2020. június 3., szerda - Klotild
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Ukrán válság - Elítélte Krím orosz "bekebelezését" az ET-közgyűlés, Gaudi mesterséges államnak minősítette Ukrajnát
2014.04.09. 20:47  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Elítélte a Krím orosz "bekebelezését" az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel Kelet-Ukrajna katonai fenyegetésével.

Az állásfoglalás-tervezetről folytatott vitában felszólalt Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki mesterséges állami képződménynek minősítette Ukrajnát, és emlékeztetett arra, hogy annak nyugati része, Kárpátalja korábban hosszú ideig Magyarországhoz tartozott.
A megszavazott dokumentum alkotmányellenesnek minősítette a Krímben lebonyolított "úgynevezett népszavazást", és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Oroszország által hangoztatott érvek egyike sem állja meg a helyét, az Ukrajnától való elszakadási és az Oroszországhoz való csatlakozási törekvéseket az orosz hatóságok szították.
Az ET Parlamenti Közgyűlésének állásfoglalása szerint az Ukrajnán belüli kelet-nyugati elválasztó vonal minden történelmi és kulturális különbözőség ellenére jórészt politikai eredetű. A strasbourgi testület ellenzi az ország föderációvá való átalakítását, ugyanakkor azt ajánlja az ukrán hatóságoknak, hogy "befogadó jellegű stratégiát" alakítsanak ki, erősítsék a helyi és regionális hatóságok jogkörét, decentralizálják a kormányzást.
Mint azt Gaudi utóbb telefonon az MTI tudósítójának elmondta, a vita alapjául szolgáló jelentést egyoldalúnak és félrevezetőnek, "Oroszországgal szemben diktátumjellegűnek" tartja. Szerinte a dokumentumban Oroszországot "az önrendelkezési jog alapján lebonyolított népszavazás miatt kárhoztatják", és "a nyakába varrják a teljes konfliktust".
A Jobbik képviselője azzal érvelt, hogy az önrendelkezési jog - az, hogy a nemzetek megválaszthatják, melyik állam területén akarnak élni - felülírhatja a területi integritás elvét.
Gaudi elmondta, hogy a strasbourgi ülésteremben - egy olyan pólóban, amelynek a felirata szerint "a Krím jogszerűen tartozik Oroszországhoz, Kárpátalja jogszerűen Magyarországot illeti", és amely önrendelkezést követelt "az Ukrajnában élő rab nemzeteknek" - kifejtette: "Ukrajna tulajdonképpen mesterséges állam, amely soha nem volt részese azoknak az egyezményeknek, amelyek ennek a régiónak az országait felosztották". Ukrajna más államok egykori területeiből áll - hangoztatta a képviselő, külön kiemelve Kárpátalját, ahol - mint fogalmazott - békésen élt egymás mellett Magyarországhoz tartozva a közel egymillió ruszin és a 150 ezer kárpátaljai magyar.
Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte: kettős mércét tükröz, hogy a 200 ezer krími tatár sorsáért erősen aggódik az ET Parlamenti Közgyűlése által végül elfogadott jelentés, míg Ukrajnáról azt állítja, hogy ott egyetlen etnikai közösség sincs fenyegetve.
"Egyértelművé tettem, hogy a Közgyűlésnek azonnal kezdeményeznie kell az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívását, annak érdekében, hogy a magyar és a ruszin közösség Kárpátalján felügyelet mellett népszavazást tarthasson, és ennek érdekében békefenntartók és megfigyelők kell, hogy odaérkezzenek" - ismertette a képviselő az általa elmondottakat. Mint arról beszámolt, szavai erős hangzavart váltottak ki az ülésteremben.
Mindehhez Gaudi hozzátette: szerinte ma Ukrajnában "háttérhatalmak" át akarják venni az ellenőrzést az ország felett, és fel akarnak készülni Oroszország megtámadására.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SONY SS-CS310CR Hangfalszett
99 990 Ft
LG 65UH950V 165 cm 3D Smart Ultra HD HDR LED TV
599 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kicikizik, mert udvarias, illedelmes, figyelmes
Gyakran okoz gondot a szülőknek, ha gyermekük olyan osztályba jár, ahol a gyerekek nem köszönnek, tolakodnak, egymás szavába vágnak.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista