2019. november 19., kedd - Erzsébet
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó
EU-csúcs - Watson: kifinomultabb eszközrendszerre van szükség; Schulz-beszéd javított változata
2013.03.15. 13:37  |  Szerző: MTI
Nagyvilág
 nyomtat  |   | 
Kifinomultabb eszközrendszerre van szüksége az EU-nak az alapértékek védelme terén - tájékoztatta javaslatáról Graham Watson, az európai liberális ernyőpárt (ALDE) elnöke, európai parlamenti képviselő az MTI-t.

"Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy biztosítsa saját alapértékeinek tiszteletben tartását az összes tagországban" - mondta Watson. Megjegyezte, hogy most ugyan a magyarországi alkotmánymódosítás kapcsán került előtérbe ez a kérdés, ám a probléma máshol is felvetődhet. Szerinte az a gond, hogy most csak egyetlen nyomásgyakorlási eszköz létezik, az unióról szóló alapszerződés 7. cikkében foglalt "nukleáris opció".
E sokat emlegetett 7. cikk harmadik bekezdése kimondja: a tagállami kormányokat képviselő tanács - amennyiben egyhangúlag arra a megállapításra jutott, hogy valamely tagállam súlyosan és tartósan megsérti az uniós alapértékeket - "minősített többséggel úgy határozhat, hogy a kérdéses tagállamnak a Szerződések alkalmazásából származó egyes jogait felfüggeszti, beleértve az e tagállam kormányának képviselőjét a Tanácsban megillető szavazati jogokat".
A 7. cikkben leírt eljárással védett alapértékeket az EU-alapszerződés 2. cikke sorolja fel. Eszerint az unió "az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában".
Watson felhívta a figyelmet a német, a holland, a dán és a finn külügyminiszter közös kezdeményezésére, amely szóvá tette a "nukleáris opciónál" kifinomultabb eszközök hiányát. Az ALDE-elnök szerint a megteremtendő újszerű eszközök lényege az lehetne, hogy az unió a probléma felbukkanásakor "figyelmeztető jelzések sorozatát" adhatná le, "esetlegesen összekapcsolva ezeket valamiféle puhább szankciók alkalmazásával".
"A fokozatosságot jobban érvényesítő válaszadási képességet kell kifejlesztenünk az aggodalomra okot adó helyzetekre nézve" - mondta az MTI-nek Graham Watson. A liberális politikus úgy vélekedett: nem lenne bölcs dolog az uniós országok vezetői részéről, ha engednék, hogy a magyar kormányfő "tovább élvezze az osztály rosszcsontjának a szerepét".
A brüsszeli EU-csúcs színhelyén pénteken ismertté vált Martin Schulz európai parlamenti (EP-) elnök előző napi beszédének javított változata, amely eltérést mutat az eredetileg közzétett szöveghez képest Magyarország vonatkozásában.
A csúcstalálkozó kezdetén zárt ajtók mögött elhangzott Schulz-beszéd csütörtökön kiadott változata szerint az EP elnöke emlékeztetett arra: a négy külügyminiszter "korai előrejelző rendszer" kidolgozását javasolta annak érdekében, hogy gyorsabban és határozottabban lehessen fellépni, "amikor csúfot űznek a jogállamiságból, miként az történt Magyarországon". A pénteken ismertté vált javított változatból kimaradt ez a Magyarországot elmarasztaló megállapítás, és csak az szerepel a szövegben, hogy a gyorsabb és határozott fellépés képességére szükség van "az olyan esetekben, mint amilyen a magyarországi".


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
 
 
 
 
Vásárlás
PHILIPS 24PHS4031/12 60 cm HD Ready LED TV Televízió
55 900 Ft
STELL SHO 2040 TV állvány
5 479 Ft
 
Divat
Nagy kékség
Színes és natúr
Oscar de la Renta
Gőz és meleg a megoldás pattanásra
24 óra hírei
21:55   
Robin Williams hagyatékából rendeznek árverést októberben
21:40   
A Coen testvérek antológiasorozat helyett westernfilmet forgattak
21:39   
Életre keltek a több tízezer éve megfagyott orsógiliszták
21:37   
A kelet-antarktiszi gleccsereket is súlyosan veszélyezteti az éghajlatváltozás
09:44   
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok
15:15   
Iohannis: Románia határozottan ellenzi a többsebességes Európa gondolatát
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Szexuális izgalom hatása
Amikor csókolod és simogatod partnered, fizikailag változik, akárcsak te magad.
 
Friss kommentek
Elhunyt Antal László közgazdász
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Segítség helyett fotózni hívja a polgármestereket Erdős Norbert EP képviselő?
Trafikos haverját hívta meg Erdős Norbert Brüsszelbe
Magyarország csak a plakátokon teljesít jól
Devizahitelek - Pártelnöki megbeszélést kezdeményez Vona Gábor
Orbán testvérének cége jelentős uniós támogatáshoz jutott
Jobbik: Matolcsy György nyújtsa be lemondását!
Orbán barátjáé a Fonyód-Kaposvár vasútvonal felújítása is
 
Kultúra
Budapesten lép fel Ron Carter, a világ első számú dzsesszbőgőse
Március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon Ron Carter többszörös Grammy-díjas ...
 
Építészet és design
Az Orchard Crescent ház
Ezt a kívülről és belülről egyaránt csodálatos otthont Ausztráliából, Melbourne-ből küldték be szerkesztőségünkbe.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Vásárlás
2008-2018 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista