2020. március 31., kedd - Árpád
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Kína tartaná a 7,5 százalékos gazdasági növekedést
2014.03.05. 07:13  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Kína 2014-re is 7,5 százalék körüli gazdasági növekedést tervez, csakúgy, mint egy évvel korábban. A világ második legnagyobb gazdasága tavaly 7,7 százalékkal bővült - hangzott el a kínai Országos Népi Gyűlés szerdai nyitónapján, a kormány munkabeszámolójában.

Az idei év céljaiban a főbb mutatókat illetően nincsenek nagyobb változások: tízmillió új városi munkahely teremtése, a városi regisztrált munkanélküliség 4,6 százalék alatt tartása, az infláció tervszáma pedig 3,5 százalék körüli. Elhangzott, hogy a kormány a személyi jövedelmek gazdaság bővülésével arányos növekedését szeretné elérni.
Peking proaktív fiskális politikát és körültekintő monetáris politikát ígér, a költségvetési hiány az idén az előrejelzés szerint 150 milliárd jüannal (1 jüan=36,9 forint) fog emelkedni éves bázison, ami a bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát jelenti.
A Li Ko-csiang miniszterelnök által ismertetett dokumentum szerint a világgazdaság továbbra is bizonytalansággal, a stabilitást veszélyeztető tényezőkkel terhelt, s az egyes országok által végrehajtott makrogazdasági kiigazítások új nehézségek és kihívások elé állították a feltörekvő gazdaságokat.
Li szerint a kínai gazdaság kritikus helyzetben van, ahol a felfelé vezető út "rendkívül meredek", a fejlődés alapját jelentő alapvető feltételek mélyreható változásokon mennek keresztül. A felszínen mélyen gyökerező problémák mutatkoztak meg, a gazdaságban fájdalmas korrekciókat kell tenni. Li megerősítette, hogy a reform meghatározó alapja lesz a jövőbeni munkának.
A kormányfő kiemelte, hogy szabványosítják a helyi kormányzatok finanszírozási, értékpapír-kibocsátási mechanizmusát, ami újabb lépés e kormányzatok hivatalosan még kezelhető, de igen jelentős mértékű eladósodásának kezelésére. Lépéseket tesznek a helyi költségvetések átláthatóvá tételének érdekében is.
Li arról is beszélt, hogy betétbiztosítási rendszer bevezetését tervezik, ami a betéti kamatok liberalizálásának egyik feltétele, egyben a kamatláb-liberalizáció utolsó és legfontosabbnak tartott lépése.
Kína a jövőben még több területen és számban kívánja elősegíteni a vegyes tulajdonú vállalatok működését, ami azt jelenti, hogy az állami tulajdon mellé a magántőke is csatlakozhat a központi kormányzat nagyberuházásaiba például az olajiparban, a vasúti ágazatban, a távközlésben, az áramszolgáltatásban és a bankszektorban.
Peking a gazdasági reform részeként fokozni kívánja a piac szerepének erősítését, ami meg fog mutatkozni az erőforrások elosztásában, a kormányzati szerepvállalás csökkentésében is - áll a beszámolóban. A gazdasági szerkezetátalakítás érinti az irányítás rendszerét, a pénzügyi szektort, az adórendszert is.
Folytatják a kormányzati adminisztráció bizonyos funkcióinak, egyes döntési jogköröknek az alacsonyabb szintre helyezését. Miután a központi kormány tavaly 416 engedély kiadásának jogától vált meg, az idén ugyanezt kívánja tenni további 200-zal.
Kína "háborút indít" a környezetszennyezés, a légszennyezés ellen ugyanolyan elszántsággal, ahogyan azt tette a szegénység felszámolása terén - jelentette Li, utalva az ország egyre nagyobb részét fenyegető, fojtó szmogra. A kormány tenni készül azért, hogy folyamatosan csökkenjen a levegő szennyezettsége, figyelemmel lesz az ipari fejlesztésekre, az energiahatékonyságra, a járművek károsanyag-kibocsátásra, a szálló por terjedésének megakadályozására.
Az idén 50 ezer kisebb széntüzelésű kazánt fognak bezárni, hatmillió elavult járművet rendelnek le az utakról, országosan elérhetővé teszik az úgynevezett négyes szabvány szerint üzemelő járművek számára a dízel üzemanyagot, a széntüzelésű erőműveket pedig korszerű technológiák alkalmazására ösztönzik.
Egy másik cselekvési program részeként az ivóvízforrások védelmét, a fontos vízgyűjtő területeken a szennyezés kezelését, illetve megelőzését célozzák meg. Megkezdik a már szennyezett földterületek helyreállítását is.
Az emberek nem örülnek a lakásárak miatt, az élelmiszer- és a gyógyszerbiztonsági problémák miatt, elégedetlenek az egészségügyi szolgáltatásokkal, az időskorúak ellátásával, az oktatással, a földhasználat gyakorlatával, a házrombolásokkal, a biztonsággal és a jövedelmek elosztásával - sorolta a miniszterelnök.
Elismerte azt is, hogy a közszolgálatban dolgozók egy része korrupt, nem végzi szorgalmasan és becsületesen a munkáját. Mint mondta, a kormánynak mindenekelőtt önvizsgálatot kell tartania, hogy megtalálja a problémák eredetét és megoldja azokat.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
SONY KDL49WE755BAEP 108 cm Smart Full HD HDR LED Televízió
269 999 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista