére összpontosított, akik szerinte lelki terrornak vannak kitéve, az ismételt tömeges deportálás rémképével kénytelenek együtt élni, nap mint nap érik őket fenyegetések, amiért bojkottálták a "népszavazást", amelyet szerinte nem is szabadna népszavazásnak nevezni a katonai megszállás és a terror miatt.
A konferenciát szervező Képviselet Nélküli Nemzetek és Népek Szervezete részéről Maud Vanwalleghem arról számolt be, hogy a szervezet több évtizedes munkája ment veszendőbe az orosz katonai akció és a Krím annektálása miatt.
A rendezvény egyik társszervezője, Tőkés László, egykori királyhágómelléki református püspök magyar újságíróknak úgy fogalmazott: édeskevés az ukrán válsággal összefüggésben kizárólag a nyelvi jogokról értekezni, a problémák ennél mélyebben keresendők.
"Sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni az ukrán válság humanitárius dimenziójának, a szociális kérdések, az általános elszegényedés kisebbségi vetületeinek" - húzta alá a romániai magyar politikus, aki szerint ha a nyelvi kérdés rendeződik is, akkor is távol van még a nemzeti kisebbségek, a többi között a kárpátaljai magyarság megerősödése. A politikus szerint az ukrán válság megoldásának egyik kulcskérdése a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezése.
A kárpátaljai magyarságra Tőkés László szerint közvetlen veszély nem leselkedik, de úgy vélte, hogy ez még mindig egy olyan régiója Európának, amely nem stabilizálódott, amelynek identitása vegyes és zavaros, ezért nagyon oda kell figyelni a nemzeti dimenziókra annak érdekében, nehogy "a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntsék", és az ukrajnai nemzeti kisebbségek nagyhatalmi érdekellentétek áldozataivá váljanak.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY KD-49XE8005B 123 cm Android Smart 4K Ultra HD HDR LED Televízió
379 900 Ft
Meliconi Ghost Design 2000 Fali,Fehér II.osztály
56 242 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista