2020. április 7., kedd - Herman
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Paksi erőmű - Barroso: Brüsszel nem emelt elvi kifogást, de további uniós előírások betartását is elvárja
2014.02.26. 17:22  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Paksi erőmű - Barroso: Brüsszel nem emelt elvi kifogást, de további uniós előírások betartását is elvárjaAz Európai Bizottság, bár tett néhány érdemi észrevételt, nem emelt elvi kifogást a paksi erőmű bővítését illetően a magyar kormánytól az Euratom Szerződés 103. cikkének megfelelően megkapott megállapodástervezet alapján, de az EU-jog számos további vonatkozását, így a közbeszerzésre és az állami támogatásra vonatkozó szabályokat is be kell tartani - írta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz intézett levelében.

A kormany.hu internetes oldalon szerdán közzétett levél, amelynek keltezése február 7., az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője azt írta: bízik abban, hogy a brüsszeli testület a közbeszerzési és állami támogatási kérdések, illetve általánosabb értelemben a magyar energiapolitika tekintetében is ugyanilyen építő szellemű és átlátható hozzáállásra számíthat.
Barroso a levélben köszönetet mondott Orbánnak január 23-i leveléért, amelyben a magyar kormányfő tájékoztatást adott a magyar-orosz nukleáris energetikai együttműködés újabb fejleményeiről. Szintén megköszönte azt, hogy a miniszterelnök nagyra értékelte a közös európai energiapolitika kialakítása érdekében az elmúlt években elért haladást, valamint a brüsszeli bizottság építő szellemű hozzáállását a paksi atomerőmű kapacitásának hosszú távú fenntartását illetően.
Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett: a közös európai energiapolitika irányába történt haladást az tette lehetővé, hogy az uniós testület tiszteletben tartja a tagállamok jogát annak meghatározására, miként, milyen forrásokból, milyen arányban biztosítják energiaszükségletüket. Ugyanakkor - tette hozzá - a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy teljes mértékben tiszteletben tartják az uniós szerződést és a másodlagos jogforrásokat, különösképpen azokat, amelyek a belső energiapiacot szabályozzák. Vállalták a tagállamok azt is, hogy az együttműködés és a teljes átláthatóság szellemében fognak eljárni. Ezek a tagállami kötelezettségvállalások "továbbra is életbevágóak" - fogalmazott Barroso.
Ezután a bizottsági elnök áttért arra, hogy az általa vezetett testület megvizsgálta azt a megállapodástervezetet, amelyet a magyar kormány juttatott el hozzá az Euratom Szerződés 103. cikkében foglaltaknak megfelelően. A brüsszeli bizottság tett néhány érdemi észrevételt a magyar kormánynak, de nem emelt elvi kifogást a megállapodással szemben a 103. cikk szempontjából - közölte Barroso.
Megjegyezte: vannak természetesen az EU-jognak más olyan aspektusai is, amelyeket tiszteletben kell tartani, így például a közbeszerzés és az állami támogatás szabályozása.
"Bízom abban, hogy a Bizottság e kérdések tekintetében Pakssal kapcsolatban, illetve általánosabb értelemben a magyar energiapolitika tekintetében is ugyanilyen építő szellemű és átlátható hozzáállásra számíthat" - írta José Manuel Barroso. Mint hozzátette, felkérte az alárendeltségébe tartozó uniós szolgálatot, hogy az vegye fel a kapcsolatot a brüsszeli magyar állandó EU-képviselettel a további lépések megvitatása érdekében.
Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének címzett levelében azt írta: az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez járul hozzá a hosszú távú magyar-orosz együttműködés a nukleáris energia területén. A kormany.hu oldalon közzétett levélben a kormányfő jelezte José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
Hama 108723 5CS Full Motion Fali konzol, 100x100
8 990 Ft
PANASONIC TX-40DX653E II.osztály
157 065 Ft
 
Divat
Könnyű lófarok
Negyvenes évek hangulata
Strandhullámok
Oldalra söpört
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Kalóriaégetés hatékonyan
Az egyik legolcsóbb, legnagyobb kalóriaigényű sport a futás.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Völgy ház Japánból
Ezt a gyönyörű családi házat Hiroshi Sambuichi tervezte és kivitelezte.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista