2020. július 7., kedd - Appolónia
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
A Fidesz és MSZP is abban bízik, hogy a kormányzatok teljesítménye alapján szavaznak majd az emberek
2013.11.27. 22:08  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
A Fidesz és az MSZP is abban bízik, hogy a kormányzati ciklusok teljesítménye alapján döntenek majd 2014 tavaszán az emberek arról, melyik pártra szavaznak. Erről a fideszes Gulyás Gergely és a szocialista Molnár Zsolt országgyűlési képviselő beszélt egy szerda esti budapesti rendezvényen.

A két politikus a józsefvárosi H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban egy, az új választási eljárási törvényről rendezett vitaesten vett részt. A képviselők a Prokontra egyesület által szervezett programon kizárólag a megjelent fiatalok kérdéseire válaszoltak, a rendezvény teltház előtt zajlott.
A képviselők alapvetően eltérően értékelték az új választási eljárási törvényt, lényegében csak abban értettek egyet, hogy a korábbi helyett egy új jogszabályra van szükség.
Molnár Zsolt azt mondta, az új törvény azt bizonyítja, hogy "rosszból is lehet pocsékot csinálni". Közölte, a szocialisták szerint inkább arányos választási rendszer kialakítására lett volna szükség, szemben a kormánypártok által elfogadott, a nyertest tovább erősítő, többségi választási rendszer irányába mutató törvénnyel. Az új törvényt "egyes alára" osztályozta, és azt hiányolta, hogy annak előkészítése nem széles körű konszenzuson alapult, megfogalmazása szerint az diktátumként jött létre.
Gulyás Gergely ugyanakkor egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer átalakítását nemcsak a képviselők számának csökkentése indokolta, hanem a választókerületi aránytalanságok, ami miatt "durván a baloldal felé lejtett a pálya". Arról beszélt, ha ez nem lett volna így, akkor 2002-ben nem lett volna szocialista miniszterelnöke az országnak. Közölte, a korábbi 300 százalékos aránytalanságot az új rendszerben 15 százalék alá csökkentették.
A politikusokat a határon túli (magyarországi lakóhellyel nem rendelkező) magyarok szavazati jogáról is kérdezték. Molnár Zsolt a választójog durva sérelmének nevezte, hogy az érintettek szavazatai a "felét sem érik", mint az országban élőké.
Gulyás Gergely pedig egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések szerint a határon túli magyarok 80 százaléka a mostani kormánypártokra szavazna, így a szocialisták akár gesztusként is értékelhetik ezt a helyzetet. Jelezte, így ha két szavazatuk lenne a határon túliaknak, akkor a számítások szerint 3-5 mandátummal kevesebbre számíthatnának a szocialisták.
Arra a kérdésre, hogyan lehetne elérni, hogy a fiatalok jobban érdeklődjenek a közélet iránt, és nagyobb arányban menjenek el szavazni, Molnár Zsolt azt mondta, azt kellene elérni, hogy a politika ne legyen szitokszó, és a fiataloknak meg kellene érteniük, hogy a politika érinti az életüket.
Gulyás Gergely szerint a vita iránti nyitottságra, a másik véleménye iránti érdeklődésre is szükség lenne, ami más területeken egyébként jelen van a fiatalok életében, de a politikában nincs.
A választási csalás témáját érintő felvetésekre Gulyás Gergely azt mondta, a választások előtt 5-6-7 hónappal az MSZP csak kétféle forgatókönyvet tud elképzelni, vagy azt, hogy megnyeri a választást, vagy azt, hogy az ellenfelei elcsalják, ez pedig szerinte nagyon káros magatartás.
Szerinte "ma józan ésszel nagyon nehéz azt állítani", hogy ami 2006 és 2010 között, illetve az elmúlt három és fél évben történt az országban, annak a teljesítménye összehasonlítható. "Ezért ha ez a választás ennek a két teljesítménynek az összehasonlításáról fog szólni, akkor csak a demokratikus legitimáció biztosítása érdekében kell megtartani" - fogalmazott.
Molnár Zsolt visszautasította a fideszes képviselő szavait, és azt mondta, ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, gratulálni fognak. Jelezte, most sem állítják azt, hogy a kormánypártok szervezett mértékű csalásra készülnének.
Arról is beszélt, az MSZP attól tart, hogy a levélben szavazás új intézménye - ami szerinte visszaélésekre ad lehetőséget - miatt "nemzetközi botrány" lesz, és az sokat árthat majd Magyarország tekintélyének.
A szocialista képviselő szerint "meg kell kérdezni az embereket, mikor éltek jobban, mikor jártak többet nyaralni, mikor vettek autót vagy lakást: az elmúlt három és fél évben vagy az azt megelőző nyolc évben. Szerinte azt a kérdést kell majd feltenni, rosszabbul élünk-e, mint négy éve, vagy jobban.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG PS51E8000 II. osztály
293 951 Ft
Vogels W52050 fali konzol
13 990 Ft
 
Divat
Lágy szemhéjtus
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Aromaterápia otthonunkban
Sokféle módon illatosíthatjuk lakásunkat a kiválasztott, kellemes illóolaj segítségével.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Finnországi mikro kabin: különleges építészeti megoldás
Robin Falck tervezte és építette ezt a Micro Cabin névre keresztelt fenomenális épületet.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista