2015. október 10., szombat - Gedeon
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
RSS
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
2010.01.15. 16:15  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nőkA Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a tagozat ülésén - amelyen Orbán Viktor pártelnök képviseletében részt vett Navracsics Tibor is - különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.

Emellett megállapították: a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat, az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak. Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor megfontolja-e, hogy elmenjen az Idősügyi Tanács január 21-i ülésére, amelyet Bajnai Gordon kormányfő hívott össze, Navracsics Tibor úgy reagált: nem beszélt a Fidesz elnökével erről a kérdésről. Arra a felvetésre, hogy egy 2007-es KDNP-s törvényjavaslat a svéd nyugdíjmodell bevezetését tartalmazta, Iván László úgy reagált: a tervezetet tárgyaló parlamenti bizottsági ülésen az ellenzéki tagok azzal értettek egyet, hogy a témáról tovább kell vitatkozni. "Semmiképpen sem gondoltuk, hogy ez a parlament elé menjen abban a formájában" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatárról szó sem volt. Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban vannak-e konkrét terveik, Iván László igennel válaszolt, hozzátéve, hogy ezek még nem kaptak nyilvánosságot. Az MSZP szerint a Fidesz rendkívül alacsony nyugdíjjal engedné negyven év munka után a nőket nyugdíjba. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz továbbra sem cáfolta az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését, amely többek között hetvenéves nyugdíjkorhatárt jelentene. Mint mondta, ezen modell alapján a Fidesz úgy küldené nyugdíjba a nőket negyven év munkaviszony után, hogy minimális, néhány tízezer forintos nyugdíjat kapnának.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
Első (1) Előző (2) [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Következő (4) Utolsó (2171)
 22011.  szafika | 2015.05.20 07:46:36 Moderálást kérek 
Remélem sose fogok a " lézengő " nyögdíjasok közé tartozni ! annyi mindent lehet csinálni még 60-70 évesen is ! és temetői hangulatom se lesz sose ! / még akkor se , ha már menni kéne ! juszt se ! / ha senkinek nem lenne szüksége rám , akkor majd nekem szükségem lesz magamra ! és nagyon remélem , h ha 80 felé majd kevesebbet is tudok elvégezni a dolgomból , akkor is a lényeget még el tudom végezni ! A szomszédomba két 90 feletti mami költözött , biztos , h a nehezebb munkát már elvégzik helyettük + hordják nekik az ebédet is de még egész jól elvannak ! nem zoknisodott le egyik se !!!
 22010.  Legoczky | 2015.04.05 09:23:29 Moderálást kérek 
Kedves Xfaktor !

Hihetetlenül jók a számításaid.Remélem azért megérjük a 2022.-es évet is. Nem bánom , ha az ifjabbak többet és jól keresnek majd, de önző módon magamra is gondolok, hogy a jelenlegi nyugdíjunk megőrizze a vásárlóértékét. Mert sajnos munka vagy kereseti lehetőség már a rendes nyugdíjasnak biztos nincsen amivel esetleg ki tudná egészíteni a jövedelmét. Igy is látom a rengeteg "lézengő"nyugdíjas idős embert az utcán. Amikor én fiatal voltam , ezek az emberek még bőven dolgoztak valahol , esetleg alacsonyabb juttatásért számítottak rájuk. Ma inkább egyfajta un.temetői hangulatban élnek , mert már nincs sehol szükség rájuk.

Üdv: Andi
 22009.  Xfaktor | 2015.04.02 17:31:49 Moderálást kérek 
Beindult a számolgatás hogy mennyibe is kerülünk.......!!!!

"Tartható-e a nők kedvezményes nyugdíja? Mi lesz még ebből?

A kormány egyik igen költséges, és végül meg is valósult ígérete volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása. Nem tudni, számoltak-e a tényleges várható költségekkel és hatásokkal, mindenesetre úgy tűnik, igen komoly teher a nyugdíjrendszernek. Fenntartható lesz-e vajon hosszútávon?

A kormány közzétette, hányan éltek a lehetőséggel. Az első évben, 2011-ben közel 50 ezren, 2012-ben 30 ezren, az utolsó két évben pedig 25, ill. 27 ezren. A kormány szerint beállt ez a szám, a további számításokhoz ezt veszik alapul. Összesen 130 ezer nőről van szó, tehát ennyi többlet nyugdíjasunk lett ahhoz képest, mintha maradt volna az eredeti állapot.

Eddigi költségek

Nézzük, mit jelentett a folyamat eddig pénzben kifejezve. Az első évben 23 milliárd forint lett a többlet költség, a második évben már 105, miközben a kormány csak 60-ra számított. Ez arra utal, hogy alaposan alábecsülték a lehetőséget igénybe vevők számát. Ez viszont furcsa: a rendelet megalkotásakor pontosan ki lehetett számolni, hány lehetséges érintett van, hisz megnézhették a nyilvántartásban az adatokat. Csak az történhetett, hogy a kormány arra számított, hogy az érintettek fele, vagy annyi sem él a lehetőséggel. Ez elég naiv feltételezés volt, mert nyilván mindenki él a lehetőséggel, akinek nincs olyan jó állása, hogy sokkal többet keressen, mint a kedvezményes nyugdíj összege.

Végül, miután látták, hogy alábecsülték a számot (esetleg szándékosan, hogy könnyebben átmenjen a törvény), 2013-ra már reálisabban terveztek: 134 milliárdot, és 135 lett a végső összeg. Ugyanez tavaly már 165 milliárd, idénre pedig 185 milliárdot terveznek. Ez meglehetősen nagy összeg, látszik, hogy már eddig egy extra 200 milliárdos terhet kap a nyugdíjkassza, és a még fontosabb kérdés, hogy ez meddig növekedhet. Próbáljuk meg kiszámolni, hogy mondjuk 10 év múlva milyen számok lehetnek.

Mi a tényleges korhatár?

Ehhez először azzal kell kalkulálni, hogy a 40 év átlagosan hány éves korban telik le, vagyis mikor válnak a nők jogosulttá. Kiindulhatunk abból, hogy 30-40 évvel ezelőtt a népesség kétharmada tanult tovább érettségit adó intézményben, a többiek nagyobb része szakmunkásképzőbe ment tovább, de kb. 10-15 százalék nem tanult tovább, azonnal a munkaerőpiacra lépett. Akkor ennek nem is volt akadálya, a betöltött 14. év volt a munkavállalás feltétele. Ez azt jelenti, hogy a korosztály 10-15 százaléka, ha végigdolgozta a 40 évet, már 54-55 éves korában nyugdíjjogosulttá válik, ami meglehetősen korainak tűnik.

Ennél sokkal nagyobb szám az érettségizettek, akik 58-59 évesen válnak jogosulttá (ami még mindig 6-7 évvel kevesebb, mint a 2022-től érvényes nyugdíjkorhatár). 30-40 évvel ezelőtt csak a korosztályok kb. 30 százaléka tanult tovább felsőoktatási intézményben, ennek átlagos hossza akkor 4 év volt. Így a vizsgált csoportnál 22-23 év a munkába állás ideje, értelemszerűen 62-63 a nyugdíjazás ideje. Ez ma még fel sem tűnik, hisz ennyi a nyugdíjkorhatár, de 7 év múlva már ez is 2-3 év kedvezményt fog jelenteni. Ha összesítjük az adatokat, akkor nagyjából 19 évnek adódik az egykori átlagos munkakezdés, értelemszerűen most, ill. a következő 10 évben 59 év az átlagos kedvezményes nyugdíjba vonulási kor.

Hányan lehetnek?

Még egy dolgot figyelembe kell venni: az érintettek hány százaléka volt végig munkaviszonynak minősülő (a szabályok szerint jogosultságot eredményező) helyzetben. 1990-ig mindenki, mivel "állástalanság” nem létezett. Utána viszont elég sokan lehettek, akiknek nem volt jogviszonyuk. Becsüljük 20 százalékra azok arányát, akiknél több év kiesett, így csak a tényleges nyugdíjkorhatár közelében, vagy az után telik le a 40 év.

Ezek alapján az elméletileg lehetséges legtöbb kedvezményes nyugdíjas számát úgy kapjuk meg, hogy a 30-40 éve munkába állt női korosztályok 80 százalékánál átlagosan 59 évesen való nyugdíjba vonulással számolunk. Megnézzük, átlagosan hányan születtek 1955-65 között. Ez kb. évi 150 ezer, tehát 75 ezer hölggyel számolhatunk. Konklúzió: a következő időszakban évente 80 százalékuk, azaz 60 ezer nő vonulhat nyugdíjba 59 évesen. A korábbi, 62 éves nyugdíjkorhatárral számolva ez összesen 180 ezer fő. Ha azt számoljuk, hogy a jogosultaknak ugyancsak 80 százaléka él a lehetőséggel, akkor évi 48 ezernél tartunk. Így a régi korhatárral 144 ezer, a 65 éves korhatárral 290 ezer fő adódik. 2022 után tehát durván évi 300 ezer többlet nyugdíjassal számolhatunk.

Ki fizeti a számlát?

Pénzben kifejezve: a tavalyi adat szerint 130 ezer főre 165 milliárd forint jutott, ez átlagosan 1,25 millió forint/fő. Az összeg óhatatlanul nőni fog, hisz most már magasabb jövedelműek fognak nyugdíjba menni, tekintsük átlagosan 1,5 millió forintnak. A két adat szorzata 450 milliárd forint, ami már brutális összeg.

Hogy ezt 2022-ben hogy lehet kigazdálkodni, ma még nehezen elképzelhető. Ugyanakkor politikailag nehéz, sőt szinte lehetetlen a jogszabályt kissé ésszerűsíteni, vagyis a jogosultak körét szűkíteni. Két lehetőség marad: vagy a nyugdíjjárulék növelése, vagy a nyugdíjak reálértékének csökkentése. Az első eset kizárható, mert a munkára rakódó terhek így is elfogadhatatlanul magasak. Marad a másik lehetőség, vagyis munkabérek és a nyugdíjak közti rés növelése (szerencsés esetben úgy, hogy a bérek dinamikusan nőnek, a nyugdíjak stagnálnak). Ebben az esetben az összes nyugdíjas adja össze a kedvezményes nyugdíj összegét.
 22008.  lehoczky | 2015.03.22 00:33:31 Moderálást kérek 
Örülök, hogy a mag megvan még. Xfaktor még mindig a legaktívabb. Ezt jó látni,. Beszoktam azért nézni hozzátok.
Sok puszi Mindenkinek.
 22007.  szafika | 2015.02.12 20:03:11 Moderálást kérek 
Bocsi Xfaktor ! már megint régen kukkantottam ide ! De azért a jókívánség mindig jól jön , én is kívánok Neked is Pozitívnak is mindenféle jót ebben az évben is !
 22006.  Gabóca | 2015.02.04 00:18:18 Moderálást kérek 
Innen elmentek a kedves hölgyek és ........
Sajnálom!
Biztosan vannak akik örülnek ennek, de legyen ez életük legnagyobb öröme!
Szerettem olvasni a hölgyek írásait és nincs más már itt csak a nagy némaság!
Némuljon el örökre akinek ez szúrta a szemét!
 22005.  pozitív | 2015.01.18 07:55:36 Moderálást kérek 
BÚÉK mindenkinek, sok sikert kívánok az érintetteknek nyugdíjba vonuláshoz.
 22004.  Xfaktor | 2015.01.03 17:43:38 Moderálást kérek 
Helló Szafika!

BÚÉK Neked!
Úgy látom hogy a régiekből már csak mi maradtunk magnak.
 22003.  szafika | 2014.12.07 09:21:23 Moderálást kérek 
...de régen jártam erre , köszi Xfaktor !
 22002.  Xfaktor | 2014.11.13 08:38:34 Moderálást kérek 
A cseheknél is fuccs a magánnyugdíjnak.

www.napigazdasag.hu/cikk/28196/
Első (1) Előző (2) [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Következő (4) Utolsó (2171)
 
 
 
Vásárlás
SAMSUNG UE50HU6900 50'' Smart UHD LED TV
222 890 Ft
STELL SHO 8055 PRO TV állvány
26 900 Ft
 
Divat
Szuperlátványos szemfestés
Cicaszem
Egészen merészen
Hódítani szeretnél?
24 óra hírei
22:04   
Illegális bevándorlás - Juncker: sokáig tart még a menekültválság
22:00   
ILO: a fiatalok 43 százaléka munkanélküli vagy szegény világszerte
21:51   
Illegális bevándorlás - Zágráb: elfogadhatatlan a visegrádi négyek katonai jelenléte Magyarország déli határán
21:24   
Szíria - Pentagon: négy orosz szárnyas rakéta Iránban zuhant le
21:18   
Illegális bevándorlás - Első alkalommal tanácskoztak az uniós kül- és belügyminiszterek a tranzitországok képviselőivel
20:09   
Illegális bevándorlás - Spiegel Online: a müncheni vezetés drasztikus lépéseket tehet a menekültáradat feltartóztatására
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Megelőzhető a kapcsolat válsága
A modern párok feltett szándéka, hogy megosztják a háztartás és a gyereknevelés feladatait.
 
Friss kommentek
Október 23. - Fellobbant a forradalom lángja a Kossuth téren
Lázár: meg kell könnyíteni az ügyintézést
Kim Lane Scheppele: Orbán rendszere eléggé hátborzongató diktatúra
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Illegális bevándorlás - Cseh belügyminiszter: Európa megfeledkezett Magyarországról
Illegális bevándorlás - Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal
Illegális migráció - Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása
Pintér Sándor inkább elment nyaralni
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Jé, megint Rogán szomszédja nyert!
 
Kultúra
Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe
Idén ősszel a Design Terminál és a Mercedes-Benz Hungária Kft. összefogásából megszületik a Mercedes-Benz Fashion Week Central ...
 
Építészet és design
Japán ház Yo Shimada-tól
Hyogo-ban található ez a nem mindennapi családi ház, amit a Tato építészeti cég kivitelezett.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2015 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML