2020. április 5., vasárnap - Vince
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
A monetáris unió megerősítését várja Európától az IMF
2014.03.03. 14:10  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Az európai monetáris unió szerkezetének megerősítése, a kereslet növekedését ösztönző monetáris és költségvetési intézkedések fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn a spanyolországi Bilbaóban rendezett gazdasági konferencián Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Az euróövezet már kiemelkedőben van a mély recesszióból. A belső és a külső kereslet gyorsuló növekedést mutat és a pénzügyi környezet is javult valamelyest. Januári prognózisunkban az idei évre egy százalékos, 2015-re pedig 1,4 százalékos gazdasági növekedést helyeztünk kilátásba - szögezte le Christine Lagarde az IMF honlapján közzétett beszédében.
Hozzátette ugyanakkor, hogy számos európai országban azonban még elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében: minden négy 25 év alatti, munkaképes korú európai polgár közül egynek nincs munkája.
A növekedés lendületét változatlanul a magas eladósodottság és a pénzügyi széttöredezettség fékezi, az Európai Központi Bank (EKB) céljától lényegesen elmaradó infláció pedig akár ki is siklathatja - figyelmeztetett az IMF vezérigazgatója.
A növekedés lendületének megerősítése, a fenntartható növekedés megalapozása és a munkahelyteremtés felgyorsítása érdekében Európának elsősorban a monetáris unió szerkezetét kell megerősítenie - mutatott rá Christine Lagarde, hozzátéve: ez elengedhetetlenül szükséges a pénzügyi széttöredezettség csökkentéséhez, valamint a bankrendszer és a szuverén adósság között kialakult romboló kapcsolat felszámolásához. A hitelezési gyakorlat és a beruházások normalizálásához helyre kell állítani a bankrendszer egészségét.
Az euróövezetben monetáris és költségvetési intézkedésekkel kell támogatni a kereslet növekedését. A versenyképesség javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében egyszerűsíteni kell az adórendszert, meg kell könnyíteni a vállalatalapítás és a csődeljárás folyamatát, valamint munkajogi reformokat kell bevezetni.
Az IMF vezérigazgatója szerint az európai döntéshozók feladata most a fenntartható gazdasági növekedést és a foglalkoztatás fokozását biztosító, a jelenleginél szorosabb monetáris unió létrehozásához szükséges reformok felgyorsítása lenne.
Christine Lagarde a spanyol gazdasági helyzetről szólva megállapította, hogy az ország 2013 második felében több mint két év visszaesés után ismét növekedési pályára lépett. A munkanélküliség fokozatosan csökkent, a foglalkoztatás javult. Az ország exportja gyorsabban növekszik, mint a német, és 20 éve első alkalommal többlet alakult ki a folyó fizetési mérlegben.
Mindez elsősorban a bátor és mélyreható gazdasági reformoknak volt köszönhető - hangsúlyozta az IMF vezérigazgatója. Az ország rendezte a pénzügyi szektor helyzetét, munkaügyi reformokat vezetett be és konszolidálta a költségvetést.
A Spanyolország előtt álló kihívásokról szólva az IMF vezérigazgatója Mariano Rajoy spanyol elnököt idézve rámutatott, hogy "az ország kilépett a recesszióból, de a válságból még nem. A feladat most a munkahelyteremtő erőteljes növekedés megalapozása". Ennek érdekében nem szabad engedni a reformfolyamat lendületéből sem munkaügyi, sem adósságrendezési, sem az üzleti környezet javítása terén - hangsúlyozta Christine Lagarde.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
PANASONIC TX-32DS600E 80 cm Smart Full HD LED TV
112 800 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kamillás, mentás, sós gőzölés - felfrissíti a bőrt
A bőrápolásban fontos szerepe van a gőzölésnek.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista