2019. december 7., szombat - Ambrus
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
Negatív felülvizsgálat alá vette az amerikai "AAA"-t a Fitch
2013.10.16. 00:42  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.

Ha a Fitch megvonja az amerikai "AAA" besorolást, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard & Poor's ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.
Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
A Fitch Ratings által kedden késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentett negatív felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés az érintett adósosztályzat leminősítésének lehetőségére.
A Fitch a döntéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy korlátozott csődhelyzeti - "RD", Restricted Default - államadós-osztályzatot adna az Egyesült Államoknak abban az esetben, ha az amerikai kormány elmulasztja a kincstárjegyek esedékessé váló kamat- és/vagy tőkerészének törlesztését. Az "RD" besorolás a hitelminősítő szerint addig maradna érvényben, amíg a csődhelyzeti állapot meg nem oldódik.
Hasonló intézkedést helyezett kilátásba nemrégiben a Standard & Poor's is. E hitelminősítő október eleji helyzetértékelésében az állt, hogy ha az adósságlimit-emelési megállapodás esetleges elmaradása miatt az amerikai kormány akár egy törlesztést is elmulaszt, akkor a Standard & Poor's szelektív nem törlesztői (SD - selective default) besorolásra süllyeszti az Egyesült Államok adósosztályzatát. Ez az osztályzat azt jelzi, hogy a kibocsátó, adott esetben az Egyesült Államok, egy vagy több adósságtörlesztési kötelezettségének nem tett eleget - állt az S&P elemzésében.
A Standard & Poor's két héttel ezelőtti figyelmeztetése szerint az amerikai "SD" besorolás a törlesztési elmaradás megszüntetéséig maradna érvényben.
A Fitch Ratings a negatív felülvizsgálat kedd éjjeli bejelentéséhez fűzött indoklásában hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságoknak nem sikerült megfelelő időben megemelniük a szövetségi államadósság-limitet. Jóllehet a Fitch továbbra is azzal számol, hogy az erről szóló megállapodás hamarosan létrejön, a politikai hazardírozás és a finanszírozási rugalmasság gyengülése növelheti az amerikai államcsőd beálltának kockázatát - áll a negatív adósosztályzati felülvizsgálat tényezőit soroló elemzésben.
A Fitch londoni elemzői kiemelték azt is, hogy bár az amerikai pénzügyminisztériumnak lenne korlátozott fizetési kapacitása a jelenlegi adósságlimit elérésének október 17-ére becsült időpontja után is, azonban ki lenne téve a bevételek és kiadások kilengésre hajlamos napi egyenlegének. Mindemellett nem biztos, hogy a szaktárca meg tudna határozni olyan prioritási sorrendet, amelyben az adósságszolgálat teljesítése elsőbbséget kapna, és az sem egyértelmű, hogy erre egyáltalán van-e jogi lehetősége.
A Fitch Ratings szerint ugyanakkor fennáll annak a kockázata is, hogy az Egyesült Államok igen jelentős késésekkel tud majd csak fizetni beszállítóinak és alkalmazottainak, és nagyokat késhetnek az állampolgároknak járó társadalombiztosítási folyósítások is. Mindez károsítaná az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését.
A jelenlegi "AAA" amerikai adósbesorolás tükrözi az Egyesült Államok rendkívüli monetáris és árfolyam-rugalmasságát, a dollár globális tartalékvaluta-szerepéből adódó kivételes finanszírozási rugalmasságot, valamint az amerikai tőkepiacok mélységét és likviditását - áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő szerint azonban az adósságlimit-emelésről szóló tárgyalások elhúzódása - különösen a 2011 augusztusi hasonló epizód után - azzal a kockázattal jár, hogy megrendül az amerikai dollár elsődleges globális tartalékvaluta-szerepe iránti bizalom. Az Egyesült Államok hitelességébe vetett hit a fő oka annak, hogy az amerikai "AAA" osztályzatnak jelentősen magasabb a közadósság-tűréshatára, mint más, szintén "AAA" kategóriába sorolt szuverén adósok osztályzatáé - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.
A cég szerint az amerikai államadósság-limit emelésével kapcsolatos "ismétlődő hazardírozások" megrendítik az amerikai kormány és a politikai intézményrendszer hatékonyságába, illetve az amerikai gazdaságpolitika koherenciájába és hitelességébe vetett bizalmat is.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS FX10/12 Mini HiFi rendszer
44 990 Ft
SONY KDL49WE755BAEP 108 cm Smart Full HD HDR LED Televízió
269 999 Ft
 
Divat
Vonaljáték
Természetes
Tűzd fel magasra
Különleges tűzések
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Mi tesz jót a körmünknek?
Körmünket a legkülönbözőbb káros külső hatások érik, összeválogattuk, mire kell ügyelnünk.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Caterpillar ház Kaliforniában
A festői Carmel városában található a Caterpillar ház, ami tökéletesen illeszkedik a gyönyörű környezetbe.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista