2020. május 27., szerda - Hella
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Ukrán válság - A keleti országrészben folytatja a katonai tevékenységek megfigyelését a nemzetközi megfigyelők csoportja
2014.03.14. 11:00  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Ukrajna keleti országrészében folytatja a katonai tevékenységek megfigyelését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak megfigyelőcsoportja - tájékoztatta Ács Gábor, a csoport vezetője pénteken az MTI-t.

Az alezredes elmondta: feladatuk továbbra is az, hogy megfigyeljék, felmérjék a katonai tevékenységet Ukrajna keleti területein. Ennek érdekében csütörtökön találkoztak a - csoport vezetője által közelebbről meg nem nevezett - helyi vezetés, köztük a civil, katonai és félkatonai szervek képviselőivel. Azt a tájékoztatást kapták tőlük, hogy Kelet-Ukrajnában feszült a helyzet, de béke és nyugalom van. Néhány katonai alakulatnál tettek intézkedéseket, hogy ha bármi történne, megfelelően tudjanak rá reagálni, de egyébként minden a normális életritmus szerint zajlik.
A helyi vezetés képviselői elmondták, hogy békés tüntetések voltak korábban is, s hasonlóakra számítanak a következőkben is. Ács Gábor megjegyezte: a rádióból értesültek arról, hogy később Donyeckben összecsapások voltak, amelyeknek halálos áldozata is volt.
A nemzetközi megfigyelők csoportja délután az ukrán-orosz határon egy határátkelőt nézett meg. Ács Gábor azt mondta: az objektum parancsnoka arról tájékoztatta a csoportot, hogy növelték az ott szolgálatot teljesítő határőrök létszámát, de a határ forgalma nagyjából olyan, mint volt. A feszültség annyiban érzékelhető, hogy a gépjárműforgalom valamelyest csökkent - ismertette a határőrparancsnok tájékoztatását Ács Gábor.
Az alezredes hozzátette: a Krím félszigetnél és Kelet-Ukrajnában is vegyes fogadtatásban volt részük. Voltak lakosok, akik azt kérdezték, hogy miért vannak ott, de nem érte őket semmilyen atrocitás, nem tüntettek ellenük.
Ács Gábor azt is elmondta: a csoport tagjaival megegyeztek, hogy munkájuk lezárásaként készítenek majd egy - a csoport tagjainak konszenzusán alapuló - jelentést. Ebben a tényeket rögzítik majd, azt írják le, hogy a tevékenységük során miket láttak, miket tapasztaltak Ukrajnában - fejtette ki az alezredes.
A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, a Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtanak végre az egyezmény idézett részére hivatkozva.
Ács Gábor korábban az MTI-nek elmondta: Ukrajna meghívta az EBESZ tagállamait, hogy eloszlassák a "szokatlan katonai tevékenység okozta aggodalmakat". Feladatuk az lett volna, hogy a Krím félszigeten lévő katonai tevékenységet vizsgálják, tanulmányozzák. Négyszer próbáltak bejutni a Krím félszigetre, de minden alkalommal fegyveresek által őrzött útzárak akadályozták meg továbbhaladásukat.
Így hétfőn Ukrajna módosította meghívását, s arra kérte a résztvevő államokat, hogy március 16-ig szóló mandátumukkal Dél-, illetve Kelet-Ukrajna területén hajtsák végre feladatukat. A módosult misszióban 25 állam 46 képviselője vesz részt.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
STELL SHO 2020 TV állvány
4 490 Ft
PANASONIC TX-50DX703E
269 800 Ft
 
Divat
Középválaszték
Hullámok mestere
Hullámtörők
Rita Ora előnytelen estélyiben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Azt akarom, hogy maradj!
Kiválasztottuk a gyerekvigyázási formát, de hogyan tehetjük könnyebbé a nagy napot?
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
A Kendrick Rezidencia
A Kendrick Rezidenciát A Colorado-i Aspen-ben álmodták meg és építették meg a Studio B Architrechts közreműködésében.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista