2020. február 19., szerda - Zsuzsanna
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Eddig két elsőfokú ítélet született dohánykoncessziós közérdekű adatközléses ügyekben
2014.01.14. 17:51  |  Szerző: MTI
Gazdaság
 nyomtat  |   | 
Eddig két elsőfokú ítélet született dohánykoncessziós közérdekű adatközléses ügyekben, az egyikben a bíróság teljesen, a másikban részben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javára ítélt, a második ügyben a tárca fellebbez - közölte a Dr. Dudás Gábor Ügyvédi Iroda az MTI-vel kedden.

A dohánykoncessziós pályázati eljárásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadása iránt folyamatban levő perekben a minisztériumot képviselő iroda tájékoztatása szerint a peres eljárások közül eddig nem jogerősen két per zárult le, az egyikben a felperes elfogadta a minisztérium ellenkérelmében foglaltakat, ezért a Fővárosi Törvényszék a pert a tárca elmarasztalása nélkül teljes egészében megszüntette.
Egy másik peres eljárás az NFM részleges pernyertességével végződött. Ez utóbbi perben, a 2013. november 13. napján meghozott ítélettel szemben a kapott tájékoztatás szerint a minisztérium fellebbezni kíván, a rendes jogorvoslatra nyitva álló határidő még nem telt le.
A közlemény szerint az Index.hu, az Origo.hu, a TASZ és az egyéb szervezetek által érintett keresetlevelet a minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék idézés kibocsátása nélkül elutasította, így jelenleg ezen perben a jogi képviselet ellátására az ügyvédi irodának megbízása nincs, az ügy részleteit így nem ismerik.
Az iroda kitér arra is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal létrejött megbízási szerződés keretjellegű megállapodás, az abban szereplő nettó 7,5 millió forintos ellenérték a szerződés hatálya alatt kifizethető összeg maximált értéke, nem megbízási díj.
Az ügyvédi megbízási szerződés alapján a megbízási díj összege elsőfokú peres eljárásonként nettó 500 000 forint, másodfokú eljárásonként 250 000 forint, az esetleges hatályon kívül helyezés miatt megismételt elsőfokú eljárásban 250 000 forint, megismételt másodfokú perenként pedig 125 000 forint. A rendelkezésre álló fedezet kimerítése a jelenlegi munkamennyiség ismeretében nem várható - áll a közleményben.
A Magyar Szocialista Párt a múlt héten kifogásolta, hogy a minisztérium megbízási szerződést kötött egy ügyvédi irodával, hogy a minisztériumot képviselje az ellene indított dohánykoncesszió átengedésével kapcsolatos közérdekű adat igénylési perekben, 9,5 millió forintot fizet ki "azért, hogy továbbra se derüljön fény az elbírálási szempontokra, a bírálókra és a pályázatok üzleti terveire". Az MSZP közleményében kiemelte: "közel egy éve a dohánypiac botrányos újrafelosztása után sem látható, hogy valójában mi van a háttérben. Ráadásul a további titkolózás ismét az adófizetők pénzébe kerül."


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás