2020. július 4., szombat - Ulrik
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Orbán: mindent megteszünk, hogy Bosznia közelebb kerüljön az EU-hoz
2013.11.08. 13:12  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Orbán: mindent megteszünk, hogy Bosznia közelebb kerüljön az EU-hozMagyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az Európai Unióhoz - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai kormányfőnek, akivel pénteken tárgyalt Budapesten. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Vjekoslav Bevanda azt mondta, őszinteség és tisztelet jellemzi a magyar-boszniai kapcsolatokat.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar kormány szerint mind az Európai Uniónak, mind Magyarországnak, mind az európai, mind pedig a magyar gazdaság számára Bosznia-Hercegovina és térsége nem probléma, hanem esély, egy nagy lehetőség, amelyet az elmúlt években nem használtak ki.
A politikai együttműködés ügyében a miniszterelnök megerősítette, Magyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az EU-hoz, és minél hamarabb el is nyerhesse azon belül a helyét. "A mi víziónkban Bosznia-Hercegovina az Európai Unióban van" - jelentette ki.
A gazdasági együttműködésről szólva a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Bosznia egy komoly lehetőség, de "mi nem akarunk még egy horvát ügyet", ezért arra kérte a szarajevói vezetést, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol szükségük lehet Magyarországra. Ennek jegyében arra kérte a magyar iparkamarát, illetve utasította a magyar állami cégek vezetőit, hogy "csak olyan üzleteket csináljanak, amelyeket a helyiek támogatnak", előnyös nekik - mondta.
Emlékeztetett egyúttal, a magyar kabinet már döntött arról, hogy a Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce autópálya-közlekedési útvonal utolsó hiányzó magyarországi szakasza, az M6-os sztráda országhatárig tartó része épüljön meg, az építkezések mellé pedig már forrást is rendeltek.
A Parlamentben tartott tárgyaláson célul tűzték emellett azt - folytatta -, hogy legyen közvetlen légi közlekedés Szarajevó és Budapest között. "Nagy hiba, hogy most nincs, akárhogyan is alakult ez így. Nyilván a magyar légi közlekedési társaságnak az unió kényszere alatt történő megszűnése ebben jelentős szerepet játszott" - mondta.
Megjegyezte, a Budapestet és Belgrádot összekötő gyorsvasút - amelynek kiépítése ügyében jól haladnak a tárgyalások Szerbiával - is közelebb viszi majd Magyarországot Bosznia-Hercegovinához.
Jelezte egyúttal, hogy 2014-től ötven boszniai hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait Magyarországon magyar állami ösztöndíjjal.
Vjekoslav Bevanda a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatokat az őszinteség és a kölcsönös tisztelet jellemzi, a két ország viszonyát nem terhelik viták.
Kiemelte: országa hálás Magyarországnak, amiért nemcsak szavakban, hanem tettekben is támogatja Bosznia-Hercegovinát az euroatlanti integráció felé vezető úton. A politikus üdvözölte azt is, hogy Magyarország nem gyakorol nyomást az európai integráció felé haladó Bosznia-Hercegovinára, hanem "jó akarattal van iránta", és sok hasznos tanácsot, konkrét segítséget ad.
A boszniai miniszterelnök hangsúlyozta, mivel a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések, a mostani megbeszélésen is több figyelmet fordíthattak a gazdasági együttműködésre. A két ország közötti kereskedelem nem túl nagy, de évről évre nő, a gazdasági kapcsolatok erősítésére van lehetőség - vélekedett.
Vjekoslav Bevanda arról is beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina gazdasága, kivitele növekszik, és a magánszektor is újjáéledni látszik. Több szektorban is nagyon szívesen látják a magyar befektetőket - közölte. Ő is megjegyezte, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítését segítené a két ország közötti közúti és vasúti közlekedési lehetőségek fejlesztése.
A sajtótájékoztató előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a két ország gazdasági kamarái közötti kapcsolatokról szóló memorandumot írt alá boszniai kollégájával.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS 24PHS4031/12 60 cm HD Ready LED TV Televízió
55 900 Ft
Smart Tech LE-5566UDS 140 cm Smart Ultra HD 4K LED TV
199 900 Ft
 
Divat
Irány a komfortzóna!
Sugárzó veszély
Lubickolj a napsütésben
Szikrázó ezüst
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Feng Shui: A gyerekek báguá-zónája
A báguá közepétől jobbra található a gyerekek zónája, egyébként pontosan a családzónával szemközt.
 
Friss kommentek
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Elhunyt Antal László közgazdász
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
"Stílusos" mini apartman
Az adott tér legtökéletesebb kihasználását láthatjuk a képeken.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista