2020. május 29., péntek - Magdolna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Nukleáris fegyverzetcsökkentési lépéseket jelentett be a Pentagon
2014.04.08. 23:29  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
A Pentagon kedden bejelentette, hogy csökkentéseket hajt végre az Egyesült Államok szárazföldi, tengeri és légi telepítésű hadászati nukleáris erejében az új amerikai-orosz START-megállapodás keretében.

Az Egyesült Államok 400-ra csökkenti a kilövésre kész, szárazföldi telepítésű nukleáris rakétáinak számát. Az ezen kategóriájú fegyverek száma a legalacsonyabb szintre csökken majd a 60-as évek óta.
Az amerikai szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris eszközök számát 2018. februárjáig összesen 50-nel csökkentik majd. A védelmi minisztérium szerint az interkontinentális rakétákat eltávolítják silóikból, de azokat nem semmisítik meg, hanem tartalékba helyezik.
Az amerikai haditengerészet mind a 14 nukleáris tengeralattjáróján kiiktat négy-négy rakétakilövő csövet, a légierő pedig 30, nukleáris eszközöket hordozó, B-52-es típusú stratégiai bombázóját alakítja át konvencionális alkalmazásra.
A 2010-ben aláírt és 2011. február 5-én életbe lépett új START-egyezmény rendelkezései értelmében a feleknek 2018-ig a korábbi 2200-as szintről egyaránt 1550-re kell csökkenteniük hadrendbe állított nukleáris fegyvereik számát.
A szerződés aláírásakor az amerikai nukleáris arzenál összesen 5133 - hadászati és harcászati hadrendbe állított és nem állított - eszközből állt.
Az új START értelmében a feleknek egyformán 800-ra kell csökkenteniük a hadrendbe állított és nem állított nukleáris célba juttató eszközeik számát.
A Pentagon olyan időpontban jelentette be a csökkentést, amikor a Krím orosz elcsatolása, valamint az orosz katonai beavatkozás lehetőségét felvető kelet-ukrajnai zavargások miatt feszültség alakult ki Washington és Moszkva között.
Az Egyesült Államoknak jelenleg 886 (hadrendbe állított és azon kívüli) célba juttatási eszköze van, ezen belül 454 Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakéta, 336 Trident II-es, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta és 96 B-2-es és B-52-es bombázó.
A célba juttató eszközök 800-as összesített limitjét meghaladó 86 eszközt a Pentagon úgy fogja kiiktatni, hogy a 14 Trident-tengeralattjárón négy-négy kilövőcsövet használhatatlanná tesz (ez 56 eszköz) és további 30 B-52-est a nukleáris eszközök hordozására alkalmatlanná alakít át.
A kizárólag a hadrendbe állított célba juttató eszközökre vonatkozó 700-as felső határt a Pentagon úgy szándékozik elérni, hogy két, egyenként 40 Trident ballisztikus rakétát hordozó tengeralattjáróját mindenkor javítás alatt tartja, hat nukleáris bombázóját - beleértve három oktatógépét - nem hadrendben állónak minősíti, 50 szárazföldi telepítésű interkontinentális rakétát eltávolít a légierő wyomingi F.E. Warren, észak-dakotai minoti és montanai Malstrom bázis silóiból, emellett pedig további négy rakétasilót kiképzési célúnak (és mint ilyet, nem hadrendbe állítottnak) fognak tekinteni.
Az Egyesült Államok egyébként nukleáris fegyvereinek és az azokat hordozó eszközöknek a korszerűsítésére készül, ami elemzők szerint az elkövetkező évtizedekben 355 milliárd dollárnyi megrendelést jelent majd a hadiipari vállalatoknak.
A Boeing repülőgépgyártó cég a Lockheed Martinnal szövetkezett a Northrop Grumman ellenében egy új hadászati bombázó megépítésére. A General Dynamics elkezdte kidolgozni az Ohio-osztály helyébe lépő új tengeralattjáró tervezését. A modernizálásban várhatóan fontos szerep jut majd a Huntington Ingalls Industries-nek.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Pioneer X-HM72-s Mikro Hi-Fi, Ezüst II.osztály
119 992 Ft
SONY KD-49XD8099B 123 cm Ultra HD 4K LED TV
369 950 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista