2019. szeptember 17., kedd - Zsófia
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás - A megyei kormányhivatal minden segítséget megad az ombudsmani vizsgálathoz
2014.01.15. 10:31  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
A Pest megyei kormányhivatal minden segítséget megad az alapvető jogok biztosának a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében indított vizsgálatához - közölte a kormányhivatal sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Lukasik Zsófia a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekbántalmazás 2005 és 2012 között történt.
Hozzátette: az elmúlt másfél évben végbemenő reformok, a gyermekvédelmi rendszer átalakítása, a települési jegyző védelembe vételi hatáskörének elvétele, a járási gyámhivatalok felállása, a gyermekvédelmi törvény 2013-ban történt módosításai mind-mind a szakmai hibák kiküszöbölését szolgálják. Az elmúlt másfél évben meghozott intézkedések nem lehettek hatással a 2005-ben elkezdődött folyamatra - hangsúlyozta.
Kitért arra, hogy a gyermekek elhanyagolásával kapcsolatban a kormányhivatal tárt fel szakmai hibákat, jogszabálysértéseket, amelyekről értesítette az alapvető jogok biztosát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ezeket az ombudsmani vizsgálat lezárulása után hozhatják nyilvánosságra. A vizsgálathoz a kormányhivatal minden segítséget megad - olvasható a közleményben.
A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták.
A Pest Megyei Kormányhivatal november 27-én közleményt juttatott el az MTI-hez, abban az állt, hogy a szigetszentmiklósi gyámhivatal - a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján - haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak. A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.
Az azóta lezárult vizsgálat – a kormányhivatal múlt csütörtöki tájékoztatása szerint - megállapította: sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három kisgyereket (akik csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).
A kormányhivatal kitért arra is, hogy a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálat során a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát megszüntette.
A hivatali vizsgálat szerint egyetlen szakember mulasztása sem állapítható meg, így senki ellen sem indult fegyelmi eljárás. Hasonló következtetésre jutottak a szigetszentmiklósi önkormányzatnál belső vizsgálatot végzők is.
Az Emmi múlt pénteken az MTI-vel azt közölte: tudomásul vette a Pest megyei kormányhivatal vizsgálati eredményét, de szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a Pest Megyei Szociális és Gyámhivatal eljárását.
A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a szülők elleni büntetőeljárással összefüggésben az ügyészség már benyújtotta a vádiratot az illetékes bíróságnak, de az első tárgyalást még nem tűzték ki.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
ECG XMS 144 U Mikrohifi
17 489 Ft
PANASONIC TX-32DS600E 80 cm Smart Full HD LED TV
112 800 Ft
 
Divat
Gwen Stefani
Vizezz!
Mi segít a kipirosodás ellen?
Pödört copf
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Életmódváltással a Candida ellen
Az orvosok többsége szerint nem is létezik, mások civilizációs népbetegségnek tartják.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Westside Road: különleges családi ház Kaliforniából
A Dowling Studios munkáját dicséri ez a gyönyörű családi ház, amit Sonoma-ban, Kalifornia egyik kisvárosában építettek fel.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista