2015. november 25., szerda - Katalin
Deviza:  
EUR/HUF 310,45 USD/HUF 284,19 CHF/HUF 289,1
RSS
Irodalom  Kiállítás  Fesztivál  Film  Hitel-lízing  Divat  Lakberendezés  Női napozó  Vásárlás  Autó  Apró
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
2010.01.15. 16:15  |  Szerző: MTI
Itthon
 nyomtat  |   | 
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nőkA Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a tagozat ülésén - amelyen Orbán Viktor pártelnök képviseletében részt vett Navracsics Tibor is - különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.

Emellett megállapították: a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat, az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak. Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor megfontolja-e, hogy elmenjen az Idősügyi Tanács január 21-i ülésére, amelyet Bajnai Gordon kormányfő hívott össze, Navracsics Tibor úgy reagált: nem beszélt a Fidesz elnökével erről a kérdésről. Arra a felvetésre, hogy egy 2007-es KDNP-s törvényjavaslat a svéd nyugdíjmodell bevezetését tartalmazta, Iván László úgy reagált: a tervezetet tárgyaló parlamenti bizottsági ülésen az ellenzéki tagok azzal értettek egyet, hogy a témáról tovább kell vitatkozni. "Semmiképpen sem gondoltuk, hogy ez a parlament elé menjen abban a formájában" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatárról szó sem volt. Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban vannak-e konkrét terveik, Iván László igennel válaszolt, hozzátéve, hogy ezek még nem kaptak nyilvánosságot. Az MSZP szerint a Fidesz rendkívül alacsony nyugdíjjal engedné negyven év munka után a nőket nyugdíjba. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz továbbra sem cáfolta az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését, amely többek között hetvenéves nyugdíjkorhatárt jelentene. Mint mondta, ezen modell alapján a Fidesz úgy küldené nyugdíjba a nőket negyven év munkaviszony után, hogy minimális, néhány tízezer forintos nyugdíjat kapnának.


Moderálást kérek '' ''-i hozzászólására.
Kérjük adja meg a nevét:
Kérjük pár szóval indokolja a kérését:
Első (1) Előző (2) [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Következő (4) Utolsó (2171)
 22012.  alcsúti | 2015.05.21 14:04:11 Moderálást kérek 
Kedves szarfika!
Kik a lézengő nyugdíjasok? Honnan ismerszik meg?
 22011.  szafika | 2015.05.20 07:46:36 Moderálást kérek 
Remélem sose fogok a " lézengő " nyögdíjasok közé tartozni ! annyi mindent lehet csinálni még 60-70 évesen is ! és temetői hangulatom se lesz sose ! / még akkor se , ha már menni kéne ! juszt se ! / ha senkinek nem lenne szüksége rám , akkor majd nekem szükségem lesz magamra ! és nagyon remélem , h ha 80 felé majd kevesebbet is tudok elvégezni a dolgomból , akkor is a lényeget még el tudom végezni ! A szomszédomba két 90 feletti mami költözött , biztos , h a nehezebb munkát már elvégzik helyettük + hordják nekik az ebédet is de még egész jól elvannak ! nem zoknisodott le egyik se !!!
 22010.  Legoczky | 2015.04.05 09:23:29 Moderálást kérek 
Kedves Xfaktor !

Hihetetlenül jók a számításaid.Remélem azért megérjük a 2022.-es évet is. Nem bánom , ha az ifjabbak többet és jól keresnek majd, de önző módon magamra is gondolok, hogy a jelenlegi nyugdíjunk megőrizze a vásárlóértékét. Mert sajnos munka vagy kereseti lehetőség már a rendes nyugdíjasnak biztos nincsen amivel esetleg ki tudná egészíteni a jövedelmét. Igy is látom a rengeteg "lézengő"nyugdíjas idős embert az utcán. Amikor én fiatal voltam , ezek az emberek még bőven dolgoztak valahol , esetleg alacsonyabb juttatásért számítottak rájuk. Ma inkább egyfajta un.temetői hangulatban élnek , mert már nincs sehol szükség rájuk.

Üdv: Andi
 22009.  Xfaktor | 2015.04.02 17:31:49 Moderálást kérek 
Beindult a számolgatás hogy mennyibe is kerülünk.......!!!!

"Tartható-e a nők kedvezményes nyugdíja? Mi lesz még ebből?

A kormány egyik igen költséges, és végül meg is valósult ígérete volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása. Nem tudni, számoltak-e a tényleges várható költségekkel és hatásokkal, mindenesetre úgy tűnik, igen komoly teher a nyugdíjrendszernek. Fenntartható lesz-e vajon hosszútávon?

A kormány közzétette, hányan éltek a lehetőséggel. Az első évben, 2011-ben közel 50 ezren, 2012-ben 30 ezren, az utolsó két évben pedig 25, ill. 27 ezren. A kormány szerint beállt ez a szám, a további számításokhoz ezt veszik alapul. Összesen 130 ezer nőről van szó, tehát ennyi többlet nyugdíjasunk lett ahhoz képest, mintha maradt volna az eredeti állapot.

Eddigi költségek

Nézzük, mit jelentett a folyamat eddig pénzben kifejezve. Az első évben 23 milliárd forint lett a többlet költség, a második évben már 105, miközben a kormány csak 60-ra számított. Ez arra utal, hogy alaposan alábecsülték a lehetőséget igénybe vevők számát. Ez viszont furcsa: a rendelet megalkotásakor pontosan ki lehetett számolni, hány lehetséges érintett van, hisz megnézhették a nyilvántartásban az adatokat. Csak az történhetett, hogy a kormány arra számított, hogy az érintettek fele, vagy annyi sem él a lehetőséggel. Ez elég naiv feltételezés volt, mert nyilván mindenki él a lehetőséggel, akinek nincs olyan jó állása, hogy sokkal többet keressen, mint a kedvezményes nyugdíj összege.

Végül, miután látták, hogy alábecsülték a számot (esetleg szándékosan, hogy könnyebben átmenjen a törvény), 2013-ra már reálisabban terveztek: 134 milliárdot, és 135 lett a végső összeg. Ugyanez tavaly már 165 milliárd, idénre pedig 185 milliárdot terveznek. Ez meglehetősen nagy összeg, látszik, hogy már eddig egy extra 200 milliárdos terhet kap a nyugdíjkassza, és a még fontosabb kérdés, hogy ez meddig növekedhet. Próbáljuk meg kiszámolni, hogy mondjuk 10 év múlva milyen számok lehetnek.

Mi a tényleges korhatár?

Ehhez először azzal kell kalkulálni, hogy a 40 év átlagosan hány éves korban telik le, vagyis mikor válnak a nők jogosulttá. Kiindulhatunk abból, hogy 30-40 évvel ezelőtt a népesség kétharmada tanult tovább érettségit adó intézményben, a többiek nagyobb része szakmunkásképzőbe ment tovább, de kb. 10-15 százalék nem tanult tovább, azonnal a munkaerőpiacra lépett. Akkor ennek nem is volt akadálya, a betöltött 14. év volt a munkavállalás feltétele. Ez azt jelenti, hogy a korosztály 10-15 százaléka, ha végigdolgozta a 40 évet, már 54-55 éves korában nyugdíjjogosulttá válik, ami meglehetősen korainak tűnik.

Ennél sokkal nagyobb szám az érettségizettek, akik 58-59 évesen válnak jogosulttá (ami még mindig 6-7 évvel kevesebb, mint a 2022-től érvényes nyugdíjkorhatár). 30-40 évvel ezelőtt csak a korosztályok kb. 30 százaléka tanult tovább felsőoktatási intézményben, ennek átlagos hossza akkor 4 év volt. Így a vizsgált csoportnál 22-23 év a munkába állás ideje, értelemszerűen 62-63 a nyugdíjazás ideje. Ez ma még fel sem tűnik, hisz ennyi a nyugdíjkorhatár, de 7 év múlva már ez is 2-3 év kedvezményt fog jelenteni. Ha összesítjük az adatokat, akkor nagyjából 19 évnek adódik az egykori átlagos munkakezdés, értelemszerűen most, ill. a következő 10 évben 59 év az átlagos kedvezményes nyugdíjba vonulási kor.

Hányan lehetnek?

Még egy dolgot figyelembe kell venni: az érintettek hány százaléka volt végig munkaviszonynak minősülő (a szabályok szerint jogosultságot eredményező) helyzetben. 1990-ig mindenki, mivel "állástalanság” nem létezett. Utána viszont elég sokan lehettek, akiknek nem volt jogviszonyuk. Becsüljük 20 százalékra azok arányát, akiknél több év kiesett, így csak a tényleges nyugdíjkorhatár közelében, vagy az után telik le a 40 év.

Ezek alapján az elméletileg lehetséges legtöbb kedvezményes nyugdíjas számát úgy kapjuk meg, hogy a 30-40 éve munkába állt női korosztályok 80 százalékánál átlagosan 59 évesen való nyugdíjba vonulással számolunk. Megnézzük, átlagosan hányan születtek 1955-65 között. Ez kb. évi 150 ezer, tehát 75 ezer hölggyel számolhatunk. Konklúzió: a következő időszakban évente 80 százalékuk, azaz 60 ezer nő vonulhat nyugdíjba 59 évesen. A korábbi, 62 éves nyugdíjkorhatárral számolva ez összesen 180 ezer fő. Ha azt számoljuk, hogy a jogosultaknak ugyancsak 80 százaléka él a lehetőséggel, akkor évi 48 ezernél tartunk. Így a régi korhatárral 144 ezer, a 65 éves korhatárral 290 ezer fő adódik. 2022 után tehát durván évi 300 ezer többlet nyugdíjassal számolhatunk.

Ki fizeti a számlát?

Pénzben kifejezve: a tavalyi adat szerint 130 ezer főre 165 milliárd forint jutott, ez átlagosan 1,25 millió forint/fő. Az összeg óhatatlanul nőni fog, hisz most már magasabb jövedelműek fognak nyugdíjba menni, tekintsük átlagosan 1,5 millió forintnak. A két adat szorzata 450 milliárd forint, ami már brutális összeg.

Hogy ezt 2022-ben hogy lehet kigazdálkodni, ma még nehezen elképzelhető. Ugyanakkor politikailag nehéz, sőt szinte lehetetlen a jogszabályt kissé ésszerűsíteni, vagyis a jogosultak körét szűkíteni. Két lehetőség marad: vagy a nyugdíjjárulék növelése, vagy a nyugdíjak reálértékének csökkentése. Az első eset kizárható, mert a munkára rakódó terhek így is elfogadhatatlanul magasak. Marad a másik lehetőség, vagyis munkabérek és a nyugdíjak közti rés növelése (szerencsés esetben úgy, hogy a bérek dinamikusan nőnek, a nyugdíjak stagnálnak). Ebben az esetben az összes nyugdíjas adja össze a kedvezményes nyugdíj összegét.
 22008.  lehoczky | 2015.03.22 00:33:31 Moderálást kérek 
Örülök, hogy a mag megvan még. Xfaktor még mindig a legaktívabb. Ezt jó látni,. Beszoktam azért nézni hozzátok.
Sok puszi Mindenkinek.
 22007.  szafika | 2015.02.12 20:03:11 Moderálást kérek 
Bocsi Xfaktor ! már megint régen kukkantottam ide ! De azért a jókívánség mindig jól jön , én is kívánok Neked is Pozitívnak is mindenféle jót ebben az évben is !
 22006.  Gabóca | 2015.02.04 00:18:18 Moderálást kérek 
Innen elmentek a kedves hölgyek és ........
Sajnálom!
Biztosan vannak akik örülnek ennek, de legyen ez életük legnagyobb öröme!
Szerettem olvasni a hölgyek írásait és nincs más már itt csak a nagy némaság!
Némuljon el örökre akinek ez szúrta a szemét!
 22005.  pozitív | 2015.01.18 07:55:36 Moderálást kérek 
BÚÉK mindenkinek, sok sikert kívánok az érintetteknek nyugdíjba vonuláshoz.
 22004.  Xfaktor | 2015.01.03 17:43:38 Moderálást kérek 
Helló Szafika!

BÚÉK Neked!
Úgy látom hogy a régiekből már csak mi maradtunk magnak.
 22003.  szafika | 2014.12.07 09:21:23 Moderálást kérek 
...de régen jártam erre , köszi Xfaktor !
Első (1) Előző (2) [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] Következő (4) Utolsó (2171)
 
 
 
Vásárlás
OLYMPUS DM-901 Sztereó digitális diktafon
74 490 Ft
LG 50LB561V 50" Full HD LED TV
159 900 Ft
 
Divat
Nagyon baba!
Balmain
Nagy kékség
Gucci
24 óra hírei
10:45   
Lakástűz miatt találtak rá egy kenderültetvényre Budapesten
10:28   
Lopta az áramot dobogókői vendéglátóhelyein egy vállalkozó, letartóztatták
10:14   
Az Adriai-tenger mélyén feltárt titokzatos város 3500 éves
10:06   
Hibrid hajtású elővárosi buszt mutatott be a Scania
09:53   
Illegális bevándorlás - Ismét gyűlik a tömeg a görög-macedón határon
08:56   
Magyarországra érkezik a világhírű Londoni Filharmonikus Zenekar
 
Kiállítás
Szerencsés bölcs - Gáspár Zoltán fotókiállítása
Gáspár Zoltán fotóin a világ darabkái láthatók. Így, kis betűvel és többes számban: apró megfigyelések, különleges látványok, ...
 
Csontváry géniusza - A magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy ...
 
 
Női napozó
Védekezz a frontok ellen!
Vannak, akik folyton az időjárásra panaszkodnak, és bizony nem is ok nélkül.
 
Friss kommentek
Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők
Illegális bevándorlás - Drámai helyzet alakult ki a horvát-szlovén határon
Október 23. - Fellobbant a forradalom lángja a Kossuth téren
Kim Lane Scheppele: Orbán rendszere eléggé hátborzongató diktatúra
Újabb "csalási hullám" az AtlasPROfilax öngyógyító eljárás?
Illegális bevándorlás - Cseh belügyminiszter: Európa megfeledkezett Magyarországról
Illegális bevándorlás - Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal
Illegális migráció - Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása
Pintér Sándor inkább elment nyaralni
Jé, megint Rogán szomszédja nyert!
 
Kultúra
Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe
Idén ősszel a Design Terminál és a Mercedes-Benz Hungária Kft. összefogásából megszületik a Mercedes-Benz Fashion Week Central ...
 
Építészet és design
A Shirogane ház
Az alábbi csodálatos lakás Tokyo egyik külvárosában található meg.
 
Legolvasottabb cikkek
 
 
 
 
TOVÁBBI OLDALAINK
 
Női napozó  I  Alföldapró  I  AlföldPláza  I  Napi hírkereső  I  Borika  I  Lakáskínálat  I  Citromlap  I  Alföldautó  I  Divatláz
 
 
ROVATOK
 
Itthon  I  Nagyvilág  I  Gazdaság  I  Sport  I  Bulvár  I  Életmód  I  Kultúra  I  Film  I  Kiállítás  I  Tudomány
 
 
AJÁNLOTT
 
PARTNEREINK
 
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
Apróhirdetés  I  Vásárlás
2008-2015 Comeon - Minden jog fenntartva.  I  Felhasználási feltételek és jogok  I  Kapcsolat  I  Médiaajánlat  I  Témalista  I  XML